Την πορεία της πανδημίας της γρίπης παρακολουθούν στενά οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς όλες ανησυχούν για το κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων τους, αλλά και για το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπτωση θανάτων.

Μικρές εταιρείες του κλάδου προβάλλουν το επιχείρημα ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και υγείας δεν καλύπτουν τους ασφαλισμένους σε περίπτωση πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας ασφαλισμένος προσβληθεί από τον ιό της γρίπης η νοσηλεία του δεν καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία. Επίσης, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου δεν θα δικαιούνται αποζημίωσης οι δικαιούχοι του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Οι μεγάλες εταιρείες όμως διαβεβαιώνουν ότι θα τιμήσουν την υπογραφή τους και τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους πελάτες τους και θα καλύψουν το κόστος νοσηλείας, όπως και για κάθε άλλη ασθένεια που προβλέπεται στο ασφαλιστήριο. Πάντως είναι βέβαιο ότι η νέα γρίπη απειλεί την «υγεία» των ασφαλιστικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας η ανησυχία εστιάζεται στις εκτιμήσεις για την επιτάχυνση της εξάπλωσης της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) το καλοκαίρι και ιδιαίτερα το φθινόπωρο, όπως αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Oπως δήλωσε στις Βρυξέλλες η αρμόδια επίτροπος κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου: « Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτωνλόγω της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού. Η έλευση της εποχικής γρίπης το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την πανδημία, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 με αντίστοιχη αύξηση της θνησιμότητας ».

Η κυρία Βασιλείου θεωρεί άσκοπη την έκδοση σύστασης για τον περιορισμό των μετακινήσεων. « Εάν τα κράτη-μέλη και οι αεροπορικές εταιρείες αποφασίσουν την επιβολή περιορισμών (στις μετακινήσεις)αυτό είναι δικό τους θέμα » τόνισε. Τον Οκτώβριο θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας για τον συντονισμό των ενεργειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.