Αναστέλλεται για έξι μήνες ο νόμος του κ. Γ. Σουφλιά για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, των υπογείων και ισογείων πολυκατοικιών που άλλαξαν χρήση, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία κάλεσε τους πολίτες να μη δηλώσουν τους ημιυπαιθρίους. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση. Ως τη θέσπιση του νέου νόμου, δηλαδή για έξι μήνες, θα ισχύει ο προηγούμενος νόμος για τους ημιυπαιθρίους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρηθούν όλες σχεδόν οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το τέλος Ιουλίου ως σήμερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικοδομική δραστηριότητα.

« Ζητήσαμε στοιχεία για τον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν στο μεσοδιάστημα » είπε η υπουργός και υπογράμμισε ότι ειδοποιούνται οι Πολεοδομίες για την επαναφορά των παλαιών ρυθμίσεων στην έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ τόνισε ότι στις νέες ρυθμίσεις θα περιληφθούν και αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Στόχος, είπε η κυρία Μπιρμπίλη, είναι να καταρτιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο που να αποτρέπει στο μέλλον τις αυθαιρεσίες και γενικότερα την αυθαίρετη δόμηση, ενώ ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους φορείς να στείλουν τις προτάσεις τους στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θ.Μωραΐτη, προκειμένου να αρχίσει ο αναγκαίος διάλογος. Σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιηθεί το πολεοδομικό εργαλείο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, η υπουργός Περιβάλλοντος δεν το απέκλεισε λέγοντας ότι «μελετάμε πολλές κατευθύνσεις».

Οσοι πολίτες εφαρμόζοντας τον νόμο για την «τακτοποίηση» των ημιυπαιθρίων υπέβαλαν δηλώσεις στις Πολεοδομίες και πλήρωσαν το παράβολο, θα αντιμετωπιστούν ως ειδική περίπτωση και θα υπάρξει ρύθμιση για αυτούς. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν χωρίς να έχει πληρωθεί το παράβολο «παγώνουν». Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους πολίτες που έκαναν χρήση του νόμου. Οσο για τα παράβολα που πληρώθηκαν, αυτά δεν πρόκειται να επιστραφούν, διευκρίνισε η υπουργός. Οσοι πλήρωσαν ή κατέθεσαν αιτήσεις για «τακτοποίηση» θα περιληφθούν στις νέες ρυθμίσεις. Κανένας πολίτης δεν θα αδικηθεί, υπογράμμισε η κυρία Μπιρμπίλη.

«Το θέμα της “τακτοποίησης” ήταν αίολο» είπε και ανέφερε ότι δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε ρυθμίσεις εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως ο νόμος του κ. Σουφλιά, που δεν διέπονται από πολεοδομική λογική.

Εν τω μεταξύ, πιλοτικό και φιλόδοξο πρόγραμμα προστασίας των καμένων εκτάσεων της Αττικής, που θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή του δασικού νόμου, θα είναι το νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα, είπε η κυρία Μπιρμπίλη. Η πρόταση του υπουργείου θα τεθεί σε διαβούλευση για λίγες ημέρες, θα οριστικοποιηθεί και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση. Το ΠαΣοΚ, είπε, είχε προεκλογικά έτοιμο νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής, το οποίο εμπλουτίστηκε ύστερα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Αντίστοιχα προγράμματα θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η έγκαιρη κατάθεση νομοσχεδίου για την αποτροπή καταπατήσεων σε αυτές τις εκτάσεις.

ΧΥΤΥ όχι ΧΥΤΑ στο Γραμματικό
Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό, αλλά Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ξεκαθάρισε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία τόνισε ότι στο Γραμματικό «θα θάβεται υπόλειμμα και όχι απόβλητο». Επεσήμανε τη μεγάλη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα των απορριμμάτων, λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια και ότι τα πρόστιμα τα οποία ενδέχεται να προκύψουν «μπορεί να τινάξουν όλον τον προϋπολογισμό για το θέμα των απορριμμάτων».

Η υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος, που προβλέπει τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου μείωσης των αποβλήτων και στο πλαίσιο αυτό η Αττική αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Θα προωθηθούν η ανακύκλωση και η επεξεργασία των αποβλήτων, ώστε αυτά που θα καταλήγουν στα ΧΥΤΥ να είναι λίγα υπολείμματα.

Στις αρχές του 2010 θα δημοπρατηθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για την Αττική συνολικά και στο Γραμματικό ειδικά. Θα εφαρμοστεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με μείωση, ανακύκλωση, αξιοποίηση και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων. Για τον σκοπό αυτόν θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή που θα υποστηρίζεται από τεχνοκράτες, για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την Αττική και τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας Αναθεωρείται το Ρυθμιστικό Σχέδιο
Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (ΡΣΑ) θα αναθεωρηθεί, είπε η κυρία Μπιρμπίλη, η οποία αφού τόνισε ότι «δεν θέλουμε να ακυρώνουμε επεξεργασίες που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως θέλουμε να κτίσουμε σε αυτές, με βάση τις δικές μας κατευθύνσεις για την πράσινη ανάπτυξη», ανακοίνωσε ότι «θα ξαναδούμε το ΡΣΑ από την αρχή». Για τον σκοπό αυτόν θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Σχετικά με τις επεκτάσεις της Αττικής οδού, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός, η κυρία Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί οι κυκλοφοριακοί όγκοι να καθορίζουν τους οδικούς άξονες και οι οδικοί άξονες δεν μπορούν να καθορίζουν το μέλλον της πόλης. Πρώτα σχεδιάζουμε το μέλλον της Αθήνας και μετά τους οδικούς άξονες» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στη χάραξή τους.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν σε μια πρόταση για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από αεροπλάνα και πλοία κατά 10% και 20% αντίστοιχα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ανέφεραν δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους των εφοπλιστών προτού πάμε στο Λουξεμβούργο, σε μια προσπάθεια να τους πείσουμε ότι πρέπει να συμβάλουν στο περιβάλλον» είπε η κυρία Μπιρμπίλη, η οποία τόνισε ότι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ναυτιλία κατά 20% το 2050 σε σχέση με το 2005 εξασφαλίστηκε να είναι παγκόσμια.

Το κείμενο στο οποίο κατέληξε το Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ «δεν είναι όσο φιλόδοξο θα επιθυμούσαμε αλλά είναι αρκετά φιλόδοξο για να πάμε στην Κοπεγχάγη» τόνισε η υπουργός και γνωστοποίησε ότι επίκειται διμερής συνάντηση με τη Βουλγαρία για διασυνοριακά προβλήματα που έχουν ανακύψει στη διαχείριση υδάτων. Επίσης η Ελλάδα υποστήριξε την Ισπανία για κοινή πρόταση στην αντιμετώπιση των πυρκαϊών.