Σειρά μέτρων υπέρ των Ελλήνων της διασποράς ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της Αυστραλίας. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ψήφο των ομογενών, την αναγνώριση πτυχίων αυστραλιανών πανεπιστημίων, τις συντάξεις και τη δυνατότητα εργασίας στην ελληνική αγορά Ελληνοαυστραλών.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «The Australian» αναφέρει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες από το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ζουν στο εξωτερικό, αλλά ο ισχύων εκλογικός νόμος απαιτεί από αυτούς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, για να ψηφίσουν στις εκλογικές περιφέρειες από όπου προέρχονται.

O κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ήθελε τρεις με πέντε έδρες της ελληνικής βουλής να δοθούν σε εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς, τα μέλη της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία ή μέσω επιστολικής ψήφου.

Όσον αφορά στο θέμα της άρνησης της Ελλάδας να αναγνωρίσει τα αυστραλιανά πτυχία ως ισότιμα με τα ελληνικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα αυστραλιανά πανεπιστήμια είναι υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν προφανώς χώρες που δίνουν πτυχία πολύ χαμηλότερης ποιότητας, αλλά η Αυστραλία δεν είναι μια από αυτές. Μερικές φορές οι διαδικασίες είναι υπερβολικά γραφειοκρατικές και άδικες για χώρες όπως η Αυστραλία και φυσικά και για τους πτυχιούχους που έχουν λάβει αυτή την εκπαίδευση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να βρούμε έναν πιο απλό και δίκαιο τρόπο αξιολόγησης και αναγνώρισης αυτών των πτυχίων».

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι θα αντιμετωπιστούν με κατάλληλο τρόπο προβλήματα που παρεμποδίζουν την ταχεία καταβολή των ελληνικών συντάξεων σε χιλιάδες δικαιούχους στην Αυστραλία.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα ενθαρρύνει μέλη της ελληνικής διασποράς με εξειδίκευση σε διάφορους τομείς να εργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, κάτι που απαιτεί την αφαίρεση εμποδίων όπως η στρατιωτική θητεία και οι περιορισμοί στις προσλήψεις σε κυβερνητικούς οργανισμούς.

«Θα πρέπει να θεσπίσουμε νόμο που θα δίνει τη δυνατότητα να ανοίγουν θέσεις -ας πούμε για δύο ή τρία χρόνια- για ειδικούς και συμβούλους, ώστε να έρθουν και να εργαστούν εδώ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.