Πόσοι θα νοσήσουν; Ο σχεδιασμός αντιμετώπισης μιας πανδημίας γρίπης βασίζεται στην πιθανότητα να νοσήσει το 25% του γενικού πληθυσμού, περίπου 3 εκατ. άνθρωποι. Ο δείκτης προσβολής μπορεί ωστόσο να αγγίξει ως και το 50%. Είναι ανοικτό, άρα, το ενδεχόμενο να ασθενήσουν ως και 5,5 εκατ. άνθρωποι στη χώρα- αναλόγως του χρόνου που θα απαιτηθεί για την ανάπτυξη, δοκιμή, διάθεση και χορήγηση του εμβολίου.

Γενική παραδοχή στα σχέδια αυτά αποτελεί βεβαίως ότι ένα ποσοστό του υπάρχοντος προσωπικού στα νοσοκομεία δεν θα εργάζεται, καθώς θα νοσήσει είτε ο ίδιος είτε μέλος της οικογένειάς του.

Τη λύση θα δώσουν άνεργοι γιατροί, φοιτητές ιατρικών σχολών, νοσηλευτικής, νοσηλευτές, καθώς και άλλοι επαγγελματίες Υγείας, όπως φυσικοθεραπευτές και φαρμακοποιοί. Σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, που δεν απαιτούν ιατρικές γνώσεις, φερ΄ ειπείν στην παρασκευή των γευμάτων για τους ασθενείς, θα ενεργοποιηθούν εθελοντές μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι απουσίες εξελίσσονται επίσης σε μείζον πρόβλημα για τους οργανισμούς κοινής ωφελείας όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ. Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, με επικεφαλής τον κ. Ν.Μανιαδάκη, αναμένεται να νοσήσει το 40% του εργαζόμενου προσωπικού γενικά στη χώρα.

Πώς θα συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία των σιδηροδρόμων, πώς θα γίνεται απρόσκοπτα η παροχή ρεύματος στα νοικοκυριά, αν οι υπάλληλοι δεν είναι στα πόστα τους;

Επικεφαλής πλείστων όσων φορέων κάνουν προειδοποιητικές δηλώσεις- « οδεύουμε προς παράλυση »-, αλλά η πολιτεία προτάσσει ως μοναδική κίνηση πρόληψης τον εμβολιασμό: επιλεκτικά και σε ποσόστωση, σε ομάδες που κατέχουν νευραλγικές θέσεις, κατά τρόπον ώστε να μην αποδιοργανωθεί πλήρως το σύστημα. Οσον αφορά τα παιδιά (που θα νοσήσουν σε μεγαλύτερο ποσοστό), και δη τους μαθητές, το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο. Εν αναμονή της κατευθυντήριας γραμμής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που επεξεργάζεται σενάρια λουκέτου σε σχολεία, γήπεδα και συναυλιακούς χώρους, το υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.