από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 

Συστάσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τη χορήγηση ιθαγένειας συνέπεσε με τη χθεσινή παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Αθήνα και τις συστάσεις που διατύπωσε για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου. « Γνωρίζω ότι οι διάφοροι μηχανισμοί προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και το θέμα της επαρκούς προστασίας των μεταναστών εργατών », τόνισε ο κ. Μπαν στο Μέγαρο Μαξίμου και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προάγει και να προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών και ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις συστάσεις της Επιτροπής για την εξάλειψη των διακρίσεων, όσον αφορά την αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο. Νωρίτερα, χρησιμοποιώντας στα ελληνικά τη λέξη «φιλοξενία», Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ άρχισε και έκλεισε τον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης. «Οι Ελληνες έχετε τη λέξη “φιλοξενία” για να αποδώσετε την ανοχή στον άλλον άνθρωπο, με τη διαφορετική προέλευση και κουλτούρα. Σε αυτή τη λέξη οφείλουμε να δώσουμε παγκόσμιες διαστάσεις, να γίνει τμήμα των μεταναστευτικών πολιτικών και διεθνής πρακτική» τόνισε ο κ. Μπαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επεσήμανε τις τρεις προκλήσεις τις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, καλούνται να αντιμετωπίσουν κυρίως τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης, τα οποία αποτελούν συνάμα τους βασικότερους προορισμούς οικονομικών μεταναστών. «Η πρώτη είναι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις, κυρίως η ανεργία που πλήττει τα ασθενέστερα, εργατικά στρώματα·ανάμεσα σε αυτά ανήκουν και οι μετανάστες. Η δεύτερηείναι εκείνη της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορούν να πλήξουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, προκαλώντας νέα μεταναστευτικά ρεύματα. Τέλος, η ανάσχεση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων (trafficking), κυρίως γυναικών και παιδιών, αποτελεί κύριο στοίχημα σε παγκόσμιο επίπεδοώστε να αρθούν οι έσχατοι εξευτελισμοί και οι ταπεινώσεις που αυτοί οι άνθρωποι υφίστανται».

Στο τέλος της τοποθέτησής του, ο κ. Μπαν Κι Μουν παρέλαβε από τον πρόεδρο του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών κ. Κώστα Γαβρά, το οποίο διεξήχθη παράλληλα με τις εργασίες εκείνου για τα στελέχη κυβερνητικών οργανισμών, κείμενο συμπερασμάτων και «λύσεων», όπως τόνισε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, προκειμένου να τεθεί υπόψη των ηγετών του κόσμου.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιθαγένεια και ψήφος στους μετανάστες 
Ελεύθερη η έξοδος και η είσοδος για 150.000 άτομα 
Ελληνες 250.000 παιδιά μεταναστών 
Νέοι «χωρίς πατρίδα» μιλούν για τη ζωή τους 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.