Υποψήφιος στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας με το ΠαΣοΚ, ο κ. Πέτρος Ευθυμίου πιστεύει ότι οι πολιτικές θέσεις του κόμματός του, έτσι όπως τις εκφράζει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, διασφαλίζουν την επιτυχία. Με την οικονομική πολιτική σε πρώτο πλάνο. – Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα; Οι αρχηγοί, οι υποψήφιοι, οι υποσχέσεις, τα λόγια ή η οικονομική κρίση;

«Το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου άρχισε να διαμορφώνεται από πέρυσι στην Εκθεση Θεσσαλονίκης. Από τη μια μεριά κατέρρευσε η αξιοπιστία του κ. Καραμανλή όταν απεδείχθη ότι αυτός τελικά κρύβεται πίσω από τις κυβερνητικές πολιτικές που οδήγησαν στην ολοκληρωτική αποτυχία σε όλους τους τομείς, αλλά και τη συγκάλυψη υποθέσεων που τραυμάτισαν το κοινό αίσθημα.

Αντίθετα, την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε τις θέσεις του ΠαΣοΚ ως ολοκληρωμένη απάντηση δημιουργώντας μια προοπτική ελπίδας για την ελληνική κοινωνία. Το αποτέλεσμα των εκλογών άρχισε να διαμορφώνεται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και όχι από συγκυριακές εξελίξεις του σήμερα.

Αρα οι πολιτικές θέσεις του ΠαΣοΚ όπως εκφράστηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου και με συνέπεια αναδείχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι η κινητήρια δύναμη των εκλογών».

– Η ανανέωση προσώπων φαίνεται να είναι ένας από τους στόχους των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και για τα δύο κόμματα. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου μιλάει για μικρό κυβερνητικό σχήμα. Σας/ μας περιμένουν εκπλήξεις;

«Η δύναμη του ΠαΣοΚ είναι ότι σε όλη τη διαδρομή του συνδύασε πάντα την εμπειρία με την ανανέωση. Αυτός ήταν και ένας βασικός στόχος που θέσαμε από το 2004. Ετσι, σήμερα, υπάρχει ένας πολύτιμος συνδυασμός στελεχών με πείρα και στελεχών που προσέρχονται τώρα στην πολιτική, με απόθεμα επιστημονικό και κοινωνικό. Ο συνδυασμός αυτός θα αποδειχθεί πολύτιμος και στην κυβέρνηση.

Κατ΄ ουσίαν από τις 5 Οκτωβρίου μπαίνουμε σε διακυβέρνηση της χώρας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η ολόπλευρη αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς επιβάλλει μια κυβέρνηση σφιχτή, συλλογική, που θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και τη σιγουριά του έλληνα πολίτη στην οικογένεια και στην εργασία».

– Την επομένη των εκλογών, αν το ΠαΣοΚ έχει κερδίσει αυτοδυναμία, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης; «Το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης αποτυπώνει με σαφήνεια τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Η ουσία της νέας κυβερνητικής πρότασης του ΠαΣοΚ είναι ότι όχι μόνο αντιστρέφουμε το μοντέλο που κληρονομήσαμε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά παρουσιαζόμαστε ανανεωμένοι σε σχέση με τις δικές μας προσεγγίσεις στην τελευταία κυβερνητική περίοδο.

Αυτή τη φορά επίκεντρο της πολιτικής μας είναι η οικονομία, με έμφαση στην κινητοποίηση της πραγματικής οικονομίας, στη ζωογόνηση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Μια οικονομική πολιτική που οδηγεί στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή υπέρ των ασθενεστέρων. Αυτό σημαίνει ότι προτεραιότητα είναι πάντα η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους με αιχμές τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τη δημόσια δωρεάν υγεία, ένα εγγυημένο ασφαλιστικό σύστημα που μπορεί να βελτιώνει τις παροχές του και ένα εκτεταμένο προνοιακό σύστημα για τους αδύναμους.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ανάσχεση της μείωσης του εισοδήματος και της εκτίναξης της ακρίβειας και η διάνοιξη προοπτικών για τη νέα γενιά είναι ο πυρήνας των πολιτικών μας και σηματοδοτούν τις προτεραιότητές μας».

– «Το ΠαΣοΚ δεν κερδίζει, απλώς η Νέα Δημοκρατία χάνει». Πώς το σχολιάζετε;

«Νομίζω ότι είναι ορατό πως το ΠαΣοΚ κερδίζει με τη θετική του πρόταση, αφού φυσικά η Νέα Δημοκρατία φρόντισε όσο μπορούσε όχι απλώς να χάσει, αλλά να οδηγηθεί σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Από το βράδυ των εκλογών η Νέα Δημοκρατία δεν θα αντιμετωπίσει μόνο θέμα ηγεσίας. Θα αντιμετωπίσει θέμα ταυτότητας. Γιατί όλο αυτό το διάστημα απαξίωσε την πολιτική, απαξίωσε τους θεσμούς, απαξίωσε κάθε παρέμβαση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας, κυριαρχούμενη μόνο από κομματισμό και αναξιοκρατία. Εγκαθίδρυσε ένα τεράστιο περιθώριο ηθικής ελαστικότητας στον χειρισμό των δημοσίων υποθέσεων, ώστε η διαφθορά να καταστεί η μόνιμη παράμετρος μεγάλων και μικρών πράξεων της κυβερνητικής καθημερινότητάς της».