Η… αναποφασιστικότητα πολίτη στο Αγρίνιο έδωσε απρόοπτο, τραγελαφικό, τόνο κατά τη χθεσινή ψηφοφορία. Η οικεία εφορευτική επιτροπή τα έχασε όταν ο πολίτης _ μετανιωμένος για την επιλογή του _ ζήτησε να ανοίξει η κάλπη και να ξαναψηφίσει. Στην άρνηση των μελών της επιτροπής, ο ίδιος επιχείρησε να σπάσει την κάλπη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε στο Β’ Εκλογικό Τμήμα, καθυστερώντας για λίγη ώρα την εξέλιξη της ψηφοφορίας, η οποία συνεχίστηκε μετά κανονικά.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι του Γραμματικού κατεδείχθησαν συνεπείς ως προς την απόφασή τους να απόσχουν από την εκλογική διαδικασία, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη στάση των δύο μεγάλων κομμάτων απέναντι στο θέμα κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Μαύρο Βουνό. Η αποχή ήταν υψηλή, τα ψηφοδέλτια στην κάλπη μετρημένα στα δάχτυλα και τα κομματικά συνθήματα κάλυπτε ένα μεγάλο μαύρο πανό με τις λέξεις «ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΛΟΓΩ ΧΥΤΑ».

Σημειώθηκαν και άλλα παρατράγουδα και ακόμη περισσότερα ευτράπελα. Στο Κιλκίς εκλογικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ κλείδωσε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς διαφώνησε με απόφασή τους, ενώ ο δήμαρχος Καστοριάς έκανε τον γύρο της πόλης για να ψηφίσει, καθώς ξέχασε ότι το 1ο Γυμνάσιο _ συνήθης τόπος άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος _ είχε μεταφερθεί.

Στο Πανόραμα οι πολίτες ψήφισαν υπό τους ήχους Μότσαρτ και Μπραμς, κατόπιν εντολής δημάρχου, στα μεγάφωνα των εκλογικών κέντρων. Με τρεις ώρες καθυστέρηση άνοιξε εκλογικό τμήμα στην Ευρυτανία, λόγω κατολίσθησης που κράτησε εγκλωβισμένη τη δικαστική αντιπρόσωπο στο σπίτι της στον Προυσό.

Τα απρόβλεπτα της ψηφοφορίας

Τα συνήθη προβλήματα από τη μη προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών σε πολλά εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα και ειδικά στον Νομό Αττικής αντιμετώπισαν χθες οι τρεις έφοροι στο Εφετείο Αθηνών, που είχαν επωμιστεί το βάρος των εκλογών.

Τα τηλέφωνα στο Εφετείο Αθηνών «άναψαν» λίγο μετά τις 7 το πρωί, αμέσως μόλις άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα, καθώς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ζητούσαν απελπισμένα λύσεις από τους δικαστές-εφόρους, λόγω μη προσέλευσης των πολιτών, οι οποίοι είχαν διοριστεί μέλη εφορευτικών επιτροπών. Προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία στα εκλογικά τμήματα όπου δεν προσήλθαν να αναλάβουν καθήκοντα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι «συνέλαβαν» τους πρώτους πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν και τους διόρισαν στις εφορευτικές επιτροπές. Σε άλλες περιπτώσεις διόρισαν τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Στην Αττική τέσσερις δικαστικοί αντιπρόσωποι (Γέρακας, Ζωγράφου, Ιλιον και Αθήνα) όπως και στους Ωρεούς Ευβοίας δεν προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα και αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι αναπληρωματικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι. Ακόμη, στις περιφέρειες της Καλαμάτας και της Κορίνθου δήλωσαν ασθενείς τέσσερις και πέντε, αντίστοιχα, δικαστικοί αντιπρόσωποι σε ισάριθμα εκλογικά τμήματα και αντικαταστάθηκαν.

Σε άλλο εκλογικό τμήμα η δικαστική αντιπρόσωπος ασθένησε και φεύγοντας πήρε μαζί της τον εκλογικό σάκο. Ο αντικαταστάτης της περίμενε να σταλεί νέος σάκος, προκειμένου να μπορέσει να αρχίσει η εκλογική διαδικασία. Δύο αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι δεν ανέλαβαν καθήκοντα όταν κλήθηκαν να αναλάβουν εκλογικό τμήμα καθώς είχαν κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Στο 332ο Τμήμα του Νομού Ηλείας η εκλογική διαδικασία άρχισε καθυστερημένα αφού ο σάκος της δικαστικής αντιπροσώπου με όλο το εκλογικό υλικό ήταν κλειδωμένος στο αυτοκίνητό της, του οποίου όμως είχε χάσει τα κλειδιά. Στο 103ο εκλογικό τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας δεν παρουσιάστηκε η δικαστική αντιπρόσωπος καθώς την είχε πάρει ο ύπνος.

Δεν έλειψαν όμως και τα παράδοξα. Σε μεγάλο Δικηγορικό Σύλλογο τηλεφώνησε πολίτης και ρώτησε αν μπορεί να πάει ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο σπίτι ασθενούς ψηφοφόρου που δεν μπορούσε να περπατήσει προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.