ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ Η αναβίωση της διαδικασίας προσέγγισης ΕλλάδαςΤουρκίας φαίνεται ότι αποτελεί κεντρικό στόχο του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Ντολμπά Μπαχτσέ και ήταν αυστηρά διμερής. «Η επίσκεψη ήταν δείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Δυναμική μεπρωτοβουλίες» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου. «Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη βούληση να αντιμετωπίσει θετικά τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα πρέπει να το δείξει και εμπράκτως» πρόσθεσε. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και στον στόχο για μια ακηδεμόνευτη Κύπρο, χωρίς τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Μάλιστα, σε μια φανερά συμβολική κίνηση, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, του τούρκου υπουργού Εξωτερικών που είχε εγκαινιάσει πριν από ακριβώς 10 χρόνια με τον τότε ομόλογό του κ. Παπανδρέου τη «διπλωματία των σεισμών», για να ακολουθήσει η Συμφωνία του Ελσίνκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 1999.

Τον κ. Παπανδρέου υπεδέχθη στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, συναντήθηκε αρχικά το μεσημέρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, «τα οποία μας πονάνε, όπως το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις» . Και συμπλήρωσε με νόημα ότι «πρέπει να τα λύσουμε και όχι να τα κρύψουμε». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα στείλει μήνυμα στον τουρκικό λαό για συνεργασία, «με απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες, στο πλαίσιο των οποίων πρέπει να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, κάτι που αποτελεί μία από τις υποχρεώσεις της Αγκυρας στην ενταξιακή πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Εξήρε δε την προσωπικότητα του κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και τη σημασία που έχει ο οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου, το οποίο μπορεί να συμβάλει στον διαθρησκευτικό διάλογο, ιδιαίτερα με το Ισλάμ. Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την πρόσφατη νίκη του και εξήρε το ενδιαφέρον του για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στις δε δηλώσεις του, στην αγγλική γλώσσα, προς τους τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδικότερη αναφορά στο Κυπριακό, το οποίο θα αποτελέσει θέμα αιχμής τους προσεχείς μήνες. Είπε ότι ο στόχος πρέπει να είναι μια ενωμένη Κύπρος, «χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς εξαρτήσεις από τις δύο μητέρες πατρίδες». Μεταξύ των δύο συναντήσεών του, ο κ. Παπανδρέου μίλησε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SΕΕCΡ), γνωστότερης ως Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να στείλει «τα κατάλληλα σήματα στον τουρκικό λαό ότι η χώρα του είναι καλοδεχούμενη στην Ευρώπη», αλλά υπενθύμισε ότι η Αγκυρα έχει συγκεκριμένα κριτήρια να εκπληρώσει και μεταρρυθμίσεις να προωθήσει.

Α ναφερόμενος δε στα Βαλκάνια, πρότεινε την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ώστε όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ ως το 2014, όταν και θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που ξεκίνησε στην πολύπαθη αυτή περιοχή. Ειδικότερα για τα Σκόπια (ο κ. Παπανδρέου αντάλλαξε χειραψία και με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι ), ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η θέση της Αθήνας είναι σαφής και γνωστή. Η Ελλάδα και η πΓΔΜ έχουν κοινά συμφέροντα και η ελληνική πλευρά «ειλικρινά επιθυμεί επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Θέλουμε να εξετάσουμε πιθανούς τρόπους».