Πρόκληση χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος την «τολμηρή και γενναία απόφαση του Κώστα Καραμανλή, κόντρα στο ρεύμα, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές». Πιστεύει ότι με δεδομένη τη διεθνή οικονομική κρίση θα κυριαρχήσει η δύναμη της αλήθειας μπροστά στην πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και στην τελική ευθεία η επιλογή της ευθύνης. Ωστόσο θεωρεί ότι ως κυβέρνηση «θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς» ως προς τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι της άποψης ότι με τα σημερινά δεδομένα η συγκυβέρνηση δεν μπορεί να αποδώσει, ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και ότι πρέπει να προωθηθεί η καθιέρωση σταθερής τετραετούς θητείας των κυβερνήσεων.

– Κύριε υπουργέ,μετά και τις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις, πώς αποτιμάτε την κατάσταση μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες; «Σίγουρα οι δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανέδειξαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Κώστα Καραμανλή. Και αυτό, πέραν της σκηνικής παρουσίας. Οι απαντήσεις ήταν πειστικές, χωρίς ωραιοποιήσεις και με άξονα την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Είμαι βέβαιος ότι συνεκτιμώνται τα συμπεράσματα από αυτές τις δύο τηλεμαχίες, μπροστά στην κάλπη. Το πέρασμα σε μια καινούργια εποχή και το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, που ήδη άρχισε να δείχνει τα δόντια της, απαιτεί ηγετικότητα και τόλμη».

– Θεωρείτεότι μπορεί να ανατραπεί η διαφορά που έχει δημιουργηθεί;

«Η δημοσκοπική καμπύλη έχει μεταβλητές, ειδικότερα για αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Οπως είπα πρωτύτερα, οι δείκτες σταδιακά θα μεταβάλλονται, αλλάζοντας τους συσχετισμούς που κατεγράφησαν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Απομένουν λίγες ημέρες, αλλά καθοριστικές. Η Νέα Δημοκρατία όλο και περισσότερο πείθει για την αξιοπιστία της πολιτικής της, ενώ οι πολίτες ενημερώθηκαν και για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής που δεν τούς ήταν απόλυτα γνωστές.

Το κυριότερο, όμως, είναι η δύναμη της αλήθειας μπροστά στην πραγματικότητα, που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε. Στην τελική ευθεία πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η επιλογή της ευθύνης».

– Κατά γενική ομολογία σε αυτήν κυρίως την εκλογική αναμέτρηση- γιατί το διαπιστώσαμε και στις προηγούμενες- απουσιάζει η ελπίδα, το όραμα.

«Πάντοτε οι κρίσεις κυοφορούν από μόνες τους ελπίδα και προοπτική. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρόκληση για την Ελλάδα και το πολιτικό μας σύστημα. Διότι μόνο “πρόκληση” μπορεί να χαρακτηρισθεί η τολμηρή και γενναία απόφαση του Κώστα Καραμανλή, κόντρα στο ρεύμα, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο προεκλογικός διάλογος των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 αναδεικνύει ως κεντρικό σημείο αναφοράς την οικονομία της χώρας στο μέσον μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, της πρώτης βαθιάς οικονομικής κρίσης σε συνθήκες παγκοσμιοποημένης οικονομίας. Παρά τη γενικευμένη κρίση κάθε ευρωπαϊκή χώρα παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη μορφή της κρίσης που βιώνει, χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται με την οικονομία της, την κοινωνική δομή της, τη λειτουργία του κράτους. Απαιτείται, λοιπόν, εξειδίκευση των μέτρων αντιμετώπισης, χωρίς γενικευμένους αφορισμούς και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».

– Μπορεί, όμως, ένας πολιτικός λόγος που απευθύνεται κυρίως στο κομματικό ακροατήριο προκειμένου να συσπειρώσεινα είναι ταυτόχρονα και οραματικός; «Ο λόγος της Νέας Δημοκρατίας δεν απευθύνεται στο κομματικό ακροατήριο. Σίγουρα οδηγεί σε συσπείρωση της πολιτικής της δύναμης, αφήνοντας στην άκρη πικρίες και, σε αρκετές περιπτώσεις, θυμό.

