Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ήταν και κεντρικό σημείο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη» .

«Ξεκινάμε με ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου, με ένα σχέδιο διάσωσης της Αττικής και τόσων άλλων περιοχών, όπως της Πελοποννήσου, από τις τεράστιες καταστροφές. Στέλνουμε σαφές μήνυμα: τέρμα στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων.Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης θα αποτελέσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 που θα αναθεωρηθεί για να υποστηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως και ο αναπτυξιακός νόμος για να στηρίζει πιο αποτελεσματικά την αποκέντρωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα αλλάξει πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ηδη το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει την προώθηση των ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν ακόμη και σε βραχονησίδες, ακόμη και σε πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα, σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο αν χρειαστεί θα αναθεωρηθεί, ενώ παράλληλα προωθείται η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

«Θέτουμε τον πήχη ψηλά:το 20% παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020. Θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το νέο εθνικό ενεργειακό μας σχέδιο» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι στηρίζεται η ενεργειακή και η πράσινη διπλωματία, ενώ έκανε λόγο για διαφορετική αντίληψη για τις υποδομές και τις επενδύσεις στις πόλεις για την αναγέννησή τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικά προγράμματα για το χτίσιμο ξανά των πόλεων, των οποίων η χώρα δεν έκανε ποτέ χρήση, ενώ κοινοτικά κονδύλια υπάρχουν για αναπλάσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος.