ΣΤΑ ΜΙΣΑ των 100 πρώτων ημερών η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να στελεχωθεί ακόμη. Η ανοιχτή διακυβέρνηση που θα έφερνε στην επιφάνεια τις κρυμμένες δυνάμεις της κοινωνίας σε επίπεδο γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία ανέδειξε έως τώρα για τις 78 θέσεις
γραμματέων (οι υπόλοιπες 13 αφορούν τους περιφερειάρχες) 42 άτομα, από τους οποίους οι 31 είναι προσκείμενοι των υπουργών, του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και γνωστά στελέχη του ΠαΣοΚ, οι εννέα είναι γυναίκες και οι 15 καθηγητές πανεπιστημίου (οι ιδιότητες επικαλύπτονται). Η στατιστική, ασφαλώς, είναι αρμοδιότητα του κ. Ι. Πανάρετου, αλλά
δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός επιστήμονας για να αντιληφθεί ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα με έναν απλό κύκλο τηλεφωνημάτων. Επίσης, είναι φανερή η αιτία για τον ξεσηκωμό των κομματικών οργανώσεων, καθώς τα μέλη τους δεν αντιλαμβάνονται με ποια κριτήρια εφαρμόζεται ο διαχωρισμός του κόμματος από το κράτος.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Πρωθυπουργός έχει στείλει μήνυμα να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιλογής των νέων γραμματέων. Ωστόσο είναι δύσκολο να συνδυαστούν οι πληροφορίες αυτές με το γεγονός ότι, π.χ., από τις δέκα γραμματείες του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, οι έξι δεν έχουν στελεχωθεί ακόμη. Πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για τυχαίες γραμματείες, αλλά αυτές της φορολογίας, του ΣΔΟΕ, της δημοσιονομικής πολιτικής, της ΕΣΥΕ, των ΔΕΚΟ και των αποκρατικοποιήσεων. Με άλλα λόγια, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει ανθρώπους να μαζέψουν χρήματα στα ταμεία και η τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας εξαρτάται μόνο από το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Οι δύο σιδηρές κυρίες της κυβέρνησης
Οι επιλογές των γενικών γραμματέων αποκάλυψαν δύο σιδηρές κυρίες στην κυβέρνηση. Πρόκειται για την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και την κυρία Κατερίνα Μπατζελή, οι οποίες επέβαλαν τους συνεργάτες που επιθυμούσαν. Δύο γενικοί γραμματείς, οι κκ. Δ. Στεφάνου (υπουργείο Εσωτερικών) και Γ. Πετρουλάκης (Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας), προέρχονται από τον πυρήνα των στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου στην Ιπποκράτους. Δύο ακόμη, ο κ. Χ. Τσιόκας (υπουργείο Υποδομών) και η κυρία Θάλεια Δραγώνα (υπουργείο Παιδείας), είναι πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ. Για τις κυρίες Λίνα Μενδώνη (υπουργείο Πολιτισμού) και Μαρία Παπαγεωργίου (υπουργείο Οικονομίας) παρεκάμφθησαν οι αρχές που είχαν διατυπωθεί προεκλογικά ότι δεν θα τοποθετηθεί κανένας σε θέση στην οποία είχε προϋπηρετήσει και ότι δεν θα επιλεγούν αποτυχόντες βουλευτές για κρατικές θέσεις.

Η διαδικασία για τους προέδρους και για τους διευθύνοντες συμβούλους των ΔΕΚΟ εξελίσσεται μεν, αλλά συνολική εικόνα για τον αριθμό των βιογραφικών που κατετέθησαν και για το πόσα άτομα έχουν επιλεγεί ουδείς είναι σε θέση να παράσχει. Ο κ. Πανάρετος, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας, δεν έχει προφτάσει να καταγράψει συγκεντρωτικά στοιχεία.

Η κατανομή αρμοδιοτήτων από τους υπουργούς στους υφυπουργούς προχωρεί και αυτή με ρυθμούς χελώνας.

Τα μυστήρια της ανοιχτής διακυβέρνησης δεν σταματούν εδώ. Απορίες προκαλεί η καθυστέρηση στον ορισμό των περιφερειαρχών, όταν είναι γνωστό στους οικονομικούς κύκλους ότι τα έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία θα αναθερμάνουν την οικονομία, χρειάζονται τρεις-τέσσερις μήνες για να προκηρυχθούν, ενώ υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να υλοποιούνται προς το τέλος του 2010.

