Ανεβαίνει ο υδράργυρος στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και των μητροπολιτών-μελών της Ιεράς Συνόδου με το υπουργείο Παιδείας. Αφορμή για την ένταση που παρατηρείται στις μεταξύ τους σχέσεις αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση εγκυκλίου του υφυπουργού Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζου με την οποία επιτρέπεται η εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια. Το γεγονός εξόργισε πολλούς ιεράρχες, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση επέμβαση της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αποσταλεί συνοδική εγκύκλιος στους μητροπολίτες οι οποίοι διαθέτουν στις περιοχές τους εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια, με την εντολή να μην εγγράφουν για κανέναν λόγο γυναίκες στα σχολεία τους αγνοώντας την υπουργική εγκύκλιο.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν του υπουργείου Παιδείας, καθώς βάσει της εγκυκλίου του κ. Λυκουρέντζου οι διευθυντές των εκκλησιαστικών σχολείων είναι υποχρεωμένοι να δέχονται κανονικά αιτήσεις όχι μόνο από άρρενες μαθητές, όπως συνέβαινε έως σήμερα, αλλά και από υποψήφιες μαθήτριες. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ιεράρχες, στο έγγραφο του κ. Λυκουρέντζου προς τους διευθυντές αναφέρεται ότι στην περίπτωση που η σχολική εφορεία, στην οποία προΐσταται ο μητροπολίτης της περιοχής όπου βρίσκεται το σχολείο, δεν δεχθεί την αίτηση εγγραφής της υποψήφιας μαθήτριας η απόρριψη θα πρέπει να αιτιολογηθεί νομικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου προχθές το πρωί οι μητροπολίτες εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους προς την απόφαση του υπουργείου, ενώ δεν έλειψαν και οι φραστικές βολές κατά της κυβέρνησης σε ορισμένες περιπτώσεις και με πολύ σκληρά λόγια. Ιδιαίτερα εκνευρισμένος έδειχνε ο Μητροπολίτης Ιερισσού και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Τρεις είναι οι λόγοι που επικαλούνται οι ιεράρχες για τη μη εγγραφή κοριτσιών στα σχολεία: * Πρόκειται, όπως δηλώνουν, για παραγωγικές σχολές της Εκκλησίας από τις οποίες θα προκύψουν οι μέλλοντες κληρικοί και ως εκ τούτου τα κορίτσια δεν μπορούν να εγγραφούν. Ακόμη, τονίζουν ότι οι γυναίκες έχουν δικαίωμα εγγραφής και φοιτήσεως στις τέσσερις ανώτερες εκκλησιαστικές σχολές της Εκκλησίας, οπότε δεν τίθεται ζήτημα και για τη μέση εκκλησιαστική εκπαίδευση.

* Τα περισσότερα εκκλησιαστικά σχολεία διαθέτουν και οικοτροφεία, όπου διαμένουν οι περισσότεροι εκ των μαθητών τους και η ένταξη κοριτσιών σε αυτά σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές υποδομές για τη φιλοξενία τους.

* Ακόμη, οι ιεράρχες δηλώνουν έντονα εκνευρισμένοι διότι ενημερώθηκαν για την απόφαση του υφυπουργού, όπως λένε, από τους διευθυντές των σχολείων, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η απόφαση που έλαβε προχθές η 12μελής Ιερά Σύνοδος ήταν ομόφωνη και δεν ανακοινώθηκε. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του διαμηνύει ότι και στα εκκλησιαστικά λύκεια και γυμνάσια πρέπει να εγγράφονται κορίτσια, όπως σε όλα τα ελληνικά σχολεία, διότι το Σύνταγμα ορίζει και προστατεύει την ισότητα.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν και λειτουργούν 15 εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια, στα οποία φοιτούν περίπου 500 μαθητές. Ως και το 1976 τα σχολεία διοικούνταν αποκλειστικά από την Εκκλησία. Κατόπιν πέρασαν στην αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους. Ως και το 1997 οι απόφοιτοι των εκκλησιαστικών λυκείων είχαν τη δυνατότητα εισαγωγής με λιγότερα μόρια στις εξετάσεις στα ποιμαντικά τμήματα των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Από τότε εξομοιώθηκαν πλήρως και είναι ισότιμα με τα υπόλοιπα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης.

Εξάλλου οι απόφοιτοι των εκκλησιαστικών σχολείων εισάγονταν χωρίς εξετάσεις στις ανώτατες εκκλησιαστικές σχολές και αρκετοί στη συνέχεια γίνονταν κληρικοί. Ως και το 2007 τα εκκλησιαστικά λύκεια διέθεταν τέσσερις τάξεις και σε αυτά φοιτούσαν και πολλοί κληρικοί προκειμένου να εκπαιδευτούν, να αναβαθμίσουν το επίπεδο των γνώσεών τους, αλλά και για να ανέβουν στη μισθολογική κλίμακα.