Σε πολιτικοαστυνομικό θρίλερ εξελίσσεται η πρωτοφανής υπόθεση της κλοπής από αγνώστους του λειψάνου του τέως προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου από τον τάφο του στο Κοιμητήριο Δευτεράς, έξω από τη Λευκωσία. Η μακάβρια είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, με την κυπριακή Αστυνομία να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, από την απαγωγή του λειψάνου από ανεγκέφαλους υπερπατριώτες ή από κοινούς εγκληματίες με σκοπό την είσπραξη λύτρων ως ακόμητο πιο ακραίο- την ανάμειξη, όπως ειπώθηκε, της τουρκικής ΜΙΤ. Η απεχθής αυτή πράξη καταδικάστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα στη Λευκωσία και στην Αθήνα.

Οι δράστες φαίνεται ότι είχαν προετοιμάσει καλά τη μακάβρια πράξη τους. Επέλεξαν να βεβηλώσουν τον τάφο ξημερώματα Παρασκευής κάτω από καταρρακτώδη βροχή ώστε να μην αφήσουν ίχνη. Επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημέρα που κορυφώνονταν οι προετοιμασίες για το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου και την ώρα που ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας απουσίαζε από το νησί, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μετακίνησαν τη γρανιτένια ταφόπλακα, το βάρος της οποίας ξεπερνά τα 250 κιλά, έβγαλαν έξω το φέρετρο, πήραν μαζί τους το λείψανο και άφησαν το φέρετρο μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο. Η Αστυνομία ενημερώθηκε για το μακάβριο γεγονός από ένα μέλος της φρουράς του πρώην προέδρου, ο οποίος πήγαινε καθημερινά στο κοιμητήριο ώστε να μένει συνεχώς αναμμένο το καντήλι στον τάφο. Τις έρευνες διεξάγει η Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ στο κοιμητήριο βρέθηκαν ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Μ. Παπαγεωργίου , ο βοηθός αρχηγός κ. Α. Ιατρόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Κ. Μηχαηλίδης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και προσωπικός φίλος του Τάσσου Παπαδόπουλου κ. Μ. Κεραυνός. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση έφθασαν στο κοιμητήριο και μέλη της οικογένειας του θανόντος.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η κυπριακή Αστυνομία ανακρίνει τρία άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, αναμένεται να προσαχθούν για ανάκριση και άλλα άτομα. Οι δράστες ήταν τουλάχιστον τέσσερις και δεν χρησιμοποίησαν κανένα μηχανοκίνητο μέσο για να μετακινήσουν τη γρανιτένια πλάκα. Πήραν τη σορό και φεύγοντας έσβησαν τα ίχνη τους, αδειάζοντας δύο σάκους ασβέστη γύρω από τον τάφο.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος απεβίωσε ύστερα από μακρά μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, στις 12 Δεκεμβρίου του 2008, και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει το ετήσιο μνημόσυνό του σήμερα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά. Η οικογένεια του πρώην προέδρου ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι το μνημόσυνο θα τελεσθεί κανονικά και ήδη πολιτικές οργανώσεις προγραμματίζουν να το μετατρέψουν σε συλλαλητήριο. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ο πέμπτος κατά σειρά πρόεδρος της Κύπρου και ήταν ένας από τους ανθρώπους η πολιτική διαδρομή των οποίων ταυτίστηκε με τη σύγχρονη ιστορία του νησιού. Αντιτάχθηκε στην αποδοχή του Σχεδίου Αναν το 2004 παρά τις εξωτερικές πιέσεις που δέχτηκε τότε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αλλά και από την κεντροδεξιά παράταξη στη Μεγαλόνησο.

Η Αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν διάφορα σενάρια. Ενα απ΄ αυτά είναι να έκλεψαν τη σορό ανεγκέφαλοι εθνικιστές για να αναβιώσουν τον «Παπαδοπουλισμό», τη σκληρή δηλαδή γραμμή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του.

Δ εν είναι τυχαίο ότι η βεβήλωση του τάφου έγινε 24 ώρες μετά την έκκληση του προέδρου Χριστόφια προς τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ για εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την εφαρμογή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ένα 24ωρο πριν από το προγραμματισμένο μνημόσυνό του. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι η κλοπή του πτώματος έγινε από εγκληματίες με σκοπό την είσπραξη λύτρων από την εύπορη οικογένεια του πρώην προέδρου.

