Φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα ότι το ΠαΣοΚ θα πετύχει μια αυτοδυναμία με βάση της οποίας θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς δεύτερη προσφυγή στις κάλπες. Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα- το ένα είναι το οικονομικο-επικοινωνιακό και το άλλο το πολιτικο-διοικητικό. Στον οικονομικό χώρο το ΠαΣοΚ, νομίζω πολύ σωστά, θα ακολουθήσει μια κεϋνσιανή πολιτική αναθέρμανσης της οικονομίας. Με δεδομένη όμως την άθλια κατάσταση των οικονομικών που η ΝΔ αφήνει, η κυβέρνηση θα χρειαστεί άμεσα να δανειστεί με μη ευνοϊκούς όρους- αφού το «νοικοκύρεμα» ούτε φθάνει ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα.

Παρ΄ όλο που η ανάγκη άμεσου δανεισμού ήταν προφανής πολύ πιο πριν από τις εκλογές, το ΠαΣοΚ δεν μίλησε ξεκάθαρα για αυτή την ανάγκη (όπως το έκανε επανειλημμένα ο Ομπάμα στις ΗΠΑ). Αρα η νέα κυβέρνηση θα έχει να χειριστεί ένα πρόβλημα αξιοπιστίας.

Οσο για τον πολιτικο-διοικητικό χώρο, εδώ θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις για το ξήλωμα του γαλάζιου και την επανίδρυση του πράσινου κράτους. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος θέλει ειλικρινά την πάταξη της πελατειακής λογικής, θα πρέπει ήδη από την πρώτη ημέρα να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα πως όσα είπε προεκλογικά περί αξιοκρατίας τα εννοεί. Αυτό βέβαια θα τον οδηγήσει σε μια μετωπική σύγκρουση με το «βαθύ» ΠαΣοΚ που είναι πέρα για πέρα πελατειακό.

Η επιβολή μιας αξιοκρατικής λογικής στο κόμμα και στο κράτος δεν απαιτεί μόνο σιδερένια πολιτική βούληση, απαιτεί επίσης τη δημιουργία θεσμικών μηχανισμών ελέγχου που θα λειτουργούν σαν αντίβαρα στην περιρρέουσα κομματικο-κρατική και ρουσφετολογική πολιτική κουλτούρα της χώρας.

Ο κ. Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στη London School of Εconomics.