Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατραπεί σε ένα κλειστό ομοσπονδιακό κόμμα κλείνει ως ενωτικό εγχείρημα αφήνοντας εκτός το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς, αναφέρει η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια στη Β΄ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: «Δεν μπορεί όμως να συνεχίσει να λειτουργεί απλώς ως σχήμα πολιτικής συνεργασίας των συνιστωσών του». Για την κυρία Βαλαβάνη το πιο κρίσιμο ερώτημα μετά τις εκλογές είναι αν θα «προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα μείνουμε στο σημερινό τέλμα».

– Η απουσία του κ. Αλ. Αλαβάνου από τα ψηφοδέλτια νομίζετε ότι θα επηρεάσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, και με ποιον τρόπο;

«Οπως πολύ σοφά είπε μια γυναίκα σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκό δήμο της Β΄ Αθήνας την προηγούμενη βδομάδα, “η ηγεσία μας να είναι πολύ περήφανη που έχει μια βάση σαν και μας, που όπως βλέπετε είμαστε εδώ παρ΄ όλα όσα έχουν συμβεί”. Αλλοι συνυποψήφιοί μου, επίσης ομιλητές, προσπάθησαν να την πείσουν ότι έχει άδικο. Εγώ της είπα, και το πιστεύω βαθιά, ότι εξέφρασε όχι μια άποψη αλλά την πραγματικότητα».

– Κατά τη γνώμη σας πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ομοσπονδοποιηθεί;

«Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και παραμένει η δυναμική ενός ενωτικού αριστερού εγχειρήματος. Οχι η δημιουργία ενός ακόμη κόμματος της Αριστεράς. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μετατραπεί σε ένα κλειστό ομοσπονδιακό κόμμα “κλείνει” ως ενωτικό εγχείρημα αφήνοντας εκτός το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς. Πιστεύω ότι, αντίθετα, θα πρέπει να παραμείνει αταλάντευτα με τις γραμμές και το μυαλό του ανοιχτός στην εκτός ΣΥΡΙΖΑ κοινωνική και πολιτική Αριστερά. Εξίσου φανερό είναι όμως ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί απλώς ως σχήμα πολιτικής συνεργασίας των συνιστωσών του. Χρειάζεται λοιπόν να δημιουργηθούν δημοκρατικές οργανωτικές δομές, έτσι ώστε ένας ολόκληρος ανένταχτος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα μέλη των συνιστωσών του να αποκτήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά δικαιώματα στη διαμόρφωση της πολιτικής του και στη σύνθεση των οργάνων του.

-Ενας αριστερός γιατί πρέπει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως μόνον και μόνον για συναισθηματικούς λόγους;

«Ο κόσμος της Αριστεράς είναι ένας κόσμος με πολλές ευαισθησίες και πλούσια συναισθήματα. Γι΄ αυτό άλλωστε τόσο πολλοί, τόσο πολλά χρόνια, μένουμε και αγωνιζόμαστε στην Αριστερά, αν και πολλές φορές έχουμε απογοητευθεί. Ωστόσο σήμερα δεν πρόκειται για αυτό. Δεν είναι γιατί χρειαζόμαστε την Αριστερά για να μη χάσουμε την ψυχή μας. Σήμερα, στις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση, μια ισχυρή, ενωτική, αγωνιστική Αριστερά, σταθερά στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων και των νέων ανθρώπων που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, στην προμετωπίδα των κοινωνικών αγώνων μέσα στη Βουλή και έξω στους δρόμους, συνιστά βαθιά και ουσιαστική κοινωνική ανάγκη».

-Πολλοί λένεότι με την υποψηφιότητά σας ρίχνει ο κ. Αλαβάνος όλο το βάρος του και το μετεκλογικό ενδιαφέρον του στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχετε να πείτε;

«Η υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόθεση χιλιάδων αριστερών που είδαν σε αυτό το ενωτικό εγχείρημα μια άλλη πολιτική προοπτική για την αναγέννηση της Αριστεράς. Για μια Αριστερά που θα είναι παρούσα, με εναλλακτικό πολιτικό λόγο και προτάσεις κοινωνικής αλλαγής, μια Αριστερά κόντρα στο ρεύμα. Μία από αυτές τις χιλιάδες αριστερές είμαι κι εγώ. Ενας από αυτούς είναι και ο Αλέκος Αλαβάνος. Ολα τα άλλα, αν και εφόσον λέγονται, είναι εκ του πονηρού».

-Μετεκλογική συνεργασία με ποιους και για ποιον λόγο;

«Με όσους συμφωνούμε για ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα, για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Με όσους συμφωνούν ότι πρέπει να γκρεμίσουμε τα τείχη που κλείνουν τον δρόμο της νέας γενιάς προς το μέλλον. Με όσους συμφωνούν ότι δεν μπορούμε πια, για κανέναν λόγο, να ανεχόμαστε την καταστροφή του περιβάλλοντος, τα καμένα δάση. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί είναι πάρα πολλοί και αν προσπαθήσουμε, και τώρα και μετά τις εκλογές, να τους αναζητήσουμε, σίγουρα δεν θα αισθανόμαστε μόνοι».