Σε δραστική μείωση του αριθμού των αστυνομικών που ως σήμερα υπηρετούσαν δίπλα σε πολιτικούς και άλλους «επισήμους» προκειμένου να διατεθούν για την αστυνόμευση των γειτονιών προχωρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και η αρχή έγινε χθες με το Μέγαρο Μαξίμου. Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη η αστυνομική δύναμη που έχει διατεθεί για το Μέγαρο Μαξίμου θα μειωθεί κατά 50%, ενώ ανάλογη μείωση θα υπάρξει σταδιακά στον αριθμό των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για τη φύλαξη υπουργείων και άλλων κρατικών κτιρίων. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι τις δύο τελευταίες ημέρες «αποδεσμεύθηκαν» 30 αστυνομικοί που φρουρούσαν πολιτικά πρόσωπα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες 15 ημέρες θα αποδεσμευθούν σταδιακά 300-400 αστυνομικοί. Υπενθυμίζεται ότι για τη φύλαξη προσώπων διατίθενται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 3.000 άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτηζήτησε να γίνει αυστηρή εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 52/2008 που αφορά τη μείωση του αριθμού των αστυνομικών οι οποίοι διατίθενται για τη φύλαξη προσώπων και «ευπαθών» στόχων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Διάταγμα, η διάθεση αστυνομικού προσωπικού καθορίζεται από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής. Εκτός από έναν μεγάλο αριθμό αστυνομικών που διατίθενται για τη φρούρηση των Προέδρων της Δημοκρατίας, της Κυβερνήσεως και της Βουλής, για την ασφάλεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατίθενται περίπου 60 αστυνομικοί.

Για τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή διατίθενται ως 26 αστυνομικοί. Ακόμη, για την ασφάλεια των υπουργών διατίθενται ως 11 αστυνομικοί. Για τους αναπληρωτές υπουργούς το Διάταγμα προβλέπει ως έξι αστυνομικούς και ένα συνοδευτικό όχημα και για την ασφάλεια των υφυπουργών ως τέσσερις αστυνομικούς, χωρίς συνοδευτικό όχημα. Εξαίρεση αποτελεί ο υφυπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα της Δημόσιας Τάξης, για τον οποίο διατίθενται πέντε αστυνομικοί και ένα συνοδευτικό όχημα. Στόχος, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, είναι η περικοπή δαπανών και η μείωση του προσωπικού που απασχολείται σε φύλαξη προσώπων για να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους και να διατεθούν στις πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή να γίνει αναλυτική καταγραφή όλων των ένστολων που υπηρετούν σε «επισήμους» προκειμένου να γίνει αξιολόγηση και να «δρομολογηθεί» η επιστροφή ορισμένων εξ αυτών στις υπηρεσίες από τις οποίες είχαν διατεθεί.

Χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψη στην Ασφάλεια Αττικής στο γραφείο του διοικητή Ασφάλειας κ. Ι. Δικόπουλου, παρουσία του νέου διοικητή της Κρατικής Ασφάλειας και προϊσταμένων των τμημάτων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας. Ο υπουργός ζήτησε από τους παρισταμένους αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθημερινές περιπολίες και ελέγχους στα Εξάρχεια και σε περιοχές όπου καταγράφονται συχνά αδικήματα.

Τ έλος, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες στην Κρατική Ασφάλεια επικρατεί αναβρασμός μετά τη δυσμενή μετάθεση του πρώην διοικητή της κ. Δ.Σοφιού, στον οποίο «χρεώθηκε» η μη έγκαιρη ενημέρωση των ανδρών της ομάδας Δέλτα της ΕΛ.ΑΣ. για την παρουσία αντιεξουσιαστών στην επιδρομή της προηγούμενης Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας από αστυνομικούς της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν τις μετακινήσεις τους σε άλλες υπηρεσίες. Πρώτος κατέθεσε αίτηση ο υποδιοικητής της υπηρεσίας κ. Θ. Σακαρέλος, αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή και ο αξιωματικός μετακινήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.