Με δύο προβλήματα ήλθε αντιμέτωπος μόλις έφθασε στο υπουργείο Πολιτισμού την Τετάρτη το μεσημέρι ο νέος υπουργός κ. Π.Γερουλάνος: τους συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί με τα πανό τους στην Μπουμπουλίνας σημειώνοντας με την παρουσία τους την ως τώρα αδιαφορία του κράτους απέναντί τους, και τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που φυλάει το υπουργείο. Το πρώτο σχετίζεται με την οικονομική πολιτική του κράτους της ΝΔ και τις μη τηρούμενες υποσχέσεις προς τους εργαζομένους. Οσο για το δεύτερο κρύβει ένα σοβαρότερο ζήτημα, που είναι η αδυναμία αυτού του κτιρίου να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του. (Πέραν αυτού, τέως υπουργός εκμυστηρευόταν ότι δεχόταν πιέσεις από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη μεταστέγαση του ΥΠΠΟ ώστε να μην απασχολούνται εκεί πολλοί αστυνομικοί.)

Ωστόσο ένα ακόμη πρόβλημα, καθόλου ήσσονος σημασίας, υπήρξε ολοφάνερο. Διότι αιτία του μικρού αριθμού των συγκεντρωμένων υπαλλήλων για την υποδοχή του νέου υπουργού δεν ήταν μόνο η καθυστέρηση της άφιξής του στο κτίριο. Η κομματικοποίηση του ΥΠΠΟ ήταν ο λόγος, έργο στο οποίο είχε επιδοθεί με πραγματική μανία- και επιτυχία, αναμφίβολα- ο διορισθείς το 2004 από τον κ. Κ. Καραμανλή γενικός γραμματέας κ. Χρ. Ζαχόπουλος . Το «μοιραίο πρόσωπο» του ΥΠΠΟ, όπως χαρακτηρίστηκε μερικά χρόνια αργότερα, βαφτίζοντας «πράσινους» ακόμη και αυτούς που απλώς δεν ήταν φανατικοί «γαλάζιοι», απομάκρυνε με κάθε τρόπο ικανά στελέχη από τις θέσεις τους, στις οποίες διόριζε ανθρώπους με κριτήριο κομματικό και μόνο.

Εν τούτοις σε αυτό το «μπλε» υπουργείο είναι πολλοί αυτοί που δεν θεωρούν σκόπιμο να παραιτηθούν προκειμένου να υπάρξει μια αξιοκρατική επαναξιολόγηση. Η φράση «Ας μας παραιτήσουν » ακούγεται από πολλούς, κάποιοι μάλιστα προχωρούν κανονικά σε συνεδριάσεις όπου λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις. (Για παράδειγμα, το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων έχει συγκαλέσει συνεδρίαση για την ερχόμενη Τρίτη!) Κομφούζιο εξάλλου επικρατεί σχετικά με την ερμηνεία της οδηγίας που έδωσε ο Πρωθυπουργός για παραίτηση όλων των επιτροπών, καθώς οι πληροφορίες θέλουν κάποιους να αυτοεξαιρούνται.

Τ α σοβαρά όμως κρύβονται στο ταμείο. Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει το ΥΠΠΟ λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού του συνιστά το μέγα ζήτημα. Υπολειτουργία υπηρεσιών, έλλειψη ή καθυστέρηση έργων υποδομής, διαιώνιση εκκρεμοτήτων, ασυνέπεια προς τις υποχρεώσεις ακόμη και προς τους πολίτες, είναι μερικά από τα μέτωπα του ΥΠΠΟ. Παράλληλα όμως οργανισμοί, εποπτευόμενοι φορείς, συμβούλια και επιτροπές- όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες- παράγουν έργο το οποίο θα έπρεπε να παράγεται από την κεντρική υπηρεσία, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν 500 κενές οργανικές θέσεις! Περίοδο χάριτος μπορεί να μη ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τον λαό, το υπουργείο Πολιτισμού όμως την απαιτεί από μόνο του.