Οσο δεν υπάρχουν επικεφαλής στα υπουργεία και στους οργανισμούς του Δημοσίου τα πάσης λογής «συστήματα» και οι παρέες κάνουν πάρτι. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση των μελών διαχειριστικής αρχής παραγωγικού υπουργείου, τα οποία από τις εκλογές και έπειτα επιμορφώνουν τον εαυτό τους κάνοντας εκδρομές στον Βόλο, στο Ναύπλιο και σε άλλα θέρετρα. Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι υπεράνω περιγραφής: ορισμένοι από τους παλαιούς διοικητές, όπως έχουν καταγγείλει βουλευτές του ΠαΣοΚ, «σπάνε» τις προμήθειες σε μικρά ποσά, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανένας τι χρέη θα παραλάβουν οι νέες διοικήσεις. Επίσης, από μια έρευνα που έκανε ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας κ. Εμμ. Σκουλάκης, στα ΦΕΚ που εκδόθηκαν μετά τις εκλογές βρήκε ότι έγιναν 54 μετατάξεις, παρά την απαγορευτική εγκύκλιο που έστειλε στους διοικητές των νοσοκομείων η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για την τακτοποίηση βοηθητικού προσωπικού (π.χ. απολυμαντές και καθαρίστριες) σε θέσεις διοικητικές ή νοσηλευτικού προσωπικού σε πιο άνετα πόστα, όπως π.χ. στο τηλεφωνικό κέντρο! Οι γνωρίζοντες λένε επίσης ότι οι νέοι επικεφαλής θα τρίβουν τα μάτια τους με αυτά που θα δουν στις εφορίες και στα τελωνεία.

Υπουργείο Εσωτερικών
Χρειάστηκε ενάμισης μήνας για να επιλεγούν ένας στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών και ο επί πολλά έτη διευθυντής στο γραφείο του κ. Χρ. Παπουτσή ως συνεργάτες του κ. Ι. Ραγκούση. Στη Γενική Γραμματεία Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τοποθετήθηκε ο κ. Δ. Στεφάνου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον κ. Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών. Ως τις εκλογές του Οκτωβρίου είχε την ευθύνη της Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ και συμμετείχε στον «πρωινό καφέ» της Ιπποκράτους. Για την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης επελέγη ο κ. Αρ.Μπουρδάρας, δικηγόρος, γνωστό στέλεχος στο ΠαΣοΚ και επί έτη διευθυντής στο γραφείο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσή. Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης τοποθετήθηκε η κυρία Ευσταθία Μπεργελέ, μέλος του ΑΣΕΠ, στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης ο κ. Γ. Χατζηκωνσταντίνου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του ευρύτερου περιβάλλοντος Παπανδρέου. Την Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης (η οποία θα μετονομασθεί Γενική Γραμματεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) ανέλαβε ο κ. Στ. Γκρίτζαλης, 49 ετών, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και στη νεοσυσταθείσα θέση γενικού γραμματέα για τη Μεταναστευτική Πολιτική τοποθετήθηκε ο κ. Α.Τάκης, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπουργείο Οικονομικών
Παρά την τραγική κατάσταση της οικονομίας, το τεράστιο έλλειμμα και τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν έχουν καλυφθεί ακόμη έξι σημαντικές γραμματείες. Επελέγη όμως ο κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, για τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, όνομα φαβορί από την πρώτη στιγμή. Στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και διατηρεί φιλική σχέση τόσο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και με τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη. Αλλά και ο κ. Δ. Σπινέλλης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και λέγεται ότι ανήκει στο ευρύτερο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου.

Υπουργείο Περιβάλλοντος
Το πρόσωπο που συζητήθηκε περισσότερο ήταν η κυρία Μαρία Καλτσά, επειδή ήταν μέλος του ΔΣ της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ και φίλη των κκ. Ν. Παπανδρέου και Σπ. Κουβέλη . Ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης. Για τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επελέγη ο κ. Κ. Μαθιουδάκης, καθηγητής του ΕΜΠ και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την ενέργεια στον Τομέα Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ. Για την Ειδική Γραμματεία Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων ο κ. Α. Ανδρεαδάκης, επίσης καθηγητής του ΕΜΠ, προερχόμενος από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς του Συνασπισμού. Την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία ήταν υποψήφια με τους Οικολόγους Πράσινους στη Β΄ Αθηνών.

Υπουργείο Παιδείας
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μπορεί να καθυστέρησε, φαίνεται όμως ότι κατάφερε να επιβάλει τις επιλογές της, πλην του κ. Δ. Χαλκιώτη , ο οποίος λέγεται ότι έχει τόσο κακές σχέσεις με τον υφυπουργό κ. Ι. Πανάρετο ώστε δεν χωρούν όχι στο ίδιο δωμάτιο, ούτε καν στο ίδιο (δαιδαλώδες) κτίριο.

