Ανατροπές στη δημόσια διοίκηση, νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και έλεγχο στο πολιτικό χρήμα μέσω του νέου εκλογικού νόμου προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για ένα τετραετές σχέδιο αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, για αιρετές περιφέρειες ως τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, για αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες» ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται, για ενίσχυση της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα υιοθετήσει κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης για ενίσχυση της διαφάνειας και κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερβούν τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και να δώσουν μαζί τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια δημόσια διοίκηση που αντιμετωπίζει τον κάθε πολίτη ως μοναδική αξία, που τον υπηρετεί, προαναγγέλλοντας ένα συνολικό σχέδιο ριζικών ανατροπών με βάθος τετραετίας.

Δεσμεύθηκε επίσης για:

* Την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έπειτα από δημόσιο διάλογο, ώστε να μη διαφεύγει τον έλεγχο κανένα μέλος της κυβέρνησης. «Τέρμα στα εκφυλιστικά φαινόμενα που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια» επισήμανε.

* Την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου με ολοκληρωμένο σχέδιο και την καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης πριν από την έκδοση διακηρύξεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων.

* Τη νέα συνολική αρχιτεκτονική του διοικητικού χάρτη της χώρας, με τη δημιουργία επιτελικού κράτους και ισχυρής αυτοδιοίκησης, όπου οι δήμοι αποτελούν τον πρώτο βαθμό και η αιρετή περιφέρεια τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

* Την αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται. O Πρωθυπουργός ανέπτυξε ακόμη το σχέδιό του για την αναβάθμιση του ρόλου της Δικαιοσύνης, ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγεται στο εξής η ηγεσία της. Σε πρώτη φάση και χωρίς να χρειαστεί αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων θα ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο θα συμμετέχει ουσιαστικά και η Βουλή στη διαδικασία. Επίσης καταργείται κάθε περιορισμός στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και επιταχύνεται δραστικά η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης με την εφαρμογή διοικητικών μέτρων και την ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων. «Είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά το μαύρο πολιτικό χρήμα και τη διαφάνεια, προανήγγειλε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου ο οποίος θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, κυρίως τις αφανείς. Επίσης, την αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες» ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται, τη διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών και την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των υπογραφών υπουργών και όλων των πράξεων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.

Η διαφάνεια εξασφαλίζεται, είπε ο κ. Παπανδρέου, με το οριστικό ξεκαθάρισμα των σχέσεων της πολιτικής με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παντού «για να σπάσουν τα φέουδα και η γραφειοκρατία» . Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Αλλάζει η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία. Οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται μόνο από το ΑΣΕΠ και με ετήσιο διαγωνισμό για τα μόνιμα στελέχη.