Την κρισιμότητα της κατάστασης την οποία παρέλαβε η κυβέρνησή του περιέγραψε ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Σημείωσε εξ αρχής ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο», χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και «αποκαρδιωτική» την εικόνα του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και της λειτουργίας των θεσμών. Τόνισε όμως ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά οφείλεται στην πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης που εκδηλώνεται ως κρίση ηθικής, αξιών, θεσμών και εμπιστοσύνης. «Ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος. Είπαμε ότι είναι ο σωστόςκαι θα τον περπατήσουμε μαζί», τόνισε προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε με ορίζοντα τετραετίας, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, και θέλησε να κάνει ειδική αναφορά στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπε ότι πρόκειται για έναν «σταθμό» και επανέλαβε την πρότασή του για επανεκλογή του κ. Κ. Παπούλια «εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί» . Εσπευσε δε να σημειώσει ότι «με τη θέση που έχει πάρει και η ΝΔ, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά το αξίωμά του».

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι απαιτούνται συναινέσεις και συνεισφορά όλων, αναλόγως των δυνατοτήτων τους, για την αντιμετώπιση της κρίσης και προανήγγειλε μια «εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές». Επανέλαβε εμφατικά ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με αντιλήψεις και συμφέροντα και προσέθεσε και από το βήμα της Βουλής: «Δεν χρωστάω σε κανέναν άλλον εκτός από τον ελληνικό λαό».

Σ το οικονομικό πεδίο, ο Πρωθυπουργός παρομοίωσε την κατάσταση με την αντίστοιχη του 1993 και τόνισε ότι σήμερα είναι η δυσκολότερη στιγμή έκτοτε. Χαρακτηριστική των σχετικών αναφορών του ήταν η επισήμανση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι «μάς ζητούν τα αυτονόητα» και ειδικότερα «καθαρά στοιχεία για τηνοικονομική κατάσταση της χώρας, καθαρές προτεραιότητες και μέτρα που να ανταποκρίνονται στην οικονομική ύφεση». Μίλησε για «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες» και επικαλέστηκε την Τράπεζα της Ελλάδος για τα στοιχεία του ελλείμματος, λέγοντας ότι εντός του 2009 θα είναι διπλάσιο από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από δέκα ημέρες.

Με τη χθεσινή του ομιλία ο Πρωθυπουργός κινήθηκε εντός του πλαισίου των προεκλογικών του δεσμεύσεων και έθεσε ως προτεραιότητες- πέραν της οικονομίας και της θεσμικής ανασυγκρότησης του κράτους- τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού.