Καθώς ο ιός της νέας γρίπης εξαπλώνεται και στη χώρα μας η λύση του μαζικού εμβολιασμού- ακόμη και για το σύνολο του πληθυσμού -, όταν έρθει το εμβόλιο, αποτελεί την πιο φθηνή λύση για την οικονομία.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις δαπάνες που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πανδημίας ο καθολικός εμβολιασμός που θα στοιχίσει 150 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να «θωρακίσει» την οικονομία από τα χειρότερα.

«Είναι φανερό ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Οπως και στις περισσότερες χώρες, απαιτείται άμεσος εμβολιασμός του πληθυσμού και αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας.Παρότι επιχειρησιακά είναι σχεδόν ανέφικτο,ακόμη και καθολικός εμβολιασμός του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, που θα μπορούσε να στοιχίσει ως και 150 εκατομμύρια, αφορά ποσό εξαιρετικά μικρό σε σχέση με το συνολικό κόστος της νόσου » εκτιμά ο κ. Μανιαδάκης.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ιδίου, το συνολικό κόστος στην οικονομία μπορεί να ανέλθει στα 3,2 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ), καθώς οι χαμένες ώρες εργασίας (απ΄ όσους ασθενήσουν) κοστολογούνται στα 2,8 δισ. ευρώ.

Με την ίδια μεθοδολογία εκτιμάται ότι το κόστος για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης σε όλο τον κόσμο μπορεί να ανέλθει ως και σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το κόστος της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ!

Η βασική παραδοχή της μελέτης για τη χώρα μας είναι ότι το φθινόπωρο θα νοσήσει το 30% ως 45% του πληθυσμού της χώρας μας.

Τα τελευταία διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι λόγω της ήπιας μορφής του ιού μόνο 1% των ασθενών χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομεία και μόνο το ένα τρίτο των νοσηλευομένων της νέας γρίπης απαιτεί υποστήριξη με αναπνευστήρα ή νοσηλεία σε μονάδα αυξημένης φροντίδας ή εντατικής θεραπείας.

Το επιπρόσθετο κόστος νοσηλείας για τη νέα γρίπη στο σύστημα υγείας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 125 εκατ. ευρώ.

Από τον πληθυσμό που θα νοσήσει, αλλά δεν θα νοσηλευτεί, 20% περίπου, που χαρακτηρίζεται υψηλού ρίσκου, ενδείκνυται να κάνει χρήση αντιβιοτικών και αντιπυρετικών φαρμάκων. Ετσι το κόστος των φαρμάκων και της χρήσης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας μπορεί να ξεπεράσει τα 77 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά θα επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους πολίτες.

Οι αριθμοί
150 εκατ.ευρώ ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού 125 εκατ.ευρώ το κόστος νοσηλείας στα νοσοκομεία 77 εκατ. ευρώ το κόστος αντιβιοτικών και αντιπυρετικών 2,8 δισ.ευρώ από τις χαμένες ημέρες εργασίας