Με την πρώτη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά , αλλά και τις ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, κορυφώνεται απόψε τα μεσάνυχτα η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση για την πρώτη του τοποθέτηση στη Βουλή που αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη του κόμματός του εξέφραζαν αντικρουόμενες απόψεις και εκτιμήσεις για τον πανθομολογούμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας με ορισμένους να αναγνωρίζουν ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή και άλλους να αποδίδουν όλα τα «δεινά» στη σημερινή κυβέρνηση.

«Προσπαθώ να καταλάβω αν αυτά που ακούμε είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή συνειδητής προσπάθειας παραπλάνησης των πολιτών» αντέδρασε στο άκουσμα αυτών των απόψεων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , προσθέτοντας: «Η χώρα και η οικονομία της δυστυχώς βρίσκονται σε επιτήρηση από τις δικές σας πολιτικές. Η χώρα δεν βγήκε ποτέ από την επιτήρηση τα πέντε χρόνια που ήσασταν στην εξουσία» .

Ο κ. Σαμαράς, κατά πληροφορίες, απέρριψε εισηγήσεις συνεργατών του να μιλήσει νωρίτερα και αποφάσισε να ζητήσει τον λόγο αργά απόψε, λίγο πριν από το «κλείσιμο» του Πρωθυπουργού, προκειμένου η ομιλία του να μη γίνει αντικείμενο ευρύτερου σχολιασμού από κυβερνητικά στελέχη που θα «ανέβαζαν» το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης σχετικά με το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ.

Στο στόχαστρο αρκετών από τους ομιλητές της κυβερνητικής παράταξης βρέθηκαν, εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης οι αρνητικές αξιολογήσεις των ξένων οίκων για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης σε παρεμβάσεις τους υποστήριξαν ότι με την τελευταία έκθεση της Μoody΄s «κλείνει ο κύκλος των αρνητικών αξιολογήσεων» για την Ελλάδα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η εν λόγω έκθεση ήταν «πολύ καλύτερη του αναμενομένου» και «αποτέλεσμα του μηνύματος αξιοπιστίας» που εξέπεμψε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό, όπως αποδείχθηκε από τη «θετική ανταπόκριση των αγορών».

«Η χώρα μας βρίσκεται όντως στο μάτι μιας χρηματοπιστωτικής καταιγίδας, προϊόν ενός συστήματος που έβαλε τους αριθμούς πάνω από τους ανθρώπους» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς «αυτοί οι οίκοι που πρωταγωνίστησαν στη διεθνή κρίση και έδειξαν αστείρευτη υπομονή στην ασυδοσία της προηγούμενης κυβέρνησης ασκούν σήμερα τέτοια κριτική». Και συμπλήρωσε: «Τι προσδοκούσαν επιτέλους; Αντί να επενδύσουμε στους ανθρώπους, να διαλύσουμε το ηθικό τους;».

Ν ωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ευ. Αντώναρος είχε προτρέψει τα κυβερνητικά στελέχη: «Για όλα αυτά να μέμφεστε την κυβέρνησή σας που καθυστερεί να πάρει αποφάσεις και όχι το παρελθόν» , προκαλώντας την αντίδραση του γραμματέα του ΕΣ του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδη ότι «δεν τον ξύπνησε το αποτέλεσμα των εκλογών» και «εξακολουθεί να ζει στον όμορφο πλασματικό κόσμο του κυβερνητικού εκπροσώπου» της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Η ιδεολογική τρομοκρατία του ΠαΣοΚ και της ΝΔ ότι δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αποσκοπεί στο να γίνει δεκτή η λογική της υποταγής στους εργαζομένους» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Σ. Χαλβατζής. Από τον ΛΑΟΣ ο κ. Αστ. Ροντούλης υποστήριξε ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα σύρονται από το τραπεζικό κατεστημένο», άποψη που στήριξε με το επιχείρημα ότι έχουν μεγάλα χρέη προς τις τράπεζες και έχουν προεισπράξει την κρατική επιχορήγηση που δικαιούνται ως το 2016.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος έκανε λόγο για «εικονικό» προϋπολογισμό και εστιάζοντας την κριτική του στο Ασφαλιστικό και στις αλλαγές που «προωθούν από κοινού ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ», ανέφερε ότι το κόμμα του «αρνείται να γίνει συνεργός σε ένα προαναγγελθέν έγκλημα με θύμα τους εργαζομένους».