Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ένας μυστηριώδης ταξιδιώτης από τη Φραγκφούρτη πέρασε τις VΙΡ πύλες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» χωρίς να γίνει αισθητή η παρουσία του από το πολύβουο πλήθος των ταξιδιωτών.

Τον παρέλαβε μια αστραφτερή λιμουζίνα και τον μετέφερε ταχέως στο κέντρο της Αθήνας, στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το βαρύ αυτοκίνητο εισήλθε από την πλαϊνή είσοδο της οδού Ομήρου στο πάρκινγκ της κεντρικής τράπεζας και από εκεί ο υψηλός επισκέπτης ανέβηκε στον δεύτερο όροφο, κατευθείαν στο γραφείο του κ. Γ. Προβόπουλου, όπου και ενημερώθηκε πάραυτα για τις πιέσεις των αγορών επί των ελληνικών τίτλων και για τις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Δεν ήταν άλλος από τον δικό μας αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο .

Ο στενότερος συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, ταξίδεψε ινκόγκνιτο στην Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει σήματα και μηνύματα της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και για να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις απόψεις και τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου.

Τα πράγματα τις προηγούμενες ημέρες εξελίσσονταν κατά τρόπο ιδιαιτέρως προβληματικό για την Ελλάδα και την οικονομία της, τα δυσμενή σχόλια και οι αναφορές στον διεθνή Τύπο είχαν πυκνώσει επικίνδυνα και οι αγορές από την αρχή της περασμένης εβδομάδας έπαιζαν με το σενάριο μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Ειδικώς την περασμένη Πέμπτη, όταν οι πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους έλαβαν μεγάλες διαστάσεις και επιχειρήθηκε συσχέτιση με τις εξελίξεις στο Ντουμπάι, πολλοί στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη άρχισαν να ανησυχούν ιδιαιτέρως και να αναζητούν επαφή με την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης. Τότε ετέθη το ζήτημα μιας απευθείας συνάντησης με τις ελληνικές αρχές. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε όλα τα εχέγγυα για μια τόσο κρίσιμη και λεπτή αποστολή. Είναι αξιόπιστος, χαίρει εκτιμήσεως εδώ και στο εξωτερικό, γνωρίζει το ελληνικό πρόβλημα καλύτερα από τον καθένα και επιπλέον συνδέεται με τα κρίσιμα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής και ιδιαιτέρως με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ολοι θυμήθηκαν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει στον κ. Παπαδήμο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, με απώτερο σκοπό να αναλάβει τα ηνία της ελληνικής οικονομίας.

Κάπως έτσι αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε, με άκρα μυστικότητα, το ταξίδι του κ. Παπαδήμου στην Αθήνα. Ερχόμενος στην ελληνική πρωτεύουσα την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε αμέσως διαβουλεύσεις, πρώτα στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος και ακολούθως σε άγνωστους χώρους με ανώτερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Επειδή όλα έγιναν γρήγορα και σε κλειστό κύκλο, δεν υπάρχει γνώση για το περιεχόμενο των συζητήσεων και των επαφών. Θεωρείται βέβαιον πάντως ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκε και συζήτησε εξαντλητικά, ίσως αργά την Παρασκευή ή το αργότερο το Σάββατο το πρωί, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο κ. Παπαδήμος είχε πολύωρη συνάντηση στο Καστρί με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ανδρών. Εικάζεται ότι ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε αναλυτικά στον κ. Παπανδρέου τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων μας για τη θέση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Και εκτιμάται ότι μετέφερε τις απόψεις όχι μόνο της οικονομικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της πολιτικής, η οποία ως γνωστόν είναι ευρύτερη έννοια και ορίζεται κυρίως από τον γαλλογερμανικό άξονα του κ. Σαρκοζί και της κυρίας Μέρκελ. Απ΄ όσα είχαν μεταδοθεί τις προηγούμενες ημέρες από τις Βρυξέλλες λογικώς ο κ. Παπαδήμος θέλησε να περιγράψει την κρισιμότητα των περιστάσεων και βεβαίως να λάβει διαβεβαιώσεις από τον έλληνα πρωθυπουργό για την προσπάθεια της προσαρμογής, η ένταση της οποίας ως γνωστόν αμφισβητείται από τους ξένους και τις αγορές και είναι αυτή τελικά που προσφέρει και την ευκαιρία εκδήλωσης των κερδοσκοπικών πιέσεων. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε σ΄ αυτή τη μυστική πολύωρη συνάντηση στο Καστρί και τι μπορεί να μετέδωσε ο κ. Παπανδρέου στην ευρωπαϊκή ηγεσία μέσω του κ. Παπαδήμου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Παπαδήμος την επομένη το πρωί συνέχισε τις επαφές του στην Αθήνα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη και αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής για τη Φραγκφούρτη.

