Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και οι στόχοι της χιλιετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισκέπτεται τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον ΟΗΕ του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, ενώ υπάρχει παράδοση πολυετούς και πολύπλευρης συνεργασίας και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον κ. Μπαν και επισημαίνοντας, ότι είναι καθοριστική η αποστολή του ΟΗΕ για την ειρήνη και τη συνεργασία στον πλανήτη.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είπε ότι μάλλον είναι το πρώτο πρόβλημα του πλανήτη, ανέφερε ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα παρευρίσκεται προσωπικά σε αυτή τη Διάσκεψη Κορυφής και εξέφρασε την ελπίδα «να καταλήξουμε σε δεσμευτική συμφωνία».

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε στον γγ του ΟΗΕ την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης το στόχο αυτό, καθώς και τις πρωτοβουλίες που πήρε πρόσφατα στην ΕΕ, αλλά και την επιχείρηση στροφής της ελληνικής οικονομίας σε μια πράσινη οικονομία και τόνισε ότι ο γγ θα μας βρει συμπαραστάτες στις προσπάθειές του.

Σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά και την προεδρία της Ελλάδας στο Γ΄ Παγκόσμιο Φόρουμ για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Μπαν έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη τόσο των χωρών από όπου προέρχονται οι μετανάστες, όσο και των χωρών υποδοχής, έτσι ώστε, όσοι μετανάστες επιστρέψουν στις χώρες τους «να μεταφέρουν γνώσεις, εμπειρίες αλλά και κεφάλαια». Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων. «Ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις τελευταίες πρωτοβουλίες μου με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε αυτά τα ζητήματα και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του εκφράζοντας τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του γγ του ΟΗΕ και διαβεβαιώνοντας τον κ. Μπαν Κι Μουν για περαιτέρω στενή συνεργασία.

«Εκτιμώ τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να πετύχουν μια συμφωνία. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος. Η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν και ο ειδικός απεσταλμένος μου Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων», είπε από τη μεριά του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό οΓΓ του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μπαν Κι-Μουν αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κ. Νίμιτς να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δυο μέρη είναι έτοιμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της Ελλάδας, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως το
ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ. Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, ο κ. Μπαν είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί από τους μετανάστες, ωστόσο δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι έχουν εκφραστεί και ανησυχίες για τις συνθήκες φιλοξενίας τους στη χώρα μας. «Ελπίζω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προάγει τα δικαιώματα των μεταναστών», είπε ο γγ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα πώς η χώρα μας θα σεβαστεί και τις διαδικασίες για τα αιτήματα χορήγησης ασύλου.

ΟΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος στην αρχή των δηλώσεών του, τόνισε ότι «η επίσκεψη σημαίνει πολλά για μένα», εξήρε την προσφορά των Ελλήνων στις έννοιες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, εξήρε την ηγετική στάση του πρωθυπουργού στην ΕΕ, η οποία μέσω της επικύρωσης της
Συνθήκης της Λισαβόνας ολοκληρώνεται, είπε ότι αύριο θα απευθυνθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο εκ μέρους του ΟΗΕ και δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Εθνών.-