Ως «νέα κατάσταση» περιγράφει η κυβέρνηση την εικόνα που διαμορφώνεται αφενός στην οικονομία και αφετέρου ανά υπουργείο, εν όψει της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις, η οποία αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, κάθε υπουργός θα κληθεί από το βήμα της Βουλής να παρουσιάσει αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που παρέλαβε, σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες κάθε τομέως, προτού προχωρήσει στην παρουσίαση των προτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές οδηγίες αναμένεται να δώσει στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι οι αναφορές στα προβλήματα δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως δικαιολογίες, αντιθέτως σημαίνουν μεγαλύτερο βάρος και ευθύνη για τους υπουργούς και την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή υπουργοί και υφυπουργοί αρχίζουν να ασκούν πιέσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης των υπηρεσιών, και των γραμματειών, καθώς αυτή τη στιγμή είναι επί της ουσίας αδύνατον να λειτουργήσει η νέα κυβερνητική δομή με τους απαιτούμενους ταχείς ρυθμούς.

Τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής η κοπιώδης προσπάθεια πρωτίστως του οικονομικού επιτελείου να καταγράψει αξιόπιστα την κατάσταση που παρέλαβε στον δημοσιονομικό τομέα. Οπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις του προηγούμενου διαστήματος το υπουργείο Οικονομικών θα στηρίξει μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας του στην επιστολή τού κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, με την οποία γινόταν σαφές ότι η οικονομική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που περιέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα, ενδέχεται να παρουσιάσει έλλειμμα σημαντικά υψηλότερο από τα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ και θα περιγράψει πρόγραμμα έκτακτου δανεισμού, το οποίο θα υπερβαίνει τους αρχικούς υπολογισμούς και θα ανέρχεται, με εξαιρετικά μετριοπαθείς υπολογισμούς, σε 10 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Το έργο του οικονομικού επιτελείου θα είναι διπλά δύσκολο, καθώς μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Εco/Fin και του Εurogroup, με βασικό στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου για τον περιορισμό του ελλείμματος.

O ι κινήσεις αυτές έχουν και τακτικό χαρακτήρα καθώς η κυβέρνηση θέλει μεν να αποφύγει τη λογική της καμένης γης, επιδιώκει, δε, να θέσει τέλος στην καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτο μέλημα του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή ήταν χθες η δημιουργία ατμόσφαιρας εν όψει της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Οπως είπε, προέχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις πολιτικές και τις επιλογές της και εν συνεχεία η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.