Οταν, το φθινόπωρο του 2004, ο διπλωμάτης κ. Ι.Κοραντής ανελάμβανε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), οι σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα ήταν στενές, κάτι που και η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος δεν έκρυβαν. Τότε μάλιστα ορισμένοι υπενθύμιζαν ότι ο πρέσβης κ. Κοραντής, όταν υπηρετούσε ακόμη στην πρεσβεία μας στην Αγκυρα, ήρθε σε αντίθεση με τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου διαφωνώντας με τη βήμα προς βήμα ελληνοτουρκική προσέγγιση. Παρέμεινε σχεδόν πέντε χρόνια επικεφαλής της πιο απόρρητης υπηρεσίας της χώρας και, όταν πριν από λίγες ημέρες ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, πρώτος τη τάξει υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος του ζήτησε την παραίτηση, ο κ. Κοραντής εξέφρασε αμέσως την πικρία και την έκπληξή του για την αποπομπή του επειδή λίγες ημέρες νωρίτερα με τη συμβολή της ΕΥΠ εξαρθρώθηκε το συνδικάτο του εγκλήματος. Είχε φροντίσει εν τω μεταξύ να καταστήσει σαφές ότι δεν έκανε «κοπτοραπτική» και ότι δεν επενέβη στα περιβόητα CD που κατέγραφαν τις συνομιλίες του «συνδικάτου του εγκλήματος».

Στους στενούς συνεργάτες του, πέρα από την πικρία που εξέφραζε για την αποπομπή του και την έκπληξή του που τη θέση του καταλαμβάνει ένας πρώην εισαγγελικός λειτουργός, έλεγε ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο είχαν επικεφαλής διπλωμάτες και όχι εισαγγελείς, ακόμη και η περίφημη βρετανική ΜΙ6. Η τοποθέτηση διπλωμάτη στην ΕΥΠ αποτελούσε τη θεσμική συνέχεια της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του κ. Κ.Σημίτη που το 1999, μετά τις περιπέτειες της υπόθεσης Οτσαλάν, τοποθέτησε επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας έτερο διπλωμάτη, τον κ. Π. Αποστολίδη. Ισως επειδή ο κ. Κοραντής παρέλαβε τη σκυτάλη από έναν επίσης έμπειρο διπλωμάτη συνάδελφό του, είχε πει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, στον 12ο όροφο του κτιρίου της οδού Κατεχάκη: «Παρέλαβα μια υπηρεσία επιχειρησιακά έτοιμη και την παραδίδω πανέτοιμη», πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του προκατόχου του.

Ο 61χρονος διπλωμάτης, απόφοιτος της Νομικής Σχολής, είχε υπηρετήσει σε σημαντικές διπλωματικές θέσεις, στο ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες μας στο Βελιγράδι, στην Ουάσιγκτον, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και ως πρέσβης στη Σαουδική Αραβία και στην Τουρκία. Τοποθετήθηκε στην ΕΥΠ επί υπουργίας κ. Γ. Βουλγαράκη. Αλλαξε πολλούς πολιτικούς προϊσταμένους και επιβίωσε, με πλήρη κυβερνητική κάλυψη, από σοβαρές υποθέσεις όπου ενεπλάκη η ΕΥΠ, όπως οι απαγωγές των Πακιστανών και οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Εμφανίστηκε αυτοπροσώπως και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που εξέταζε τις υποθέσεις υποκλοπών.

Ο ίδιος έλεγε στους συνεργάτες του λίγο προτού αποχωρήσει, δηλαδή προτού παραδώσει τα κινητά του τηλέφωνα στην υπηρεσία και προτού υπογράψει το πρωτόκολλο για τήρηση του απορρήτου της ΕΥΠ εφ΄ όρου ζωής (το σύνθημα άλλωστε της ΕΥΠ είναι η φράση του Περίανδρου «Λόγων απορρήτων εκφοράν μη ποιού» ), ότι η Υπηρεσία είχε σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Αλλά για την εγχώρια τρομοκρατία, προσέθετε, αρμόδια δεν ήταν η ΕΥΠ αλλά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Πραγματοποίησε δεκάδες ταξίδια σε χώρες όπου ελάμβαναν χώρα συνέδρια μυστικών υπηρεσιών και τελευταίως βρισκόταν στην Ινδία, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Ινδίας, με συναδέλφους του από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και με ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο κ. Κοραντής, πρέσβης ε.τ., δεν θέλει τώρα, όπως διεμήνυσε σε πολιτικούς του φίλους, να γίνει αντικείμενο πολιτικού ή δημοσιογραφικού σίριαλ. Επέστρεψε στο Ξυλόκαστρο και θα συνεχίσει τις διακοπές του στη Σίφνο και στη Μήλο, παρ΄ ότι εξακολουθεί να λέει ότι απομακρύνθηκε για λόγους που δεν μπορεί ο ίδιος να ερμηνεύσει.