«Βρετανοί», «Αμερικανοί», «γαλλόφωνοι», «ανεξάρτητοι» και οι… ιεροκήρυκες της Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών που ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των προτεσταντικών ομολογιών. Αυτός είναι σχηματικά ο χάρτης των κολεγίων με κριτήριο τη διασύνδεσή τους με τα ξένα πανεπιστήμια αλλά και τον χώρο προέλευσης των διαφόρων κέντρων που αιτήθηκαν την κολεγιακή αναβάθμιση και αναγνώριση. Τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ποικίλλουν και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων των πιθανών υποψηφίων σπουδαστών.

Στην κατηγορία των «Βρετανών» και των «Αμερικανών» ανήκουν τα περισσότερα από τα αναγνωρισμένα κολέγια, κάποια εκ των οποίων μετρούν πολλά χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας στην Ελλάδα: ΙCΒS στην Αθήνα (με παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα), ΙSΤ Studies στην Αθήνα, Βακαλό Αrt Design στην Αθήνα, Κολέγιο Περρωτής- Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, ΑΚΤΟ στην Αθήνα, Αthens GSΜ στην Αθήνα (με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη), City Unity στην Αθήνα, το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, πιο γνωστό ως Derree, στην Αθήνα, Αegean Οmiros στην Αθήνα, ΑΚΜΙ Μetropolitan στο Μαρούσι (με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη), το Νew Υork College στην Αθήνα (με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη), το Κολέγιο της Ινδιανάπολης στην Αθήνα, το Ελληνοβρετανικό στην Αθήνα, το CΜΑ στην Αθήνα, το ΑΑS στη Θεσσαλονίκη, το City στη Θεσσαλονίκη, το ΒCΑ στη Θεσσαλονίκη, το Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, το DΕΙ στη Θεσσαλονίκη, το Μediterranean στην Αθήνα (με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη) και το ΜΒS στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στον Σύνδεσμο των Ελληνικών Κολεγίων ανήκουν το ΑΑS, το Αegean, η ΑΚΤΟ, το ΒCΑ, το Ελληνοβρετανικό, το City, το ΙCΒS, το ΙSΤ, το ΜΒS, το Μediterranean, το Νew Υork και η Σχολή Βακαλό. Μάλιστα στην ανακοίνωση του συνδέσμου επισημαίνεται ότι τα κολέγια πλέον δίνουν βαρύτητα στην έκδοση των απαραίτητων προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου, όπως τονίζεται, «να εφαρμοστούν οι κοινοτικές οδηγίες και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άμεση και απρόσκοπτη αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων από το 1990 ως σήμερα».

Στους «γαλλόφωνους» συγκαταλέγονται το Γαλλικό Κολέγιο Αθήνας στην Αθήνα, το Ρενέ Ντεκάρτ στην Αθήνα, το Αlpine στη Γλυφάδα και το Μεσογειακό Κολέγιο στον Πειραιά.

Στην κατηγορία των «ανεξάρτητων», δηλαδή εκείνων που δεν έχουν διασύνδεση με ξένα πανεπιστήμια ή έχουν διασύνδεση με πανεπιστήμια άλλων χωρών, ανήκουν, πέρα από το Μinoan, στο Ηράκλειο: το Καλλιόπη Ιωσηφίδη στην Αθήνα, το Δήμητρα- Ελληνικό Κολέγιο στη Λάρισα, το Πανδιδακτήριο στην Αθήνα, το Αlba στη Γλυφάδα, το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Τουριστικής Ανάπτυξης στην Κέρκυρα και το ΙΕΚ Πέτρου Φυτιλά στην Πάτρα.

Το Μinoan εδρεύει σε ένα από τα ξενοδοχεία της οικογένειας Μεταξά στη Χερσόνησο και οι επικεφαλής του διδακτικού προσωπικού καυχώνται ότι από το κολέγιο αυτό στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχουν περάσει σπουδαστές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Λιθουανία, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, ακόμη και την Ινδία.

Σ την πρόσφατη, πρώτη τελετή αποφοίτησης, που έγινε στα τέλη του Ιουνίου, παρέστη και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αν. Λυκουρέντζος. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του κολεγίου, «ο κ. Λυκουρέντζος εκφράστηκε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για το Μινωικό Κολέγιο τονίζοντας ότι ο φάκελος που υπεβλήθη για την αδειοδότησή τουήταν τόσο άρτιος που εγκρίθηκε χωρίς κάποια παρατήρηση». Στο ίδιο δελτίο επισημαινόταν ότι «το ταξίδι του υφυπουργού έγινε παρά τις δυσκολίες από την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και για αυτόν και μόνο τον σκοπό». Διακηρυγμένος σκοπός όσων συμμετέχουν στη διοίκηση του Μinoan είναι να μετατραπεί το κολέγιο σε έναν μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό, ανοιχτό στη συμμετοχή ΟΤΑ και αγροτικών συνεταιρισμών.

Το ΙΕΚ Πέτρου Φυτιλά δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνικής εκπαίδευσης. Ο ίδιος ο κ. Φυτιλάς είναι γνωστό δημόσιο πρόσωπο της πατρινής κοινωνίας, σκηνοθέτης πολλών μουσικών βιντεοκλίπ και τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ΙΕΚ του είχε ως πρόσφατα συνεργασία με πανεπιστήμια της Κεντρικής Ευρώπης.

Ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα στα νεοϊδρυθέντα κολέγια αποτελεί η Εταιρεία Βιβλικών Σπουδών, μία από τις ομολογίες των προτεσταντών στη χώρα. Με έδρα το Πικέρμι, οι προτεστάντες φαίνεται να αναβαθμίζουν σε επίπεδο κολεγίου τη σχολή επιμόρφωσης των ιεροκηρύκων τους.

Τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών
Πέρα από τα πολλά προγράμματα, προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά, όπως τα χαρακτηρίζουν οι επικεφαλής σπουδών, τα οποία αφορούν τα τουριστικά επαγγέλματα, η γκάμα των υπολοίπων μαθημάτων ποικίλλει. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται είτε στις τέχνες (γραφιστική, φωτογραφία, σχεδίαση, διακόσμηση, γλυπτική, εφαρμοσμένες τέχνες, σχεδιασμός βιομηχανικών προϊόντων ή δομικών έργων, μουσική παραγωγή) ή σε σπουδές παραϊατρικού προσωπικού (ψυχολόγοι, νοσηλευτές, διαιτολόγοι, λογοθεραπευτές, βρεφοκόμοι) είτε στην πληροφορική και στους υπολογιστές. Ιδιαίτερα υψηλά στη λίστα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η διοίκηση επιχειρήσεων, η λογιστική και η χρηματοοικονομική, το μάρκετινγκ και η διοίκηση και ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων. Σε αρκετά από τα κολέγια παρέχονται και προγράμματα εκπαίδευσης για επαγγέλματα της εκπαίδευσης, όπως για νηπιαγωγούς.