Είναι θωρακισμένη οργανωτικά η χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης; Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί; Αντέχουν τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών; Πλήθος ερωτημάτων διατυπώνεται γύρω από την εξάπλωση της νόσου, με ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται γενική έξαρσή της. Εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου επιτίθενται ανοικτά στην πολιτεία για την αδιαφάνεια που επικρατεί ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Καθηγητές εντοπίζουν ήδη λάθη στη στρατηγική του υπουργείου Υγείας, προβλέποντας ακόμη και κατάρρευση των νοσοκομείων αν εξακολουθούν να κατευθύνονται σε αυτά όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς.

Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει προς «Το Βήμα» ότι « ο “Ξενοκράτης”, το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο, παρέχει απλώς το γενικό υποστηρικτικό πλαίσιο », και… δείχνει προς τη μεριά του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου , υπεύθυνου για τα επί μέρους σχέδια δράσης.

« Ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι συγκεκριμένος» σημειώνει ο ίδιος. «Αν απαιτηθούν για παράδειγμα μαζικοί εμβολιασμοί, οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε τους εκλογικούς καταλόγους. Να ανοίξουμε δημόσια κτίρια, από σχολεία ως και στρατόπεδα,για να διεξαχθούν. Να μεταφέρουμε το υγειονομικό υλικό. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι μεν κομβικός για τον συντονισμό, αλλά όχι πρωταρχικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο συντονισμός είναι βεβαίως μια κουβέντα, στον λαβύρινθο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και φαντάζει ουτοπικός, αν ρίξει κανείς μια ματιά στον ίδιο τον «Ξενοκράτη» (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αριθμ. ΦΕΚ 423, 10.4.2003).

Η Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας είναι τουλάχιστον εννεαμελής, ενώ η σύνθεση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπερβαίνει τα 12 άτομα.

Χαοτική εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι δεν είναι στοιχειωδώς ενημερωμένος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)! Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Σ. Ρηγάκης αφήνει αιχμές: « Χρήσιμο θα ήταν το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να εντάξει στη στρατηγική του και το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας, συνεργασίας, και συντονισμού, και με τους φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας, και ευρύτερα του υγειονομικού κόσμου,ο οποίος εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της νέας γρίπης ». Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αγγ.Χατζάκης κάνει λόγο για « αδιαφάνεια » ως προς τα επικείμενα σχέδια δράσης ανά τομέα. Ως «μπούσουλας» χρησιμεύουν αυτά που έχουν συνταχθεί, κατά το παρελθόν, για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων. Για παράδειγμα, το σχέδιο «Αρτεμις» προβλέπει τη διάθεση των 132 νοσοκομείων της χώρας τα οποία και έχουν ασκηθεί για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, από την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ακόμη (εξαιρείται μόνον το Σισμανόγλειο, εξαιτίας του πρόσφατου κρούσματος).

Διαθέσιμες θα είναι ασφαλώς οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ αν απαιτούνται διαρκώς νέες κλίνες, δεν αποκλείεται να μετατραπούν ξενοδοχεία σε θεραπευτήρια.