«Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;» έθετε το ρητορικό ερώτημα πριν από λίγες ημέρες η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung», με αφορμή μια νομική «χαραμάδα» που έχει ανοίξει και ροκανίζει τη Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία προβλέπει παραμονή των αιτούντων άσυλο στη χώρα, όπου έχει ζητηθεί.

Οπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η δικαίωση ενός Ιρανού από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Ο μετανάστης είχε μεταβεί στη Γερμανία παρανόμως μέσω της Ελλάδας και όταν συνελήφθη οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν απόφαση επαναπροώθησης στη χώρα μας, όπως άλλωστε ορίζει και το «Δουβλίνο ΙΙ». Ωστόσο, ο Ιρανός προσέφυγε κατά της απόφασης απέλασης στη γερμανική Δικαιοσύνη, η οποία τον δικαίωσε, διατάσσοντας την έκδοση απόφασης για παροχή ασύλου από τις γερμανικές αρχές.

Στο σκεπτικό του το Διοικητικό Δικαστήριο της Φραγκφούρτης ήταν ιδιαίτερα καυστικό για τη χώρα μας αποφαινόμενο ότι «δεν ισχύουν πλέον τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε αυτή τη χώρα-μέλος της ΕΕ (δηλαδή την Ελλάδα)», καθώς «δεν εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η ιατρική περίθαλψη δεν είναι επαρκής και δεν ικανοποιούνται ούτε καν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες».

Τα εκ Γερμανίας «βέλη» δεν έρχονται μόνο για την ανελαστι κή στάση της ελληνικής πολιτείας στο ζήτημα της παροχής ασύλου, αλλά και για το γεγονός ότι τέτοιες δικαστικές αποφάσεις που πληθαίνουν όλο και περισσότερο σε χώρες της ΕΕ, υποσκάπτουν τα θεμέλια του «Δουβλίνου ΙΙ», κάνοντας τον γερμανικό Τύπο να σημειώνει ότι «καταρρίπτεται ένας από τους σημαντικούς πυλώνες του δικαίου περί ασυλίας». «Η Γερμανία θα είναι διάτρητη και θα ανοίξουν ντε φάκτο οι πύλες της για όλους» σημειώνει η εφημερίδα. Ετσι, ουδείς αποκλείει την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να βρει ακόμη λιγότερα ευήκοα ώτα και να δεχτεί ακόμη περισσότερες πιέσεις όταν χρειαστεί να επαναφέρει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στα διεθνή φόρα.

Το θέμα του ασύλου επανέρχεται διαρκώς στην ατζέντα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί την κυριότερη πύλη εισόδου προς την ΕΕ για τους δρόμους της προσφυγιάς της Ασίας και της Αφρικής. Από τις χιλιάδες αιτήσεις που κατατίθενται ετησίως ικανοποιείται περίπου το 1%. Με το νέο προεδρικό διάταγμα 81/2009, που βρίσκεται υπό κατάρτιση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη , τον τελικό λόγο στην παροχή ασύλου θα έχουν οι αστυνομικοί διευθυντές της χώρας, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση τις προβλεπόμενες από τον νόμο Γνωμοδοτικές Επιτροπές Προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, «οι θεσμικές αλλαγές… δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία».