από metereologos.gr
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
 
 

Ελληνες 250.000 παιδιά μεταναστών

Χιλιάδες οι πιθανοί νέοι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού
Ελληνες 250.000 παιδιά μεταναστών
Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν αργά χθες το απόγευμα μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη σύγκληση του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, το οποίο, όπως υποστήριζαν σε προκηρύξεις και σε πανό, δεν αφουγκράζεται τους ίδιους τους οικονομικούς μετανάστες και τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ΑΠΕ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πρωτοβουλία με σαφή κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά και με πιθανές αλλαγές στο εκλογικό σώμα, συνιστά η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα (υπολογίζονται σε 250.000) και για δικαίωμα ψήφου στους μακροχρόνια διαμένοντες στη χώρα. Η απόφαση θα μεταφραστεί με την υλοποίησή της σε αλλαγή νομικού καθεστώτος για χιλιάδες πρόσωπα και εγείρει μια σειρά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν ώσπου να κατατεθεί το σχετικό νομοθέτημα.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών που εμπίπτουν στις κατηγορίες που περιγράφονται παραπάνω. Παρά ταύτα, κάποια ανεπίσημα στοιχεία που δίνονται από φορείς που μελετούν τη μετανάστευση στην Ελλάδα προσφέρουν μια εικόνα.

Η κατηγορία με τα στενότερα όρια και κριτήρια είναι εκείνη των επί μακρόν διαμενόντων, οι οποίοι βρίσκονται και πιο κοντά στη διαδικασία για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς πληρούν μια σειρά κριτήρια (μόνιμη διαμονή, επαγγελματική δραστηριότητα, γνώση της ελληνικής γλώσσας). Σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατηγορία αυτή κατά την τρέχουσα περίοδο μετά βίας ξεπερνά τις 2.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν 250.000 παιδιά μεταναστών (νόμιμων και παράνομων) που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, για τα οποία δεν διευκρινίζεται προς το παρόν τι ρυθμίσεις θα υπάρξουν. Με βάση υπολογισμούς που βασίζονται σε έρευνες και στατιστικές ανά την Ελλάδα, τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην χώρα και είναι ενταγμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι λιγότερα από 30.000 και, όπως είναι ευνόητο, μόνο μικρό μέρος εξ αυτών βρίσκεται σε ηλικία που θα επέτρεπε να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, το 2010.

Πέραν όλων αυτών και εν όψει των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, υπάρχουν μια σειρά άλλα ζητήματα προς διευκρίνιση, όπως για παράδειγμα το αν η ιθαγένεια θα χορηγείται αυτομάτως με τη γέννηση ή αν θα οριστεί διαδικασία προσωπικής επιλογής (π.χ., με τη συμπλήρωση του 18ου έτους). Σημαντικό στοιχείο ως προς αυτό είναι και το γεγονός ότι σε πολλά κράτη δεν προβλέπεται η διατήρηση διπλής ιθαγένειας.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιθαγένεια και ψήφος στους μετανάστες 
Ελεύθερη η έξοδος και η είσοδος για 150.000 άτομα 
Συστάσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ 
Νέοι «χωρίς πατρίδα» μιλούν για τη ζωή τους 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-