Με τον αέρα του διεκδικητή της εξουσίας και με κύριο μέλημα να αναδείξει την υπεροχή των προτάσεων του κόμματός του για διέξοδο από την κρίση, αποδομώντας παράλληλα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ και του Πρωθυπουργού, παρουσιάστηκε στο χθεσινό ντιμπέιτ ο κ. Γ. Παπανδρέου. Δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με συμφέροντα και παγιωμένες αντιλήψεις που οδηγούν τη χώρα στην υστέρηση και κάλεσε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και αυτοδυναμίας.

Το ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά» για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του ΠαΣοΚ ήταν το πρώτο που κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Εξαπέλυσε μια επίθεση κατά του κ. Καραμανλή λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός επιλέγει να είναι ευχάριστος για τους λίγους και δυσάρεστος για τους πολλούς και σημείωσε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι πού πήγαν και πού πάνε τα λεφτά. Είπε ότι το ΠαΣοΚ θα εξοικονομήσει πόρους μέσω της πάταξης της διαφθοράς και της αναδιανομής και επάνω σε αυτή τη βάση θα διαπραγματευθεί εκ νέου με τις Βρυξέλλες το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στην ενότητα για την κοινωνική πολιτική και την εργασία ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις «ακόμη κι αν χρειαστεί να δανειστούμε», μίλησε όμως για δύσκολες αποφάσεις για το Ασφαλιστικό. Εξήγγειλε την ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης και είπε: «Θα σηκώσω τα μανίκια να δουλέψω με όλους για το Ασφαλιστικό» . Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ΕΕ για εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες για την εξασφάλιση μεταβατικών διατάξεων, ενώ μίλησε και για αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την «ενοικιαζόμενη εργασία».

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στις διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο αν είναι πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει καλύτερους όρους της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και υπογράμμισε ότι στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα κυριαρχήσει η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Στην ενότητα για το περιβάλλον ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει «να τελειώσει η Ελλάδα του real estate», επανέλαβε ότι θα αποσύρει το χωροταξικό σχέδιο της ΝΔ και επέμεινε πως η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη αποτελεί διέξοδο από την κρίση. Είπε επίσης ότι το μοντέλο αυτό δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην εκμετάλλευση και τα κέρδη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον τομέα της ενέργειας, ενώ δεν δεσμεύτηκε για συνέχιση του έργου εκτροπής του Αχελώου.

Στα θέματα της Παιδείας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ και επανέλαβε τη δέσμευσή του για διάθεση 1 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και ποσοστό 5% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας. Ειδικότερα για τα κολέγια ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι όλα πρέπει να αξιολογούνται και να πιστοποιούνται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και διαδικασιών.

Ο διάλογος μεταξύ των αρχηγών ξεκίνησε με μια ερώτηση του κ. Καραμανλή προς τον κ. Παπανδρέου για τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματός του και για το ποια επώδυνα μέτρα προτίθεται να λάβει. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε ότι θα είναι σημαντικό το να διασφαλιστούν έστω και 8 δισ. ευρώ από τους ανείσπρακτους φόρους, ενώ είπε ότι το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ κοστίζει περί τα 2,5-3 δισ. ευρώ. Στον διάλογο με τον κ. Χρυσόγελο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε μεταξύ άλλων ότι καλύπτεται από ένα μεγάλο μέρος των προτάσεων των Οικολόγων Πρασίνων.