Ετσι, στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκε ο κ. Β. Κουλαϊδής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος συνεργάστηκε με την κυρία Διαμαντοπούλου στη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος του ΠαΣοΚ το 2007 και λέγεται ότι έχει καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό. Στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ο κ. Αχ. Μητσός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρώην γενικός διευθυντής Ερευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένας από τους στενούς συνεργάτες της υπουργού. Ο κ. Μητσός αποτελεί «κόκκινο πανί» για ένα κομμάτι του ΠαΣοΚ, επειδή το 1989 ως μέλος του Συνασπισμού ήταν από τους σκληρούς επικριτές του Ανδρέα Παπανδρέου.

Την Ειδική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης ανέλαβε ο κ. Β. Παπάζογλου, καθηγητής του ΕΜΠ, την Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων ένα ακόμη «φαβορί», η κυρία Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ την περίοδο 2007-2009, η οποία διατηρεί φιλική σχέση με την κυρία Διαμαντοπούλου. Στην Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης τοποθετήθηκε η κυρία Ιφιγένεια Ορφανού, δικηγόρος με εντυπωσιακό βιογραφικό, η οποία είχε συνεργαστεί με το ΙΣΤΑΜΕ και είχε δουλέψει με την κυρία Διαμαντοπούλου για τη σύνταξη του προγράμματος του ΠαΣοΚ, αν και μετά τις εκλογές του 2007 άφησε πίσω της το κόμμα και επέλεξε τη δικηγορία.

Υπουργείο Εργασίας
Μεγάλη αντίδραση από το εσωτερικό του ΠαΣοΚ και κυρίως από τον χώρο των γιατρών έχει εκδηλωθεί για την τοποθέτηση του κ. Στ. Μιχαλάκου στηΓενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Παρά το πλούσιο βιογραφικό του και τη θητεία του ως συμβούλου του πρώην υπουργού Υγείας κ. Κ. Στεφανή, οι σύντροφοί του τού χρεώνουν προβλήματα συμπεριφοράς, κομματικής και προσωπικής. Προσμετρείται στους φίλους του κ. Θ. Τσούρα, ο ισχυρός του σύμμαχος όμως λέγεται ότι είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων ανέλαβε ο κ. Θ. Τσέκος, επίκουρος καθηγητής στο ΑΤΕΙ Καλαμάτας και την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ο κ. Μ. Χάλαρης, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, με ειδίκευση σε θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

Υπουργείο Υγείας
Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου λέγεται ότι προτιμούσε τον γιατρό κ. Α. Δημόπουλο, τελικώς όμως επελέγη ο κ. Ν. Πολύζος , ο οποίος ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συνεργάτης του πρώην υπουργού Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλου και στενός φίλος του ευρωβουλευτή κ. Ηλ. Μόσσιαλου.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Σιδηρά κυρία στη διεκδίκηση των συνεργατών της αποδείχθηκε και η κυρία Κατερίνα Μπατζελή. Στη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων τοποθετήθηκε η κυρία Γεωργία Μπαζώτη-Μητσώνη , η οποία ήταν συνεργάτις της υπουργού, και στην Ειδική Γραμματεία Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών ο κ. Ευ. Διβάρης, που προέρχεται από την ΠΑΣΕΓΕΣ και επίσης συνεργάστηκε ως υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την πρώην ευρωβουλευτή κυρία Μπατζελή, αν και όπως λέγεται ανήκει στα στελέχη που συνδέθηκαν στενά με τον κ. Παπανδρέου την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠαΣοΚ.

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η πρώτη ανακοίνωση ως γενικού γραμματέα του κ. Γ. Δημήτραινα ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών επειδή, όπως ειπώθηκε, συνδέεται με την οικογένεια του κ. Χ. Καστανίδη . Ο υπουργός αναγκάστηκε να δώσει δημοσίως εξηγήσεις, αλλά ο κ. Δημήτραινας με ένα εξαιρετικό βιογραφικό μάλλον θα προτιμούσε να απασχολήσει για άλλους λόγους την επικαιρότητα. Για τη γενική γραμματέα Ισότητας κυρία Μαρία Στρατηγάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία ανακοινώθηκε σχεδόν έναν μήνα μετά, δεν ακούστηκε τίποτε.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης τοποθετήθηκε ο κ. Γρ. Τασούλας , ο οποίος ανήκε στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ της νεολαίας, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και ήταν συνεργάτης του κ. Ι. Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομίας και αργότερα του κ. Π. Ευθυμίου, ενώ στις πρόσφατες εκλογές είχε στηρίξει και τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Επίσης, είχε θέσει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων το 2006 με το ψηφοδέλτιο του κ. Κ. Σκανδαλίδη , αλλά δεν εξελέγη.

