Τα όπλα της για την αναχαίτιση των επιθέσεων που εκτιμά ότι θα δεχθεί το επόμενο διάστημα από τον χώρο της Αριστεράς αλλά και από τη ΝΔ ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το επιτελείο του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε ότι στο εξής δεν θα αφήνει αναπάντητα τα πυρά καθώς διαβλέπει ότι τα περιθώρια για κοινωνικές συναινέσεις είναι ελάχιστα. Αντιθέτως, η δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο και μετά απειλούν να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής έντασης στις οποίες θεωρείται βέβαιον ότι θα επενδύσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως έχει προαναγγείλει, και θα συνεχίσει την πολιτική ανοιχτών θυρών προς την πλευρά του Συνασπισμού, ωστόσο δεν θα χαράξει γραμμή άμυνας αλλά, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα επιχειρήσει να θέσει δυναμικά την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.

Η πραγματικότητα συχνά ανατρέπει τους σχεδιασμούς, στο ΠαΣοΚ όμως αντιμετωπίζουν ως στρατηγική νίκη τους την αλλαγή στάσης του ΚΚΕ στον διάλογο για το Ασφαλιστικό. Στον «πρωινό καφέ» εκτιμήθηκε ότι ο ακραίος ακτιβισμός του ΠΑΜΕ, το οποίο εμπόδισε την έναρξη του διαλόγου, δεν βρήκε ερείσματα στην κοινή γνώμη και γι΄ αυτόν τον λόγο οδηγήθηκε σε αναδίπλωση. «Το ΚΚΕ είναι ένα κλειστό συντηρητικό κόμμα. Οταν κατάλαβε ότι ο κόσμος ελπίζει ακόμη στο ΠαΣοΚ,μπήκε στο καβούκι του» επισημαίνει ένας από τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό που δεν ομολογεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι ότι η πολεμική του ΚΚΕ λειτούργησε σε αυτή την φάση ευεργετικά για την κυβέρνηση, η οποία σε άλλη περίπτωση αντί για συμπάθεια θα δεχόταν κριτική για την ουσία των προτάσεών της στο Ασφαλιστικό.

Απέναντι στο ΚΚΕ υπάρχουν δύο «δόγματα». Το ένα είναι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος προκαλεί σε κάθε ευκαιρία την μήνιν του Περισσού, και το άλλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Π.Ευθυμίου, ο οποίος θεωρεί ότι το ΠαΣοΚ θα αντιμετωπίσει τις γενικές και τις ειδικότερες προκλήσεις μόνο αν αποκόψει τα εργαλεία της πολιτικής του από τον «οργανικό λαϊκισμό που συνοδεύει το ελληνικό σύστημα». Και για όποιον δεν κατάλαβε το υπονοούμενο αποκάλεσε το ΚΚΕ «ψάλτη του αδιεξόδου». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Το ΠαΣοΚ δεν είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τα σχέδια για συνεννόηση των δύο χώρων επάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις, από την άλλη πλευρά όμως θα ζητεί επίμονα από τον κ. Αλ.Τσίπρα να αφήσει την κριτική και να μιλάει με τις θέσεις του κόμματός του. Επίσης θα τον αφήνει έξω από την ταύτιση του ΚΚΕ με τη ΝΔ στην οποία θα επενδύει με επιμονή. Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ η στρατηγική της κυβέρνησης φανερώνεται από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος για όλες τις εξελίξεις στην οικονομία αποδίδει ευθύνες «αποκλειστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση». Στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν καθόλου να βγει εξαγνισμένη από τις αμαρτίες της προηγούμενης τετραετίας η νέα ηγεσία της ΝΔ. Αντιθέτως, θα τη θέσουν στο εδώλιο του απολογουμένου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, είτε συντηρώντας μια συγκρουσιακή λογική είτε μέσω της σύστασης εξεταστικών επιτροπών (που αποτελούν προεκλογική δέσμευση) για σειρά σκανδάλων των κυβερνήσεων του κ. Κ.Καραμανλή, όπως είναι τα δομημένα ομόλογα, η υπόθεση Siemens κτλ.

Ως την εκλογή αρχηγού τα στελέχη του ΠαΣοΚ ήταν συγκρατημένα στην κριτική τους καθώς ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει να τηρηθεί ανακωχή ανταποδίδοντας ανάλογη στάση της ΝΔ την εποχή των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία στο ΠαΣοΚ. Οι εχθροπραξίες όμως δεν θα αργήσουν καθώς τα αρμόδια στελέχη για την επικοινωνία έχουν σημειώσει τις επιθέσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στο «σύστημα ΠαΣοΚ» αλλά και τη δήλωση του κ. Α. Σαμαρά ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να ακολουθήσει τη “συνταγή” Καραμανλή για την οικονομία». Θεωρούν, δηλαδή, ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ θα προσπαθήσει να συσπειρώσει την παράταξη ανεβάζοντας από την πρώτη ημέρα τους τόνους της αντιπολίτευσης και έτσι έχουν αποφασίσει να τη σφυροκοπούν συνεχώς με τα σκάνδαλα, τις ευθύνες και τα λάθη μιας κυβέρνησης στην οποία υποψήφιοι αρχηγοί (πλην του κ. Π. Ψωμιάδη ) και πρωτοπαλίκαρα συμμετείχαν ως κορυφαίοι υπουργοί.

Τα αδιέξοδα, η Αριστερά και η κοινωνική αντίδραση
ΠΙΣΩαπό τις κλειστές κυβερνητικές πόρτες γίνονται πιο σύνθετες αναλύσεις. Στελέχη θυμίζουν τη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου«Μη μελετάτε την Αριστερά μόνο αριθμητικά. Η Αριστερά φτιάχνει κλίμα». Η στρατηγική απομόνωσης της οξύτητας και όσων πολιτικών δυνάμεων την προκαλούν, λένε όσοι γνωρίζουν σε βάθος τους προβληματισμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου, δεν θα λειτουργεί αποτελεσματικά εις το διηνεκές. Διατυπώνεται η άποψη ότι όσο θα προχωρούν οι μήνες και θα φθείρεται η κυβέρνηση είναι πιθανόν ένα κομμάτι ψηφοφόρων που βρίσκεται στο αριστερό άκρο του ΠαΣοΚ να αρχίσει να φλερτάρει με το ΚΚΕ. Το ίδιο ενδεχομένως να πιστεύουν και στον Περισσό. Ορισμένα όμως από τα πιο έμπειρα στελέχη του ΠαΣοΚ με θητείες σε προηγούμενες κυβερνήσεις υποδεικνύουν το προηγούμενο της μεγάλης κρίσης στη Γαλλία, όπου στις πόλεις-«κάστρα» του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως είναι η Μασσαλία, ολόκληρες «κόκκινες» οργανώσεις μεταπήδησαν στον Λεπέν. «Κανένας δεν μπορεί να μαντέψει πώς θα αντιδράσει ο κόσμος σε τέτοιες συνθήκες. Το να βαθαίνεις την κρίση για να δημιουργήσεις αδιέξοδο μπορεί να προκαλέσει φόβο και εσωστρέφεια και όχι στροφή προς την Αριστερά» επισημαίνουν.