Κορυφώνεται η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη αναμέτρηση «κορυφής» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Η ονομαστική ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό του 2010 πραγματοποιείται τα μεσάνυχτα, αφού ολοκληρωθούν οι ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και η «γραμμή» που θα ακολουθήσει στα ζητήματα της οικονομίας. Το μεγάλο ερώτημα δηλαδή είναι αν ο κ. Σαμαράς θα κρατήσει αποστάσεις από την οικονομική πολιτική Καραμανλή, κάτι που έπραξαν κάποια στελέχη του κόμματός του τις προηγούμενες ημέρες, ή αν θα την υποστηρίξει πλήρως.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη του κόμματός του εξέφραζαν αντικρουόμενες απόψεις και εκτιμήσεις για τον πανθομολογούμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας με ορισμένους να αναγνωρίζουν ευθύνες της κυβέρνησης του Κ.Καραμανλήκαι άλλους να αποδίδουν όλα τα «δεινά» στη σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσει, εκπλήξεις στην ψήφιση του προϋπολογισμού δεν αναμένονται, λόγω της άνετης πλειοψηφίας που διατηρεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Το οικονομικό επιτελείο μιλά για μεταβατικό προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως πρόκειται ίσως για τον δυσκολότερο της μεταπολιτευτικής περιόδου. Οι άμεσοι στόχοι του είναι η μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο αριθμό, στο 9,1% από 12,7% φέτος, ως ένα πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από την δημοσιονομική κρίση, η σημαντική μείωση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων.

Πολλοί αναλυτές, σημειώνει το Reuters, εκτιμούν ότι οι στόχοι είναι εφικτοί, αλλά ότι δεν παρέχουν εγγυήσεις για δημοσιονομική συγκράτηση τα επόμενα χρόνια, καθώς βασίζονται κατά κύριο λόγω σε έκτακτα μέτρα, όπως ο φόρος στις επιχειρήσεις και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλωστε οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον προηγούμενο μήνα, λέγοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του χρέους δεν ήταν αρκετά πειστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν αποκλείει την ύπαρξη συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2010, ενώ τονίζει ότι μεγάλο στοίχημα για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, μέσω της παροχής εγγυήσεων ότι πλέον οδεύει στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο.

Ηδη οι διαδικασίες για την κατάρτισή του έχουν ξεκινήσει σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εκπλήξεις σημειώνουν με νόημα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Τοποθετήσεις επί του Προϋπολογισμού

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού συνεχίζεται για τελευταία ημέρα στη Βουλή, χωρίς να λείπουν οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Hυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε πως είναι εθνικό το στοίχημα στην οικονομία· τόνισε πως η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι πολιτικές συμπληρωματικές, σημειώνοντας πως «κερδίζοντας το στοίχημα της ανάπτυξης θα κερδηθεί και το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι είναι πρακτικά ανύπαρκτο και αφελές να λέγεται ότι υπάρχει ένα δίλημμα που διχάζειτην κυβέρνησηανάμεσα στην επιλογή της λήψης σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιλογή της ήπιας γραμμής.

Σημείωσε πως όταν κυριαρχεί το ζήτημα της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας και η σχέση της με τις διεθνείς αγορές, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι προτάσσεται η επιτακτική εθνική ανάγκη να σπάσουμε το φαύλο κύκλο και να βγούμε από την περιδίνηση αυτή.

«Οφείλουμε συνεπώς να κινούμαστε παράλληλα και στα δύο επίπεδα: αυτό των βραχυπρόθεσμων σωστικών μέτρων και αυτό των διαρθρωτικών αλλαγών. Όλα όμως αυτά πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα ασφαλές κοινωνικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο» υπογράμμισε.

Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚΧρήστος Παπουτσής, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, έστειλαν μήνυμα σε όλους όσοι ζητούν άμεση λήψη μέτρων.

Αφού τόνισε πως η «κρίση σε μας είναι πολιτειακή και πολιτική», ουπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «σπασμωδικές κινήσεις, βεβιασμένες αποφάσεις και μέτρα που λαμβάνονται υπό το κράτος πανικού, συγχύσεις ηθελημένες ή αθέλητες, υπαγορεύσεις δεν έχουν θέση και δεν βοηθούν στην προσπάθεια. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι εν θερμώ αποφάσεις δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Ο κ. Παπουτσής με τη σειρά του επισήμανε πως «εμείς οι βουλευτές της πλειοψηφίας είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε όλες τις αναγκαίες και δίκαιες επιλογές […]δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν το λογαριασμό της κρίσης οι εργαζόμενοι, οιχαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης σημείωσε ότι η φετινή συζήτηση για τον Προϋπολογισμό γίνεται μέσα σε μία περίοδο σοβαρής κρίσης για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας, σημειώνοντας ότι είναι μία κρίση που δημιουργήθηκε από την κακή διαχείριση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όχι λόγω της διεθνούς κρίσης.

«Είναι μία κρίση που δημιουργήθηκε, γιατί μέσα σε ένα κλίμα διαφθοράς, εξυπηρετήσεων, συναλλαγών κάτω απ’ το τραπέζι η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της» δήλωσε για να σημειώσει ότι στο εξωτερικό η χώρα «έχει μία αντιμετώπιση παρία, φτωχού συγγενούς σαν ευρωπαϊκή χώρα» που κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία.

Μιλώντας επί του Προϋπολογισμού για το 2010, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης είπε ότι το χάσμα πλούσιων και φτωχών χωρών έχει αποκτήσει σήμερα μια νέα πολύ σημαντική διάσταση: της κλιματικής δικαιοσύνης. «Προσδιορίζει», είπε, «ένα νέο παγκόσμιο περιβαλλοντικό απαρτχάιντ».

Τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι το νέο βιώσιμο μοντέλο ατομικής, κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας της χώρας, ένα μοντέλο πλήρους ρήξης με τις νοοτροπίες του παρελθόντος. «Αποτελεί», όπως ανέφερε, «την επιλογή ενός σύγχρονου ρεαλιστικού πατριωτισμού. Αποτελεί το αξιακό πλαίσιο της νέας εποχής. Και η μετάβαση σε αυτό αποτελεί και για τη χώρα μας μονόδρομο».

«Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν σε μια εποχή αβεβαιοτήτων και ραγδαίων αναπροσαρμογών. Απαιτείται όραμα, τόλμη, καινοτομική σκέψη και δράση. Αυτές τις προτεραιότητες υπηρετεί ο Προϋπολογισμός», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.