Από αύριο το μεσημέρι τίθεται σε εφαρμογή το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που έχει εξαγγείλει ο κ. Γ. Παπανδρέου . Στον πυρήνα της νέας κυβερνητικής διάρθρωσης βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο, όπως έχει περιγραφεί, θα ασκεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση και υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, καθώς και στην τήρηση των κανόνων διαφάνειας και νομιμότητας.

Στην ουσία η νέα αυτή δομή λειτουργίας θα αποτελεί, κατά τα λεγόμενα στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, συνέχιση της οργάνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου, στα πρότυπα που είχαν τεθεί κατά την περίοδο πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη και στη συνέχεια τροποποιήθηκαν επί των ημερών του κ. Καραμανλή – αν και κατά την τελευταία περίοδο το οργανόγραμμα παρέμεινε μόνο τυπικώς σε ισχύ. Πάντως οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι για τη δομή και τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου δεν απαιτείται νέα νομοθετική πράξη, καθώς έπειτα από την αρχική επεξεργασία που είχε κάνει ο κ. Σ. Κοσμίδης εκδόθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα μερικά χρόνια αργότερα (ΠΔ 63/2005).

Με βάση αυτά τα πρότυπα και χωρίς να αποκλείονται προσαρμογές και τροποποιήσεις, στο γραφείο του Πρωθυπουργού θα λειτουργούν τα εξής γραφεία:

Σχεδιασμού Στρατηγικής, με βασικό αντικείμενο την επεξεργασία προτάσεων των στρατηγικών στόχων της κυβέρνησης.

Διπλωματικό Γραφείο, για την παρακολούθηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Οικονομικό Γραφείο, με θέμα την παρακολούθηση των αντίστοιχων θεμάτων.

Γραφείο για θέματα Ποιότητας Ζωής, Γραφείο Κοινωνικού Διαλόγου και Επικοινωνίας και Γραφείο Οργάνωσης και Διοίκησης, με έξι επί μέρους τμήματα: Διοίκησης, Σχέσεων με τους πολίτες, Γραμματείας, Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Ασφαλείας.

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω και με απευθείας υπαγωγή στον Πρωθυπουργό, προβλέπονται δέκα θέσεις ειδικών συμβούλων.

Με βάση αυτά, γίνεται κατανοητό και επιβεβαιώνεται από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ότι το πρωθυπουργικό γραφείο θα στελεχωθεί από δεκάδες πρόσωπα, τα οποία στην ουσία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο με αντικείμενο τη στενή παρακολούθηση όλων των κρίσιμων κυβερνητικών δραστηριοτήτων.

Ιδιαίτερης κρισιμότητας παράμετρος, κατόπιν όλων αυτών, είναι τα πρόσωπα που θα βρεθούν κοντά στον κ. Γ. Παπανδρέου και θα αναλάβουν τον συντονισμό του δικτύου του Μαξίμου.

Κ εντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται ότι θα έχει ο κ. Χ. Παμπούκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων έχει ήδη επεξεργαστεί τα Προεδρικά Διατάγματα για τις συγχωνεύσεις των υπουργείων και τη δημιουργία νέων (συμμετείχε μάλιστα στις χθεσινές συσκέψεις στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή). Σε περίπτωση όπου ο κ. Παμπούκης δεν διοριστεί στη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, θα καταλάβει θέση ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού.

Για τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ακούγεται και το όνομα του κ. Δ. Στεφάνου, στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών.

Πέραν αυτών, νευραλγικές θέσεις στο Μαξίμου αναμένεται ότι θα έχουν ο κ. Ν.Αθανασάκης, μάλλον ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, πιθανότατα ο κ. Δ.Δρούτσας (αν δεν αναλάβει θέση στο ΥΠΕΞ ή δεν μετακομίσει στις Βρυξέλλες, λόγων του αναμενόμενου ντόμινο που θα προκαλέσει η πιθανολογούμενη μετακόμιση δύο ή τριών ευρωβουλευτών), ο κ. Ν. Ζιώγας και ο κ. Π. Γερουλάνος, ο οποίος μάλλον θα αναλάβει την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού. Ενα ερωτηματικό παραμένει ως προς το αν θα βρεθεί στο Μαξίμου ο επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ν. Κοτζιάς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε θέση ατύπου συμβούλου του κ. Παπανδρέου.