Η ατμόσφαιρα στη Ρηγίλλης φορτίστηκε έντονα μετά τις 9 χθες το βράδυ, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε στο γραφείο του τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και τους ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος έπειτα από 12 χρόνια. Τα αισθήματα ταπείνωσης και έκπληξης που κατέλαβαν τους πάντες στη Ρηγίλλης από την εκλογική πανωλεθρία που υπέστη η ως χθες κυβέρνηση έδωσαν τη θέση τους σε μια έντονη συγκίνηση, όταν η είδηση κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στους διαδρόμους των γραφείων της ΝΔ. Στις 11 το βράδυ ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε και επισήμως στο Ζάππειο ότι αποχωρεί από το τιμόνι της ΝΔ, παραμένοντας όμως στη θέση του για τις επόμενες 30 ημέρες, ως την ημερομηνία που θα συγκληθεί το έκτακτο συνέδριο του κόμματος για να εκλέξει τον διάδοχό του. Το παρασκήνιο της διαδοχής ξεκίνησε δέκα λεπτά αργότερα, καθώς μετά τη δήλωση του αρχηγού της ΝΔ ότι δεν προτίθεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα ακολούθησαν διαδοχικές δηλώσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, του κ. Δ. Αβραμόπουλου και του κ. Αντ. Σαμαρά με τις οποίες εξήραν τη στάση του κ. Καραμανλή, επιλέγοντας αυτόν τον έμμεσο- και πιθανότατα προσυμφωνημένο τρόπο- για να προαναγγείλουν τις υποψηφιότητές τους.

Ο Καραμανλής παρακολούθησε χθες τα exit polls και στη συνέχεια τη μετάδοση των πρώτων αποτελεσμάτων από το γραφείο του στη Ρηγίλλης, έχοντας δίπλα του μόνο τους στενούς συνεργάτες του, αλλά όχι και τους ως χθες υπουργούς του.

Οταν πληροφορήθηκε ότι η διαφορά της ΝΔ από το ΠαΣοΚ θα άγγιζε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες επικοινώνησε με τον κ. Γ. Παπανδρέου για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και στη συνέχεια κάλεσε όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη στο γραφείο του και τους ανακοίνωσε την απόφαση της παραίτησής του.

Αρχικά ο κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει να παραιτηθεί αμέσως από το αξίωμά του και να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει τον επικεφαλής ο οποίος θα εκπροσωπούσε τη ΝΔ στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και των πρώτων νομοσχεδίων στη Βουλή, ώσπου να εκλεγεί από το συνέδριο ο νέος αρχηγός. Για τη θέση του «προσωρινού αρχηγού» υπήρχε ήδη η πρόταση για τον κ. Δ. Σιούφα , αλλά οι πάντες συμφώνησαν ότι μια τέτοια διαδικασία θα δημιουργούσε ακόμη πιο έντονα φαινόμενα εσωστρέφειας. Ολοι οι παρόντες στο γραφείο του κ. Καραμανλή τού ζήτησαν να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ως το συνέδριο και τελικά το αποδέχθηκε, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να επιβλέψει τη διοργάνωση του συνεδρίου και τις διαδικασίες διαδοχής.

Λ ίγο πριν από τις 23.00 ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε για το Ζάππειο, έχοντας δίπλα του τον Γραμματέα του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτη και αφού προσυμφωνήθηκε ότι μετά τη δήλωσή του θα ακολουθούσαν κατά την αποχώρησή τους δηλώσεις των κκ. Μπακογιάννη, Αβραμόπουλο και Σαμαρά.

Oκ. Καραμανλής έκανε τη δήλωσή του χωρίς να έχει κανέναν δίπλα του και ενώ στην αίθουσα του Ζαππείου επικρατούσε νεκρική σιγή.

«Ανέλαβα χωρίς δεύτερη σκέψη να παρουσιάσω με απόλυτη ειλικρίνεια τις δύσκολες αποφάσεις και τα όχι ευχάριστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία» είπε ο κ. Καραμανλής συγχαίροντας ταυτόχρονα τον κ. Παπανδρέου για τη νίκη του και τονίζοντας: «Οπως κάθε Ελληνας, ευχόμαστε να επιτύχει στη μεγάλη πρόκληση των οικονομικών συγκυριών γιατί η πρόκληση αυτή είναι εθνική υπόθεση».

«Είχα ως πρόεδρος της ΝΔ την τιμή να ηγηθώ του εκλογικού αγώνα σε τέσσερις εθνικές εκλογές» παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

«Κατέθεσα ρεαλιστικό σχέδιο που, όπως πίστευα και πιστεύω, αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για τη διασφάλιση της οικονομίας και από το 2011 την ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους. Αλλά οι πολίτες δεν ενέκριναν την πολιτική αυτή» πρόσθεσε ο αρχηγός της ΝΔ για να καταλήξει:

«Είναι σεβαστή η επιλογή τους, διότι αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο. Ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ».

O πως διευκρίνισε ο κ. Καραμανλής, θα συγκληθεί σε έναν μήνα έκτακτο συνέδριο στο οποίο ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. «Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή της παράταξης, θα στηρίξω τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο συνέδριο και τον αρχηγό που θα εκλεγεί μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων» κατέληξε ο κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα εκλεγεί την Κυριακή 1η Νοεμβρίου από το συνέδριο το οποίο θα έχει την ίδια σύνθεση με αυτό του 2007, αφού αυτό προβλέπει το Καταστατικό.