Αψηφώντας μέχρι τέλους τις κραυγές και τις εκκλήσεις, υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι καταφεύγει σε πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για τον τόπο, μετά την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να μπλοκάρει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και λόγω των δύσκολων και επώδυνων αποφάσεων που απαιτούνται τους επόμενους μήνες για να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.

Όπως είχε προαναγγείλει με αναλυτικό ρεπορτάζ του το «Βήμα», ο κ. Καραμανλής επέλεξε τη τακτική του τηλεοπτικού «διαγγέλματος» την ώρα των βραδυνών δελτίων ειδήσεων, για να ανακοινώσει στους πολίτες την απόφαση που είχε λάβει εδώ και δέκα ημέρες, όταν η καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική «έκαψε» και το χαρτί του ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα το πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα ζητήσει να προχωρήσει σε άμεση διάλυση της Βουλής, αφού προηγουμένως προεδρεύσει στο υπουργικό του συμβούλιο.

Όπως πληροφορείται όμως το «Βήμα», το προεδρικό διάταγμα θα θυροκολληθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, έτσι ώστε η εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου να είναι και απολύτως σύννομη, αφού το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές εντός 30 ημερών από τη διάλυση της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Την οριστική απόφαση του να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις εκκλήσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών της ΝΔνα εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο που διαθέτει. Στο διάγγελμά του αναφέρθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε ότι ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση όλα τα αναγκαία μέτρα που θα μας βγάλουν από την κρίση πιο δυνατούς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, για να ληφθούν αυτά τα μέτρα χρειάζεται «κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον». Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πράξη «ακραίας ανευθυνότητας» την εξαγγελία της αντιπολίτευσης ότι θα προκαλέσει εκλογές μέσω της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ότι χειρότερο για την οικονομία, επιχειρεί διά των πρόωρων εκλογών «ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου» και ζητά «νωπή λαϊκή εντολή».

Ως χθες το βράδυ ο κ. Καραμανλής δεν είχε ενημερώσει κανέναν από τους κορυφαίους υπουργούς του για τις τελικές του αποφάσεις, προκαλώντας στους περισσότερους από αυτούς έντονη αμηχανία και δημιουργώντας την πεποίθηση πως δεν υπολογίζει πλέον τις απόψεις τους. «Αυτή τη φορά αποφασίζει μόνος» τονίζαν ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του, επιβεβαιώνοντας πως ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες διατηρεί ανοικτή γραμμή μόνο με τον κ. Γ. Σουφλιά και τον κ. Ι. Λούλη και μιλάει ανοικτά μόνο με τους κκ. Ι. Αγγέλου και Ευ. Αντώναρο. Τελικά μετά τις 7 το απόγευμα, αφού έδωσε πρώτα εντολή να συνταχθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκηρύξη εκλογών, άρχισε να επικοινωνεί με τους υπουργούς του.

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή αύριο στις 12 το μεσημέρι.