Στήριξη της απασχόλησης και αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας ζήτησε από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «ήπια προσαρμογή με μείωση ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες δεν γίνεται».

Πριν αναφέρει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ανάπτυξη με 20% ανεργία δεν γίνεται», τονίζοντας ότι τυχόν υιοθέτηση «μοντέλου Ιρλανδίας» θα έκανε μεν «αρεστή» την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, οδηγώντας όμως παράλληλα στη «διάλυση της ελληνικής κοινωνίας».

«Που πήγαν τα οφέλη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης από το 1997 ως το 2007, όπου αυξήθηκε μιάμιση φορά το ΑΕΠ;» αναρωτήθηκε από το βήμα, απαντώντας: «Τα οφέλη της ανάπτυξης αυτής, έγιναν στρατιωτικοί εξοπλισμοί, σαν αυτούς που ακόμα και σε περίοδο κρίσης καλούμαστε να πληρώνουμε περισσότερο και από όσα δίνουμε για την υγεία, λες και έχουμε πόλεμο. Έγιναν γήπεδα Μπάντμιντον, Ταε Κβο Ντό, Παλάτια της Άρσης Βαρών και Ποδηλατοδρόμια που σήμερα ρημάζουν και βέβαια συστήματα ασφαλείας δισεκατομμυρίων, όπου διέπρεψε η Siemens. Και όλα αυτά για να υπηρετήσουν τη μεγάλη σας ιδέα των ολυμπιακών αγώνων.

»Έγιναν φοροαπαλλαγές και συστηματική φοροδιαφυγή για το κεφάλαιο. Έγιναν καταθέσεις στην Ελβετία. Και παράλληλα, εξαϋλώθηκε ο εθνικός πλούτος και εμπορευματοποιήθηκαν τα πάντα. Ακόμα και χρήσιμα μεγάλα έργα υποδομής, παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκαν αδρά από το δημόσιο, είναι ιδιωτικά και θα πληρώνονται για δεύτερη φορά από τους χρήστες τους, επί δεκαετίες ολόκληρες.

«Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες ανισότητας στην κατανομή του εισοδήματος» υπογράμμισε· «κάθε ελληνικό νοικοκυριό είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες».

«Θέλετε κύριε πρωθυπουργέ να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη των αγορών στην χώρα μας; Είναι πολύ απλό. Δεν έχετε παρά να καταργήσετε την κοινωνική ασφάλιση, να μειώστε 50% τους μισθούς, να πετάξτε τον κόσμο μαζικά έξω από το δημόσιο, να καταργήστε όλα τα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα, να ιδιωτικοποιείστε πλήρως την παιδεία και την υγεία.
Την επόμενη μέρα οι αγορές θα μας έχουν στην πρώτη θέση αξιολόγησης και τα δάνεια εισρεύσουν άφθονα
» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας:

»Ο άλλος δρόμος είναι να τους αγνοήσετε. Προχωρήστε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και του κοινωνικού ελλείμματος».

«Η πολιτική που ακολουθείτε, δεν οδηγεί σε αναδιανομή, δεν οδηγεί σε ανάκαμψη. Οδηγεί σε κοινωνική οπισθοδρόμηση» υπογράμμισε.

«Τα περιοριστικά μέτρα, απλώς ανακυκλώνουν την ύφεση και το ξέρετε. Ο περιορισμός των δαπανών οδηγεί σε ύφεση, η ύφεση οδηγεί σε περιορισμό των εσόδων και τα περιορισμένα έσοδα δημιουργούν ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των δαπανών» τόνισε.

«Καταψηφίζουμε λοιπόν τον προϋπολογισμό, καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχει αριστερή έξοδος από την κρίση» κατέληξε.