Ωστόσο ορισμένες δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών αρχών υποδηλώνουν συμφωνία ή, καλύτερα, σύμπλευση και κατανόηση και σε κάθε περίπτωση καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη της μυστικής συνάντησης στο Καστρί, συγκεκριμένα την Κυριακή, ο κ. Χοακίν Αλμούνια δήλωσε από το Πεκίνο, όπου βρισκόταν με τους κκ. Τρισέ και Γιούνκερ, ότι «η Ελλάδα είναι προστατευμένη από το ευρώ και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει». Αλλαγή κλίματος από την περασμένη Κυριακή

Από την περασμένη Κυριακή το κλίμα των επιθετικών δηλώσεων σε βάρος της Ελλάδας υποχώρησε, όπως υποχώρησαν και τα κύματα κερδοσκοπίας, με αποτέλεσμα χθες η διαφορά επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας από τα αντίστοιχα γερμανικά να πέσει στις 178 μονάδες βάσης, από σχεδόν 225 όπου είχε ανέλθει κάποια στιγμή το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Αλλά και τα σήματα που μεταδόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση μετά την Κυριακή φανερώνουν πιο δυναμικές διαθέσεις για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, κυρίως όσον αφορά το εύρος και την ταχύτητα της προσαρμογής. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε χθες με καθαρό τρόπο το πρόβλημα των συντάξεων και επιπλέον επιτάχυνε τη διαδικασία έναρξης του διαλόγου για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Ο κ. Παπανδρέου επίσης μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μετέδωσε αντίστοιχα σήματα. Και στην πρώτη συνάντησή του με τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά μετέδωσε τη βούλησή του για τομές και αλλαγές ζητώντας τη συναίνεσή του, επικαλούμενος ακριβώς την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Θα έλεγε κανείς ότι οι καθησυχαστικές αναφορές των Βρυξελλών και η πιο καθαρή γλώσσα των Αθηνών είναι πιθανώς αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχε μυστικά στην Αθήνα ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Οπως και αν έχει, ο κ. Παπαδήμος εξετέλεσε μια δύσκολη αποστολή στην Αθήνα, τα μυστικά της οποίας αν δεν μάθουμε, σίγουρα θα προσεγγίσουμε στο άμεσο μέλλον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι ο υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Λ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι πρόκειται για μια συνάντηση που γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και «θα ξαναγίνει».

Ερωτηθείς γιατί «κρατήθηκε μυστική» η συνάντηση, ο κ. Πεταλωτής είπε πως «το ότι δεν ανακοινώθηκε, δεν σημαίνει ότι ήταν μυστική».

Διευκρίνισε δε ότι συζητήθηκαν τα θέματα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της οικονομικής πολιτική.

«Υπάρχει διαφάνεια παντού και όταν υπάρχουν συναντήσεις τακτές, δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτό», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει κάνει δημόσιες συνεχείς παρεμβάσεις πάνω στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής αυτές τις ημέρες και οι προθέσεις του και οι απόψεις του αποτυπώνονται εκεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε στον κ. Παπαδήμο, την «όποια δυσαρέσκεια» υπάρχει στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις του κ. Τρισέ απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς εάν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παπαδήμο -μετά και τις συναντήσεις που είχε ο υποδιοικητής της ΕΚΤ και με άλλους παράγοντες της οικονομίας και τον κ. Προβόπουλο– ήταν αυτή που γεφύρωσε το χάσμα που υπήρχε, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι η συνάντηση αυτή γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα «και δεν έχει σχέση μόνο με τη συγκυρία αυτή».

«Το θέμα με τον κ. Προβόπουλο έχει εξαντληθεί και νομίζω ότι δεν είναι επί της ώρας», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα αντικατάστασης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.