Η κυβέρνηση μετρά τις αντιδράσεις που ήδη προκαλούν οι προτάσεις για την περικοπή του 14ου μισθού, δηλαδή του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, στους δημοσίους υπαλλήλους και διαμορφώνει εναλλακτικά σενάρια μέτρων που θα οδηγούν σε περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.

Τη Δευτέρα το απόγευμα αναμένεται να δοθεί το στίγμα των μέτρων από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου κατά την επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου που θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.

Κατά τις πληροφορίες, η εναλλακτική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να «παγώσουν» για τρία χρόνια οι μισθοί στο Δημόσιο και ταυτόχρονα να γίνουν δραστικές περικοπές στις πολλαπλές αμοιβές στελεχών του Δημοσίου (συμμετοχή σε φορείς, οργανισμούς κ.α.).

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιμένει στην πρόταση για πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (παρ΄ ότι και αυτή η εκδοχή προκαλεί αντιδράσεις) και ταυτόχρονα θέλει να τεθεί «πλαφόν» στο σύνολο των αμοιβών που μπορεί ένας εργαζόμενος να εισπράττει από το Δημόσιο.

Στην πρόταση αυτή εκτιμά ότι θα βρει σύμφωνη και την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς τα μέτρα αυτά είχαν περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε υποβληθεί τον περασμένο Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει στήριξη από ομολόγους του στην ΕΕ, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει, εκτός απροόπτου, ταξίδι-αστραπή σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία. Ο υπουργός θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ταξιδέψει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λεγκάρντ και την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του κ. Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Εξάλλου οι εκπρόσωποι του οίκου Μoody΄s φθάνουν στην Ελλάδα τη Δευτέρα για να εξετάσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.