Υπουργείο Πολιτισμού

Η κυρία Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού

Ηκυρία Λίνα Μενδώνη φαίνεται ότι έχει στοιχειώσει τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Πολιτισμού, θέση που κατείχε από το 1999 ως το 2004, και αυτό το… μεταφυσικό φαινόμενο, μαζί με τη στήριξη του κ. Ευ.

Βενιζέλου, εξηγεί γιατί στην περίπτωσή της αγνοήθηκε η προεκλογική δέσμευση του κ. Παπανδρέου ότι κανένας δεν θα τοποθετηθεί σε θέση την οποία κατείχε στο παρελθόν.

Απορίες και αντιδράσεις προκάλεσε η στελέχωση και των υπόλοιπων γραμματειών. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τοποθετήθηκε ο κ. Π. Μπιτσαξής , ο οποίος μπορεί να μην έχει μεγάλη σχέση με τον αθλητισμό (πέραν των νομικών συμβουλών που παρείχε στην Προοδευτική), έχει όμως με τον κ. Παπανδρέου από την εποχή όπου ήταν γενικός γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης, ενώ διετέλεσε και ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Πολιτισμού. Στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης τοποθετήθηκε ο κ. Ι. Πυργιώτης, ο οποίος διετέλεσε εντεταλμένος σύμβουλος στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 ΑΕ και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Στη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Ανάπτυξης ο κ. Γ. Πουσσαίος, επιτυχημένος δήμαρχος Ιου για πολλά χρόνια, ο οποίος δηλώνει μελισσοκόμος-βιοκαλλιεργητής και το διαβατήριό του για τον τουρισμό είναι η φιλική σχέση του με τον κ. Ν. Παπανδρέου.

Υπουργείο Οικονομίας

Η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας κ. Αλ. Φούρλα

Μια παρέκβαση από τα αρχικά κριτήρια που ετέθησαν για την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων, ότι δηλαδή δεν θα χρησιμοποιηθούν αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές στο κράτος, έφερε την κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, υποψήφια βουλευτή στα Γρεβενά, στην Ειδική Γραμματεία ΜακεδονίαςΘράκης. Η κυρία Παπαγεωργίου- όπως λέγεται, ανήκει στους σκληρούς υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου – είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανελλήνιου Δικτύου Αιρετών Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ. Τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ανέλαβε ο κ. Στ. Κομνηνός, ο οποίος ήταν σύμβουλος του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη την εποχή όπου ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν υφυπουργός Εμπορίου. Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή τοποθετήθηκε ο κ. Δ. Σπυράκος, ο οποίος είχε διατελέσειειδικός σύμβουλος του υπουργού Εμπορίου κ. Κ. Σημίτη σε θέματα προστασίας καταναλωτή και βοηθούσε τον Τομέα Οικονομίας του ΠαΣοΚ στη σύνταξη των προτάσεων νόμου για την προστασία των καταναλωτών και των δανειοληπτών. Γενικός γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής ανέλαβε ο κ. Γ. Βλάχος.

Στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα τοποθετήθηκε ο κ. Ν. Μαντζούφας , ο οποίος εργαζόταν σε διεθνή τραπεζικό όμιλο ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε ΣΔΙΤ που αφορούσαν την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, και στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ο κ. Αλ. Φούρλας, ο οποίος έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πετρελαιοειδή κ.ά.

Υπουργείο Υποδομών

Οι νέοι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών κκ. Χ. Τσιόκας (αριστερά) και Σ. Κάτσικας

Πτυχία ή εμπειρία; Τα κριτήρια επιλογής γραμματέων άλλαξαν και για τον πρώην βουλευτή κ. Χ. Τσιόκα, ο οποίος με ένα «αρχαίο» πτυχίο Θεολογίας θα έπρεπε να τεθεί εκτός διαδικασίας. Ως υπεύθυνος του ΠαΣοΚ για τον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών και γνώστης του χώρου επελέγη για τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Μεταφορών. Για τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών επελέγη ο κ. Σ. Κάτσικας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο οποίος κινείται στον χώρο του ΠαΣοΚ, με τη στήριξη του οποίου εξελέγη πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και είχε αξιοποιηθεί σε πολλές επιτροπές για την Παιδεία επί υπουργίας Π. Ευθυμίου. Τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων ανέλαβε ο κ. Ι. Οικονομίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ της Εγνατία Οδός ΑΕ και πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετείχε στον Τομέα Δημοσίων Εργων του ΠαΣοΚ με πολιτικό εκπρόσωπο τον κ. Ι. Μαγκριώτη, σημερινό υφυπουργό Υποδομών. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ.