Την πρώτη ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες έκανε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να έχει μια ειλικρινή επαφή με τους δημοσιογράφους και «να υλοποιήσει μια προσιτή ενημέρωση, με βάση την πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί σε συγκεκριμένους άξονες, που είναι «η ανατροπή των παθογενειών στη δημόσια διοίκηση και το κράτος, η πλήρης και ουσιαστική αναβάθμιση των δημοσίων αγαθών, η οικοδόμηση μιας στέρεης σχέσης εμπιστοσύνης πολίτη – κράτους για την προώθηση των πολιτικών της κυβέρνησης, η πολλή δουλειά και, τέλος, η έξοδος της χώρας από τη διεθνή απομόνωση».

«Εξάλλου, η ανάληψη του υπουργείου των Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σηματοδοτεί αυτή την πρακτική και αυτή τη θεώρηση» εξήγησε ο κ. Πεταλωτής και αναφέρθηκε τόσο στην προγραμματισμένη για την επόμενη Δευτέρα πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο, όσο και τη συμμετοχή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη.

«Ήδη η κυβέρνηση άρχισε να δουλεύει, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «απαιτείται συναίνεση και κοινωνική κριτική».

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού -η συμμετοχή του στην εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας, η συνάντησή του για θέματα Παιδείας και Διαδικτύου με τον διπλωμάτη και πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρ.Τάλμποτ, τον υφυπουργό Παιδείας κ.Γ. Πανάρετο και τον ειδικό σύμβουλο κ. Θ. Καρούνο, καθώς επίσης και η επίσκεψή του με τον αρχιτέκτονα-χωροτάκτη Ζ.Ασεμπίγιο στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις- δείχνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το υπόλοιπο πρόγραμμα της εβδομάδας είναι σχεδόν καθαρά κοινοβουλευτικό, με κορύφωση τη διαδικασία ανάληψης του θεσμικού ρόλου των βουλευτών και τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, η ψήφιση των οποίων θα γίνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.