«Δεν έχω κανένα λόγο να γίνω παντοδύναμος μέσα από ένα εκλογικό σύστημα» διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς και στους βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι εκφράζουν προβληματισμό για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων από τον Πρωθυπουργό, όπως προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος. Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή, ακόμη και μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία. «Είναι άλλο η εκλογική νομιμοποίηση και άλλο η νομιμοποίηση χρησιμοποιώντας τον νόμο» είπε. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι ο εκλογικός νόμος και ο «Καποδίστριας ΙΙ» θα προχωρήσουν εντός του 2010. Ενδιαφέρον είχε η επισήμανσή του ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς (ο οποίος έχει ταχθεί δημοσίως κατά του γερμανικού μοντέλου) «δεν διαφωνεί απολύτως» με την πρόταση της κυβέρνησης και ότι «προτείνει μια παραλλαγή» αυτού του συστήματος. «Ολοι συμφωνούμε όμως ότι το υπάρχον σύστημα παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα και ότι πρέπει να αλλάξει» είπε.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «συμπαθητική» την αντιπαράθεση που είχε με τον κ. Σαμαρά τη βραδιά της ψήφισης του προϋπολογισμού, είπε όμως ότι η ΝΔ πρέπει να βρει την πολιτική της ταυτότητα. «Να αποφασίσει αν υιοθετεί ή όχι το κυβερνητικό παρελθόν της. Προς το παρόν φαίνεται ότι το υιοθετεί. Και ενώ λέει ότι κάνει αυτοκριτική, στην ουσία δεν την κάνει, γιατί δεν έχει μπει στη διαδικασία να εντοπίσει τα λάθη που έγιναν και να συζητήσει για αυτά. Εμείς, όπως θυμόσαστε, αυτομαστιγωνόμασταν για χρόνια» είπε. Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε τι προσδοκά η κυβέρνηση από τη σύσταση των εξεταστικών επιτροπών και απάντησε ότι ο κόσμος περιμένει να λάμψει η αλήθεια και να μην περάσει η εντύπωση ότι οι πολιτικοί βρίσκονται σε καθεστώς ατιμωρησίας. Η συναίνεση, παρατήρησε, μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση αρχών. «Οχι να διορίζω τους δικούς μου και να κυνηγώ τους δικούς σου». Υπερασπίστηκε με ένταση τον τρόπο επιλογής των γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία. «Θα ήταν πολύ απλό να έβαζα κομματική επετηρίδα στο κράτος. Είμαι εναντίον των επετηρίδων γενικώς. Εμείς κάνουμε ριζικές αλλαγές. Κάνουμε επανάσταση στη Διοίκηση. Διακόσια χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι στο ελληνικό κράτος, δεν μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες;Και έναν χρόνο θα κάνουμε αν χρειαστεί. Δεν καθυστερούμε, απλώς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.Πιστεύετε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα έχουμε την πολυτέλεια να βάλουμε τους λάθος ανθρώπους σε κρίσιμες θέσεις;» ρώτησε.

O κ. Παπανδρέου υπονόησε ότι η κριτική για τις καθυστερήσεις στη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης δεν προέρχεται από τους πολίτες αλλά από τους δημοσιογράφους και ίσως από κάποια κομματικά στελέχη που είχαν προσωπικές προσδοκίες. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης έχει μείνει πίσω και ότι χρειάζεται να ενισχυθεί με νέο αίμα. «Μπορεί εφέτος η ανανέωση να είναι 10%, του χρόνου επίσης 10%, στο τέλος της τετραετίας όμως θα είναι 40%. Βάζουμε τις σωστές βάσεις» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί ένα στελεχικό δυναμικό από τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης όπως γίνεται με τους αποφοίτους της ΕΝΑ (σ.σ.: πρόκειται για την Εθνική Σχολή Διοίκησης της Γαλλίας). Τα κριτήρια για την επιλογή των γενικών γραμματέων δεν ήταν μηχανιστικά, σημείωσε, αλλά ελήφθησαν υπόψη η εμπειρία, η γνώση, το ήθος. Είπε επίσης ότι επέλεξε επίτηδες τους γενικούς γραμματείς που είναι στο πιο ψηλό επίπεδο της Διοίκησης, ενώ θα μπορούσε να ξεκινήσει από χαμηλότερες θέσεις. «Είναι θετικό πάντως το ότι ποτέ νωρίτερα δεν είχε ασχοληθεί η ελληνική κοινωνία με τη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης και τη διαφάνεια στην επιλογή των προσώπων» επισήμανε. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς θα προχωρήσει και ανέφερε το παράδειγμα του περασμένου Δεκεμβρίου όπου στις ταραχές πήραν μέρος παιδιά μεταναστών «επειδή αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο» . Επισήμανε ακόμη ότι με το να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους νόμιμους μετανάστες «δεν αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα,απλώς αλλάζει» και ότι κάθε κόμμα μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο των μεταναστών.