Να διευκρινίσουμε, όμως, από την αρχή ότι ιστορικά καμία οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίστηκε με ευχάριστες διακηρύξεις, με συγκάλυψη της αλήθειας. Καμία οικονομική πολιτική δεν πέτυχε, αν προηγουμένως δεν έπεισε, για την ειλικρίνεια, την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητά της. Είναι, δε, σημαντικό οι πολίτες να πεισθούν ότι αυτός που θα ηγηθεί για να αντιμετωπίσει τα δικά τους προβλήματα μετά τις εκλογές τούς εμπνέει εμπιστοσύνη, έχει αποδεδειγμένα τη γνώση, την εμπειρία, τη θέληση αλλά και τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις μεγάλες δυσκολίες και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Για τον λόγο αυτόν η ψήφος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου πρέπει να ζυγιστεί με πολλή προσοχή και σοβαρότητα από τους πολίτες. Να μην είναι ψήφος θυμού και αγανάκτησης, όπως είπα παραπάνω, ούτε όμως και ψήφος εκδίκησης. ». – Σήμερα μιλάτε για «δυσάρεστα μέτρα» και για «δύο δύσκολα χρόνια» που ακολουθούν. Γιατί όλα αυτά δεν τα είπατε πριν από δύο χρόνια,όταν ανανεώθηκε η λαϊκή εντολή, και κυρίως γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πήρατε τα αναγκαία μέτρα ώστε σήμερα να μην είναι «δυσάρεστα»;

«Προηγήθηκε μια πολιτική νοικοκυρέματος. Δεν κρύβουμε ότι αυτά που αντιμετωπίσαμε εξέπληξαν και εμάς. Ενα αποδιοργανωμένο κράτος, ανίσχυροι θεσμοί και βαθύ το πρόβλημα της διαφθοράς. Γύρω από αυτά είχαν βολευτεί πολλοί, που αντιστάθηκαν την περίοδο αυτή. Η ανανέωση της λαϊκής εντολής, πριν από δύο χρόνια, μας έφερε προ μιας μεγάλης ευθύνης. Να προχωρήσουμε ακόμη πιο θαρραλέα, ακόμη πιο τολμηρά, ακόμη πιο βαθιά στις μεγάλες, διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές, που απαιτούν οι νέες συνθήκες, κυρίως της οικονομίας. Εχουμε δρομολογήσει την πολιτική μας.

Ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έστω και με ηπιότερο τρόπο άρχισε να χτυπάει την ελληνική οικονομία. Ηρθε η ώρα των αδήριτων αναγκών για πολιτικές ακόμη πιο τολμηρές, ακόμη πιο προχωρημένες. Και αυτό αποτέλεσε έναν από τους λόγους που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε αυτές τις εκλογές. Να ξεκαθαρίσει δηλαδή ο ορίζοντας, να ανανεωθεί η εντολή και να προχωρήσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει. Τον μόνο δρόμο που μπορεί να μας βγάλει από την ύφεση και το τέλμα. Η ξεκάθαρη παρουσίαση των θέσεων και των πολιτικών μας πείθει για την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία μας. Εκτιμώ, δε, ότι την πραγματικότητα αυτή όσο και αν προσπαθεί να την περιγράψει διαφορετικά την κατανοεί και ο κ. Παπανδρέου. Γιατί σίγουρα σε αυτόν τον τόπο ζει και δεν θα τον βοηθούσε στη χάραξη της όποιας πολιτικής του η άγνοια της πραγματικότητας».

– Θυμούνται όλοι με πόση ένταση υποστήριζε η ΝΔ την «επανίδρυση του κράτους», αλήθεια τι απέγινε;

«Θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Με περισσότερο θαρραλέες τομές. Είπα όμως πρωτύτερα ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν χειρότερη από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε. Προηγήθηκε μια περίοδος προετοιμασίας για αυτές τις θεσμικές αλλαγές που έχουν στόχο το χτίσιμο της νέας σύγχρονης ελληνικής πολιτείας. Είμαι από εκείνους που πάντα πίστευα πως είναι το διακύβευμα της εποχής. Γιατί χωρίς ένα θεσμικά ισχυρό και διάφανο ως προς τη λειτουργία του κράτος καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να πετύχει. Πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο έτοιμοι και πιο αποφασισμένοι προχωρούμε στον στόχο αυτόν».

