Νέα «Μακρά Τείχη» θα μπορούσε να χτίσει ο «Καλλικράτης» χωρίζοντας όσους τάσσονται υπέρ του σχεδίου ανασύστασης των κρατικών και αυτοδιοικητικών δομών από εκείνους που προβάλλουν ενστάσεις για τη λειτουργικότητά του. Η μάχη εξελίσσεται στη σκιά των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο οποίος κατά την ενημέρωση που του έκανε χθες ο κ. Ι. Ραγκούσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν θετική κατάληξη όσο υπάρχει θέληση, αλλά και της επισήμανσης του κ. Γ. Παπανδρέου ότι ο κόσμος ψήφισε το ΠαΣοΚ «για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια».

Η μετάβαση πάντως δεν προδιαγράφεται βελούδινη. Το Σαββατοκύριακο, στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ιπποκράτους, ανεδείχθησαν κενά, παραλείψεις, σημεία που απαιτούν επανεξέταση. Την Κυριακή το βράδυ έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ραγκούσης «ανακρίθηκε» από περίπου 400 κομματικά στελέχη, δημάρχους, νομάρχες και γραμματείς τοπικών οργανώσεων, που, αν και δεν διαφωνούσαν με τη λογική των μεταρρυθμίσεων, προβληματίζονται για τις αρμοδιότητες και τους πόρους. «Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση τεράστιου εύρους και δεν είμαι σίγουρος αν έχουν πλήρη συναίσθηση των συνεπειών της ακόμη και όσοι την επεξεργάστηκαν» σχολίαζε έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΠαΣοΚ.

Τα ίδια θέματα ετέθησαν και από τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ κ. Δ. Δράκο, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ΕΝΑΕ έχει τοποθετηθεί θετικά για τη μεταρρύθμιση, επισημαίνει όμως ελλείψεις «στα οικονομικά, στο ζήτημα του προσωπικού και της αποτελεσματικής λήψης των αποφάσεων, καθώς προβλέπονται αλλεπάλληλες δομές». Οι σοβαρές αντιδράσεις πάντως θα φανούν όταν παρουσιαστεί ο χάρτης με τα όρια των νέων δήμων.

Σ τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος συνεδρίασε το Σάββατο παρουσία περίπου 50 βουλευτών, εκδηλώθηκαν «αποσχιστικές» τάσεις από βουλευτές των νομών Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίοι ζητούν να δημιουργηθεί ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και από τους Αιτωλοακαρνάνες, που δεν θέλουν να ανήκουν στη σημερινή περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά να «σπάσει» η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα δύο. Το θέμα των αιρετών περιφερειών κυριάρχησε και στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Ι. Μαγκριώτης μετέφερε την άποψη τοπικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαφωνούν με τη μητροπολιτική περιφέρεια σε επίπεδο Νομού Θεσσαλονίκης, μια δέσμευση πάντως που υπήρχε στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ και προωθούσε ο κ. Χ. Καστανίδης . Τελικώς φαίνεται ότι παραμένει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Θ. Πάγκαλος έθεσε θέμα δημιουργίας τριών ή τεσσάρων περιφερειών στην Αττική και όχι μιας ώστε ο περιφερειάρχης Αττικής «να μην είναι μικρός πρωθυπουργός».

Ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος δέχθηκε πίεση, διαφώνησε προτάσσοντας ζητήματα συντονισμού στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στη δημιουργία ΧΥΤΥ, στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.ά. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να μειωθούν οι αιρετές περιφέρειες σε πέντε ή έξι, ο κ. Π. Μπεγλίτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει από την αποσυγκέντρωση να φθάσουν οι αλλαγές στην υπερσυγκέντρωση, ο κ. Καστανίδης πρότεινε να οριστούν τα όρια των νέων δήμων από ανεξάρτητη αρχή, αλλά παρενέβη ο κ. Ευ. Βενιζέλος και είπε ότι αυτή είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση είναι κρίσιμη και για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας.

Η τριβή που εκδηλώθηκε ανάμεσα στους υπουργούς έχει ως αιτία τη μετατόπιση της πολιτικής ισχύος από τους βουλευτές και την κεντρική διοίκηση στην περιφέρεια. Ο κ. Παπανδρέου, αντιλαμβανόμενος το κλίμα, είπε αρκετές φορές στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου «θα δώσετε αρμοδιότητες» , αν και ο καημός βουλευτών και υπουργών δεν είναι οι αρμοδιότητες αλλά η προοπτική να συνθλιβούν μεταξύ των δημάρχων και των περιφερειαρχών, οι οποίοι αναδεικνύονται ισχυροί πόλοι στις περιοχές τους.