Oταν ο κ. Πέτρος Δούκας ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας το 2004, αγνοούσε την ύπαρξη της Μονής Βατοπαιδίου. Αγνοούσε επίσης ότι ο ηγούμενος διεκδικεί τη λίμνη Βιστωνίδα. Πληροφορήθηκε τα καθέκαστα από τους κατοίκους της Ξάνθης στην αρχή της θητείας του και ζήτησε να τον ενημερώσουν. Η σχέση του με το ιερό σκάνδαλο, κατά τα λεγόμενά του, ξεκινά με άγνοια και ολοκληρώνεται με αρνήσεις. Δεν δέχθηκε να ανταλλάξει ακίνητα του υπουργείου Οικονομίας. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αυτό που του καταλόγισαν οι μάρτυρες είναι ότι λόγω της θέσης του «δεν μπορεί να μην ήξερε» αλλά ουδείς κατέθεσε ότι πήρε εντολές, δέχθηκε πιέσεις ή έλαβε πλαγίως κάποιο μήνυμα. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Κ. Καραμανλής ξέρει κάτι παραπάνω ή αν δεν έχουν φτάσει στα αφτιά του οι δηλώσεις αθωότητας του ανθρώπου που κάποτε εμπιστευόταν.

Ο Πρωθυπουργός τιμωρεί επιλεκτικά τους συνεργάτες του. Επιτρέπει να είναι υποψήφιοι ο κ. Ευ.Μπασιάκος και ο κ. Αλ.Κοντός που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα στο σκάνδαλο. Οι δύο υπουργοί ισχυρίστηκαν ότι υπάκουαν σε οδηγίες του κ. Θ. Ρουσόπουλου. Κόβει από τις λίστες τον κ. Σ.Τσιτουρίδη, ο οποίος υπήρξε πολύ κακός στην επιλογή συνεργατών, δεν εμπλέκεται όμως στο Βατοπαίδι. Κόβει από τις λίστες τον κ. Π. Δούκα, ο οποίος έχει ως διαπιστωμένο ατόπημα την υπογραφή μιας απόφασης από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων. Εκεί, χωρίς να υπάρχει πουθενά η λέξη «Βιστωνίδα», σημειώνεται ότι προηγούμενη απόφαση (αυτή του κ. Φωτιάδη ) δεν θα επανεξεταστεί ελλείψει νέων στοιχείων. Σημειωτέον ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είχε ξεμείνει από το ΠαΣοΚ και ο κ. Π. Δούκας λέει ότι δεν θέλησε να εμπλακεί σε νομικά θέματα τα οποία δεν κατέχει.

Ο κ. Πέτρος Δούκας ασχολήθηκε με την πολιτική και επέστρεψε στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του κ. Κ. Μητσοτάκη. Ζούσε στις ΗΠΑ και εργαζόταν σε τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες. Στο βιογραφικό του υπάρχει μια σύγχυση, τον αναφέρουν συχνά ως «γαμπρό του Εβερτ», κάτι που πραγματολογικά ευσταθεί, καθώς έχει νυμφευτεί τη θυγατέρα του. Εν τούτοις ο κ. Π. Δούκας επαναλαμβάνει: «Εγώ δεν είμαι οικογένεια, είμαι αυτόνομος». Για να διατηρήσει την αυτονομία του επέλεξε να πολιτευθεί στην Αττική, για να μην του καταλογίσουν ότι πήρε σταυρούς στην Α΄ Αθηνών λόγω Μπουλντόζα. Ο Πρωθυπουργός δεν συνάντησε τον βουλευτή Αττικής για να συζητήσουν την αποπομπή του. Επέλεξε να τα κουβεντιάσει με τον κηδεμόνα.

Η θητεία του κ. Δούκα στο υπουργείο διήρκεσε περίπου 1.000 ημέρες και υπέγραψε περισσότερες από 5.000

αποφάσεις. Δύο από αυτές είναι «ύποπτες» για το Βατοπαίδι αλλά στην ουσία πρόκειται για την αποδοχή γνωμοδοτήσεων, μιας από το Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και άλλης μιας από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Δεν μπορούσε να αρνηθεί την προσυπογραφή γιατί έτσι θα αμφισβητούσε το κύρος των συμβουλίων. Πάντως από τους 120 μάρτυρες που εξετάστηκαν στην επιτροπή της Βουλής δεν υπήρξε ούτε ένας να καταθέσει ένα γεγονός που να προδίδει τη συμμετοχή του υφυπουργού. Οι περισσότεροι όμως υπέθεταν ότι εμπλέκεται λόγω θέσης.