– Είστε από τους πολιτικούς που υποστηρίζουνότι η δημοκρατία είναι η τέχνη της σύνθεσης και της συναίνεσης. Την επόμενη ημέρα, είτε χάσετε είτε κερδίσετε, θα ακολουθήσετε αυτό τον δρόμο;

«Πάντοτε το πίστευα αυτό. Αν θέλετε, αποτελεί βάση και της πολιτικής μου φιλοσοφίας, σε σχέση με τη δημοκρατία. Εύχομαι κάποτε να φτάσει το πολιτικό μας σύστημα σε ένα ανώτερο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, όπου οι συνεργασίες δεν θα φοβίζουν. Με τα σημερινά, όμως, δεδομένα η συγκυβέρνηση δεν μπορεί να αποδώσει. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις που θα διασφαλίζουν πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, πιστεύω, ωριμάζουν πλέον οι συνθήκες για να προχωρήσουμε σε βαθιές θεσμικές αλλαγές, με πρώτη την ψήφιση σταθερού εκλογικού νόμου και με την καθιέρωση σταθερής τετραετούς θητείας των κυβερνήσεων. Αλλά για όλα αυτά θα μιλήσουμε άλλη στιγμή. Πάντα ήμουν υπέρμαχος βαθιών τομών, μέσα από τις συνταγματικές αναθεωρήσεις. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια».

– Σας ερωτώ ευθέως. Θα ψηφίσετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές;

«Πρόωρο το ερώτημα. Αν ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Αν προταθεί άλλο πρόσωπο, έχουμε καιρό για να το δούμε».

– Γνωρίζω ότι δεν απαντάτε σε υποθετικές ερωτήσεις. Ωστόσο δεν μπορώ να φαντασθώότι θα είσθε εκτός μάχης για τη διαδοχή την επόμενη ημέρα.

«Η ερώτησή σας κρύβει μια ανεξήγητη σιγουριά για την επόμενη ημέρα. Ολοι μας δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και βέβαια για να υπηρετούν οι ενέργειες και οι σκέψεις μας την ενότητα αυτής της ιστορικής παράταξης».

– Δηλαδή, ισχύει η δήλωσή σας ότι θα είσθε στο πλευρό του Καραμανλή;

«Τη δήλωσή μου αυτή την έκανα στο ξεκίνημα της κυβερνητικής μας θητείας και όπως έχετε σημειώσει δεν παρέκκλινα καθόλου από αυτήν τη σταθερή μου θέση».

– Πέραν των προσωπικών σας φιλοδοξιώνδεν νομίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση και επαναπροσδιορισμό του ιδεολογικού προφίλ της;

«Η διαδικασία διαρκούς ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού του ιδεολογικού, φιλοσοφικού και πολιτικού υπόβαθρου κάθε κόμματος είναι συνεχής».

– Σε σχέση με την προηγούμενη ερώτησηαυτή η «μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική Κεντροδεξιά», που συχνά πυκνά επικαλείστε, είναι εφικτό υπό τις υπάρχουσες συνθήκες να δημιουργηθεί;

«Αναμφίβολα. Ισως, δε, να είναι και η καλύτερη εποχή για να συμβεί αυτό. Εκτιμώ ότι το μέλλον αυτής της παράταξης είναι σίγουρο. Το εγγυάται η πλατιά κοινωνική και πολιτική λαϊκή συμμαχία η οποία έχει συγκροτηθεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον κόσμο, στην Ευρώπη και στον τόπο μας.

Ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εξελίξεις η φιλελεύθερη δημοκρατική και προοδευτική Κεντροδεξιά συνιστά την κυρίαρχη δύναμη για το μέλλον αυτού του τόπου».

– Κάτι τελευταίο, κύριε Αβραμόπουλε. Η μάχη στην Α Δ Αθηνών πιστεύετεότι θα πρέπει να μας οδηγήσει σε πολιτικά συμπεράσματα;

«Κάθε εκλογική μάχη οδηγεί και σε πολιτικά συμπεράσματα. Η Αθήνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ήταν και παραμένει προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας. Δίνουμε όλοι τη μάχη, αλληλέγγυοι και ενωμένοι, ώστε αυτή η πρωτιά της παράταξης όχι μόνο να κρατηθεί αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω».