Ενας μεγάλος κίνδυνος από την υπερδραστηριοποίηση πάντως έχει να κάνει με τα επιστημονικά δεδομένα, που δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο μελέτες οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet» (26.9.2005 και 1.10.2005) και οι οποίες αποτελούσαν συστηματικές μελέτες όλων των εργασιών που αφορούσαν την αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων έδειξαν πως αυτά δεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από το placebo σε παιδιά κάτω των δύο ετών (!) και πως η αποτελεσματικότητά τους είναι εξαιρετικά μικρή σε άτομα άνω των 65 ετών, ενώ φαίνεται ότι παρέχουν προστασία σε υγιείς ενήλικες.

Μιλώντας τότε προς «Το Βήμα» ο βρετανός επιστήμονας δρ Τom Jefferson, ο οποίος υπέγραφε τις εργασίες, δήλωσε ότι « η μελέτη μας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον διεθνή μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cochrane, έλαβε υπόψη όλες τις εργασίες που έγιναν ως τώρα για τα αντιγριπικά εμβόλια. Ετσι, για την αποτελεσματικότητά τους στους ηλικιωμένους συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 96 εργασίες που αφορούσαν όλες τις περιόδους γρίπης από το 1969 ως το 2004 και 3,5 εκατομμύρια άτομα. Θα πρέπει δε να σας πω ότι η πλειονότητα αυτών των αρχικών εργασιών (εξαιρούνται μόνο 5 από τις 96) δεν αφορούσε τυχαιοποιημένο δείγμα ατόμων και δεν έγινε σύγκριση με μη δραστική ουσία. Με άλλα λόγια, τα ποσοστά προστασίας που αποδίδονται στα εμβόλια αυτά είναι υπερεκτιμημένα… ».

Οι παραπάνω εργασίες έδειξαν ότι:

* Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που περιέχουν εξουδετερωμένο ιό δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή εμβολίων χωρίς ιό (placebo) σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

* Σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών η αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων αγγίζει το 28%.

* Τα εμβόλια που βασίζονται σε ζωντανό, αλλά εξασθενημένο ιό είναι περισσότερο αποτελεσματικά (38%), αλλά η ασφάλειά τους σε παιδιά κάτω των δύο ετών δεν έχει ελεγχθεί… * Σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που ζουν σε οίκους ευγηρίας ή νοσοκομεία η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον του ιού της γρίπης δεν βρέθηκε να είναι στατιστικά σημαντική. Ωστόσο, ο εμβολιασμός βρέθηκε να μειώνει κατά 42% τα ποσοστά εισαγωγών στο νοσοκομείο και τους θανάτους από πνευμονία (ως επιπλοκή της γρίπης).

* Σε άτομα της ίδιας ηλικίας που ζουν στην κοινότητα, ο εμβολιασμός δεν βρέθηκε να παρέχει στατιστικά σημαντική προστασία.