«Παρών» στην κούρσα της διαδοχής δήλωσε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ και πρώην υπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και με χθεσινή του δημόσια τοποθέτηση έδωσε το ιδεολογικό του στίγμα, προτάσσοντας τον όρο «κοινωνικός φιλελευθερισμός». Με αναφορές στις «ρίζες» της δεξιάς παράταξης, απέναντι- όπως έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη- σε μια πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική, επέλεξε χθες να κάνει ηχηρή την παρουσία του, ασκώντας παράλληλα και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας- αν και δεν την επανέλαβε- τη φράση που είχε πει το βράδυ των εκλογών: «Η παράταξη δεν ηττάται, αλλά είναι παρούσα». Ο κ. Σαμαράς, εκ των βασικών διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ, αν και ακόμη δεν έχει ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του, επέλεξε χθες με την πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στον Ρ/Σ City 99,5 να στείλει σαφές μήνυμα στο εσωτερικό και στη βάση του κόμματος και επικεντρώθηκε στην ανάγκη «επανιδεολογικοποίησης» στη ΝΔ.

«Τώρα έχουν όλα αλλάξει και έχουν ισοπεδωθεί. Θα πρέπει να βρούμε ποια είναι η καινούργια ιδεολογική τοποθέτηση. Εμείς είμαστε, ας πούμε, υπέρ των μικρομεσαίων; Τους αγαπάμε; Εχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, που εγώ τουλάχιστον πρεσβεύω, που σημαίνει ότι, ναι, μέσα από τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων βγάζεις χρήματα, αλλά στην αναδιανομή του πλούτου κοιτάς αυτόν ο οποίος έχει τα λιγότερα για να τον βοηθήσεις; Ή είσαι νεοφιλελεύθερος;» τόνισε ο κ. Σαμαράς και στήριξε με έμφαση την ανάγκη να γίνει ένα ουσιαστικό συνέδριο, συμπληρώνοντας: «Αυτά τα ζητήματα είναι τεράστια και σχετίζονται με την ιδεολογία και τα οποία πρέπει επιτέλους να βρουν μια πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση μέσα από το συνέδριο» .

Μ ε σαφή πρόθεση να υπενθυμίσει ότι διαφοροποιείται από το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο χαρακτηρίζει ακραίο αφού εναποθέτει τα πάντα στην απληστία των αγορών, προκρίνει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ως ιδεολογική ταυτότητα και τη μεσαία τάξη ως κοινωνική αναφορά, που είναι και τα συστατικά στοιχεία της μεταρρυθμιστικής Κεντροδεξιάς. «Το μήνυμα είναι καθαρό:Υπήρχαν χιλιάδες οπαδοί της ΝΔ που δεν ψήφισαν γιατί αρνήθηκαν να στηρίξουν ένα κόμματο οποίο είχε χάσει την ιδεολογική του ταυτότητα, τη χροιά, δηλαδήτη διαφοροποίησή του, το χρώμα του. Αυτό είναι άσχημο. Θα πρέπει λοιπόν στο συνέδριο το κόμμα να βάλει μια σαφέστατη σφραγίδα που να λέει “εγώ είμαι αυτός”» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα κρούει το καμπανάκι, λέγοντας ότι αν δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο η τοποθέτηση του εκάστοτε οπαδού μέσα στο κόμμα του, είναι πολύ εύκολο να μην αισθανθεί ότι έχει πρόβλημα συνειδησιακό και να μεταπηδήσει σε άλλο πολιτικό φορέα. «Η ιδεολογία του δημιουργεί ένα σύνοροαπό το οποίο δεν μπορεί να φύγει. Σήμερα ξεστρατίζει πολύς κόσμος, γιατί δεν αισθάνεται ακριβώς αυτή την ενοποιητική δύναμη που τον μαγνητίζει για κάποιους πολιτικούς λόγους που γίνονται μετά και συναισθηματικοί, αλλά τον κρατάνε εντός της παράταξης» είπε και συνέχισε: «Είναι δημοκρατικό και σωστό το κάθε κόμμα να εκπέμπει, να ακτινοβολεί τη δική του τοποθέτηση. Ιδιαίτερα σήμεραπου έχει λείψει ο παλιός εχθρός της Δεξιάς, παλιά ήταν ο κομμουνισμός, κτλ.».

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε με ένταση ότι δεν πρέπει να γίνει συνέδριο σε μια ημέρα, αλλά να γίνει διεξοδική συζήτηση, να ακούσουν οι σύνεδροι τους υποψηφίους και μετά να αποφασίσουν. «Αυτό το πολύ γρήγορο το θεωρώ λάθος. Και, εν πάση περιπτώσει, μέχρι τώρα είχαμε κατηγορηθεί ότι αργούσαμε να παίρνουμε αποφάσεις και τώρα ξαφνικά πήραμε μια απόφαση να πάμε πάρα πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της διευρυμένης διαδικασίας ώστε να νομιμοποιηθεί η εκλογή του νέου αρχηγού από όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της παράταξης. Επίσης ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να δείξει και στον μέσο νεοδημοκράτη ψηφοφόρο ότι η ΝΔ μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές αλλά είναι παρούσα στην άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. «Το αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει μια φυσιολογική εσωστρέφεια. Και η δική μου σημερινή παρέμβαση αυτόν τον ρόλο παίζει. Να δείξει ότι είμαστε εδώ. Είμαστε αντιπολίτευση. Δίνουμε τη μάχη, κάνουμε την κατάλληλη κριτικήτην κατάλληλη στιγμή και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και δεν φοβόμαστε τίποτα. Προχωράμε» είπε ο κ. Σαμαράς, σε μια στιγμή που κεντρικά η ΝΔ δεν έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση- έστω και τυπικά- για δράσεις της κυβέρνησης.

Η στόχευση του κ. Σαμαρά στην πορεία προς το συνέδριο είναι σαφής ως προς το ιδεολογικοπολιτικό σκέλος: Προτείνει μια μετάλλαξη της μεταρρυθμιστικής Κεντροδεξιάς ώστε να διαμορφωθεί μια συνεκτική πρόταση εξουσίας. Και αυτό διότι πιστεύει ακράδαντα ότι το κόμμα χρειάζεται επειγόντως πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα μετά τις παλινωδίες των τελευταίων ετών που, όπως λένε έμπειρα στελέχη, ανέδειξαν το ιδεολογικό εκκρεμές της ΝΔ. Ουσιαστικά ένα μείγμα «κοινωνικού φιλελευθερισμού» και «εθνοκεντρισμού».