Τον βαθύ συγκλονισμό της για το αποτρόπαιο έγκλημα της βεβήλωσης του τάφου και της σορού του πρώην προέδρου της Κύπρου εξέφρασε με γραπτή της δήλωση η οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας δήλωσε συγκλονισμένος από την είδηση της σύλησης του τάφου Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου καταδίκασε επίσης την απαράδεκτη αυτή ενέργεια ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς το χαρακτήρισε απίστευτο γεγονός βεβήλωσης και ιεροσυλίας και έδωσε εντολή στους κκ. Δ. Αβραμόπουλο και Α. Λυκουρέντζο να παραστούν σήμερα στο μνημόσυνο στην Κύπρο.

Πλούσιο το παρελθόν στις… κλοπές
Στην Ιστορία, ακόμη και στην πρόσφατη, έχουν σημειωθεί αρκετές περιπτώσεις βεβηλώσεων νεκροταφείων και κλοπής σορών από τους τάφους τους. Οι δράστες επεδίωκαν με τη μακάβρια αυτή πράξη είτε να εισπράξουν λύτρα από τους συγγενείς των διάσημων νεκρών είτε να ξυπνήσουν εθνικές μνήμες, εξυπηρετώντας εθνικιστικά συμφέροντα και προβοκάτσιες.

▅ Από τις πλέον διάσημες κλοπές σορών είναι αυτή του Τσάρλι Τσάπλιν από τον τάφο του στην Ελβετία. Ενδεκα εβδομάδες μετά τον θάνατό του, το 1978, άγνωστοι έκλεψαν τη σορό του. Η ελβετική αστυνομία κινητοποιήθηκε και συνέλαβε δύο άτομα, έναν Βούλγαρο και έναν Ελβετό, οι οποίοι ζητούσαν 400.000 λίρες από τους συγγενείς του για να την παραδώσουν. Η σορός του διάσημου ηθοποιού βρέθηκε τελικά περίπου 1 χλμ. μακριά από την οικία του στη Λωζάννη. ▅ Οταν το 1952 πέθανε, στα 33 της χρόνια, από λευχαιμία η Εβίτα Περόν, ο σύζυγός της και πρόεδρος της Αργεντινής Χουάν Περόν ταρίχευσε το πτώμα της και το εξέθεσε σε δημόσιο προσκύνημα. Οταν ο Χουάν Περόν ανετράπη από τους στρατιωτικούς με πραξικόπημα, το νέο καθεστώς θεώρησε το πτώμα της Εβίτας επικίνδυνο πολιτικό σύμβολο και το έστειλε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία. Το 1971 το ταριχευμένο πτώμα της Περόν εστάλη στον σύζυγό της, ο οποίος βρισκόταν στη Μαδρίτη. Επέστρεψε το 1974 στην Αργεντινή. Οταν πέθανε η Εβίτα Περόν, το Βατικανό έλαβε 40.000 επιστολές για να ανακηρυχθεί αγία.

▅ Ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας αποκεφαλίστηκε από τον Λόρδο Προστάτη Ολιβερ Κρόμβελ. Το αποκεφαλισμένο πτώμα του ετάφη στο Κάστρο του Γουίνστορ. Λίγες εβδομάδες αργότερα άγνωστοι έκλεψαν το πτώμα του.

▅ Το πτώμα του Λουδοβίκου ΙΣτ΄ επίσης εκλάπη από αγνώστους.

▅ Στο Διαδίκτυο είχε αναρτηθεί μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο εγκέφαλος του Μουσολίνι και δείγμα, όπως αναφερόταν, του αίματός του πωλούνταν προς 15.000 ευρώ. Ουδείς γνωρίζει αν όντως αυτό που πωλούνταν ήταν ο εγκέφαλος του Μουσολίνι. Ο ιταλός δικτάτορας εκτελέστηκε το 1945 μαζί με την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι. Η εγγονή του Αλεσάντρα Μουσολίνι ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας για τη διαδικτυακή δημοπρασία που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο.