Η δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών, η προώθηση του ψηφιακού βιβλίου, η σύνδεση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού προκειμένου να δοθεί έμφαση στα προγράμματα πολιτισμού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως είναι τα μαθήματα εικαστικών τεχνών και ο κινηματογράφος, συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

«Προσπαθούμε να φέρουμε μέσα στα ίδια τα σχολεία τις εικαστικές τέχνες και τον θεσμό του κινηματογράφου. Προχωρούμε στην επεξεργασία σχεδίου νόμου για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου “Ακαδημίας Τεχνών” που θα μπορεί να συγκεντρώσει καλλιτέχνες, να συγκεντρώσει ταλέντα και να μπορεί να κινητροδοτήσει και να αναδείξει τους ανθρώπους των τεχνών» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.

Στόχος των δύο υπουργείων, όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς, είναι η απορρόφηση των κονδυλίων από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το γνωστό ως ΕΣΠΑ, για να προχωρήσουν οι ψηφιοποιήσεις των βιβλιοθηκών και το ψηφιακό βιβλίο. Και ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, τόνισε, είναι η αναβίωση του «θεσμού που προβλέπει με μια ειδική κάρτα το δικαίωμα της ελεύθερης δωρεάν πρόσβασης των μαθητών, ιδιαίτερα σε χώρους του σύγχρονου πολιτισμού, όπως το θέατρο».

Ακόμη στόχος των υπουργείων είναι η δημιουργία «νεοκλασικών περιπάτων προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές τις γειτονιές στις οποίες υπάρχουν αριστουργήματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τους ετήσιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες Ζωγραφικής, Μουσικής, Χορού και Θεάτρου προκειμένου να υπάρχει σύνδεση της παιδείας με τις τέχνες.

Επίσης ανακοινώθηκε η ανάπτυξη νέου κόμβου του υπουργείου Πολιτισμού στο Διαδίκτυο προκειμένου οι πληροφορίες που θα δίνονται να έχουν, όπως δηλώνεται, «χαρακτήρα επικοινωνιακό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, τουριστικό και ευρύτερα κοινωνικό και πολιτιστικό με διεθνή διάσταση».

Oι ανακοινώσεις των υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας κκ. Σαμαρά και Σπηλιωτόπουλου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση στελεχών του ΠαΣοΚ. Με ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του ΠαΣοΚ δηλώνει ότι οι υπουργοί «υπόσχονται ό,τι κατήργησαν. Αφού υπονόμευσαντη λειτουργία των υφισταμένων ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών στα σχολεία, τώρα μιλούν για ψηφιακές βιβλιοθήκες και ψηφιακό βιβλίο. Αφού κατήργησαν τα πρωτοποριακά προγράμματα “Μελίνα” και “Πάμε Κινηματογράφο” τώρα εξαγγέλλουν τη σύνδεση Παιδείας και Πολιτισμού».

Α πο την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Πολιτισμού κυρία Μαρία Δαμανάκη δήλωσε: «Επιτέλους ακούσαμε για μια συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία είχε συσταθεί το 2005 και η οποία έκτοτε παρέμεινε στην αφάνεια. Οι υποσχέσεις για το μέλλον επαναλαμβάνουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες γνωστές ήδη από το 2004».