Το πρώτο από τα πράσινα φανάρια, που μεσολαβούν μέχρι τη λειτουργία και στην Ελλάδα ιδιωτικών πανεπιστημίων, «άναψε» η δημοσίευση στο ΦΕΚ της ίδρυσης 33 κολεγίων σε όλη την επικράτεια, τις άδειες των οποίων ενέκρινε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος . Οι ιδιοκτήτες των υπό σύσταση κολεγίων, που αναμένουν πια μόνο την άδεια λειτουργίας προκειμένου και τυπικά να ξεκινήσουν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, κάνουν λόγο για αναμονή ετών που επιτέλους δικαιώνεται και αυτονόητη εξέλιξη, μετά και την υιοθέτηση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας «μεταλυκειακής εκπαίδευσης» πέρα από τα υφιστάμενα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τον νόμο 3696/2008. Μάλιστα, επαναφέρουν μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα της αναγνώρισης και κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων εκείνων που έχουν αποφοιτήσει ήδη από το 1990 ή πρόκειται να αποφοιτήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Στο εσωτερικό όμως των τάξεων των παλαιών, νέων ή επίδοξων ιδιοκτητών κολεγίων σοβεί ένας άτυπος «εμφύλιος» ανάμεσα σε εκείνους που λειτουργούν ή σχεδιάζουν να λειτουργήσουν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και σε όσους εμφανίζονται να στέκονται αποκλειστικά σε… ελληνικά εκπαιδευτικά «πόδια» και κεφάλαια. Την ίδια στιγμή, η φοιτητική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και ολοκληρωτική ισοπέδωση της ανώτατης εκπαίδευσης, μεσούντος του θέρους, και όλα προμηνύουν έναν ακόμη «καυτό» Σεπτέμβριο στα πανεπιστήμια.

Η δημοσίευση της ιδρυτικής άδειας για τα 33 κολέγια- που αθροιστικά με τα παραρτήματα ορισμένων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ανέρχονται στην πραγματικότητα σε 39- χαρακτηρίζεται από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κολεγίων «πρώτο, θετικό, αλλά και το πλέον σημαντικό βήμα για την τελική κατοχύρωση» .

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου και επικεφαλής του Ελληνοβρετανικού Κολεγίου κ. Κ. Καρκανιάς: «Τώρα απομένει μόνον η χορήγηση των αδειών λειτουργίας, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Πιθανώς θα έπρεπε να λειτουργήσουν υποεπιτροπές, οι οποίες στελεχωμένες με το κατάλληλο προσωπικό θα μπορούσαν να βοηθήσουνώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία τυπικού και επιτόπιου ελέγχου, προκειμένου να μας χορηγηθούν εγκαίρως οι τελικές άδειες».

Ο πρόεδρος του συνδέσμου πάντως διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις κατά πόσο η νομοθετική ρύθμιση «τακτοποιεί» τη «χαώδη», όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση στον τομέα των κολεγίων. «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στις σχετικές ανακοινώσεις του προ διετίας, επεσήμανε ότι η ρύθμιση θα αφορά τα κολέγιαπαραρτήματα ξένων πανεπιστημίων ή όσα συνεργάζονται με αναγνωρισμέναξένα πανεπιστήμια. Ως σύνδεσμος διαβλέπουμε μια “τρύπα” στο νομοθέτημα, καθώς αρκετοί αιτούντες λαμβάνουν άδεια ίδρυσης αν και δεν έχουν καμία σχέση με κάποιοανώτατο ίδρυμα του εξωτερικού» τονίζει ο κ. Καρκανιάς. Και θεωρεί ότι «πιθανότατα εάν δεν τεθεί ζήτημα πλήρους δημοσιοποίησης των πραγματικών εκπαιδευτικών σχέσεων και συνεργασιών, να επικρατήσει εκ νέου σύγχυση ως προς τι παρέχεται και ποιος το προσφέρει στην ελληνικήεκπαιδευτική αγορά».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Καρκανιάς υποστηρίζει ότι «θα αρκούσε η αναβάπτιση εκείνων των εκπαιδευτικών κέντρωνπου δεν έχουν προφανή σχέση με ξένα πανεπιστήμια και δεν χορηγούν πτυχία αναγνωρισμένα από αυτάσε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών».

Ε να από τα υπό σύσταση κολέγια που δεν έχουν σχέση «εξάρτησης με ξένα πανεπιστήμια», όπως τη χαρακτηρίζει ο πρόεδρός του, πρώην υπουργός Τουρισμού στις κυβερνήσεις ΠαΣοΚ κ. Ν. Σκουλάς, είναι το Μinoan Ιnternational College, με έδρα τη Χερσόνησο, στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Εχουμε επιλέξει να αναφερόμαστε και να επιζητούμε τον έλεγχο και την εποπτεία μόνο από το ελληνικό κράτος» τονίζει ο κ. Σκουλάς. Και προσθέτει: «Διαθέτουμε και προκρίνουμε συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, σε ισότιμηαποκλειστικώςβάση , και αυτή την περίοδο έχει ευοδωθεί πρόγραμμα ανταλλαγών τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικόόσο και σε φοιτητέςμε τέσσερα αμερικανικά και δύο καναδικά ανώτατα ιδρύματα».

Ο πρόεδρος του Μinoan College υποστηρίζει μάλιστα ότι «το κολέγιο δεν ιδρύθηκε για να υποκαταστήσει την ανώτατηδημόσια εκπαίδευση. Το κενό στην εκπαίδευση ικανών στελεχών για τον τουρισμόήταν υπαρκτό και αυτό κρίναμε σκόπιμο να καλύψουμε. Αν όμως στο μέλλον το κράτος επενδύσει σε κάποια πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και διοικητικής μέριμνας ας εξελιχθούμε τότε σε μια περιττή, σκωληκοειδή απόφυση» καταλήγει ο κ. Σκουλάς.