Διαβάζοντας τις μαρτυρίες διαπιστώνουμε ότι ορισμένοι πολιτευτές από αυτούς που εμπλέκονται υπήρξαν θύματα της θρησκευτικής ευλάβειας και της τυφλής εμπιστοσύνης στην ηγεσία του κόμματος. Τα δύο πρόσωπα που προσπάθησαν να χαλάσουν την επιχείρηση τιμωρήθηκαν. Ο κ. Σ. Τσιτουρίδης ήταν αντίθετος με τον σχεδιασμό και στο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπέγραφε υπουργικές αποφάσεις για τις ανταλλαγές. Πιθανώς να εκνευρίστηκε επειδή βρέθηκε προ τετελεσμένου: του έφεραν για υπογραφή μια λίστα με ακίνητα που είχαν προεπιλεγεί. Δεν ξέρουμε αν ένιωθε πληγωμένος επειδή δεν βρισκόταν πια στον κοντινό κύκλο του αρχηγού, πάντως δημιούργησε προσχώματα. Ο κ. Τσιτουρίδης έγινε συμπτωματικά πρωταγωνιστής και στην τελευταία φάση του παιγνίου· όταν από ανταλλαγή σε ανταλλαγή θα περνούσε στην κατοχή της Μονής Βατοπαιδίου το ολυμπιακό ακίνητο που προοριζόταν για το υπουργείο Απασχόλησης και κατέθεσε ότι το ακίνητο ήταν κατάλληλο. Εμαθε από τις εφημερίδες ότι οι εγκαταστάσεις δόθηκαν στη Μονή.

Για τον κ. Δούκα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Η πιο γλαφυρή διατύπωση για τη συμμετοχή του προέρχεται από δημοσιογράφο που καταθέτει: «Κατάλαβα ότι έχει άνωθεν εντολές από τη γλώσσα του σώματος». Δηλαδή, όταν ρώτησε τον κ. Δούκα για το Βατοπαίδι, εκείνος έβγαλε τη γλώσσα του; Ο κ. Πέτρος Δούκας, όταν του ζητήθηκε να πάρει μέρος στο κόλπο, να ανταλλάξει αστικά ακίνητα του υπουργείου, αρνήθηκε πεισματικά. Η αλήθεια είναι πως έγινε άκομψα: ο κ. Μπασιάκος συνέταξε υπουργική απόφαση που αφορούσε ακίνητα της αρμοδιότητας του κ. Δούκα και του το έστειλε έτοιμο προς υπογραφή. Εισέπραξε ένα «go to hell», από αυτά που έμαθε στους δρόμους του Χάρλεμ, όπου ζούσε ως φοιτητής. Αρνήθηκε τρεις φορές να συναινέσει.

Υπάρχει και το θεώρημα του παπαγάλου, με διακύβευμα την έδρα της Αττικής. Δημοσιογράφοι που ευνοήθηκαν από τις πολιτικές συγκυρίες ανέφεραν σε κάθε ευκαιρία το όνομα του κ. Δούκα ως εμπλεκομένου στο σκάνδαλο. Ως αντεκδίκηση προσελήφθη σε οργανισμό εποπτευόμενο από το υπουργείο Οικονομίας δημοφιλής μπλόγκερ ο οποίος άρχισε να λοιδορεί στο ιστολόγιό του τον κ. Ρουσόπουλο. Σε γενικές γραμμές γράφονται και αντιγράφονται πληροφορίες εντελώς ανυπόστατες. Το ίδιο ισχύει για όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι μόνοι που τελούν υπό καθεστώς προστασίας είναι οι σχεδιαστές της ανταλλαγής, που σύμφωνα με μαρτυρίες στην Εξεταστική Επιτροπή εδρεύουν εντός του Μαξίμου. Ασφαλώς τελούν υπό το ειδικό καθεστώς όσο βρίσκονται εκείμετά την απομάκρυνση δεν υπάρχουν εγγυήσεις.