Αν η επιλογή του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου ως διοικητή της ΕΥΠ σηματοδοτεί τη στροφή της Υπηρεσίας στο εσωτερικό της χώρας, τότε η εκλογή του ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, την περίοδο 2003-2006, σηματοδότησε τη στροφή της εισαγγελικής Αρχής (και των ερευνών της) στο… αρχείο. Τουλάχιστον αυτή τη μομφή του επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κορύφωσε τις διαμαρτυρίες της για το πρόσωπό του, τον Φεβρουάριο του 2006, με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν ο εισαγγελικός λειτουργός που διενήργησε με άκρα μυστικότητα την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, επιμηκύνοντας επί μήνες τον χρόνο της εισαγγελικής έρευνας, χωρίς όμως να εντοπίσει τελικά τους δράστες των υποκλοπών. Τότε ο κ. Θ. Πάγκαλος τον είχε δείξει ως τον εισαγγελέα που ενεργεί με βάση τους ρυθμούς που επιβάλλει η «γαλάζια» διακυβέρνηση. Προχωρεί με ταχύτητα όταν επιχειρείται να πληγεί το ΠαΣοΚ και αντιθέτως επιβραδύνει, όταν η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. «Η Δικαιοσύνη ασκεί τον ρόλο της χωρίς παρεμβάσεις» απαντούσε μονότονα εκείνες τις ημέρες ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος , φράση που χρησιμοποιούσε κατ΄ αναλογία το ΠαΣοΚ, κατά τη δική του διακυβέρνηση, σε αντίστοιχες καταγγελίες της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης για άλλους δικαστές και υποθέσεις. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ως εισαγγελέας βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Και οι επικρίσεις για το πρόσωπό του από την «πράσινη» πτέρυγα της Βουλής δεν είχαν να κάνουν μόνο με την υπόθεση των υποκλοπών αλλά και με τις εντολές του για τη διενέργεια έρευνας για τη νομιμότητα των συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που είχαν υπογραφεί επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ. Τον Σεπτέμβριο του 2005, το ΠαΣοΚ τον κατηγόρησε ότι δεν αγγίζει υποθέσεις που μπορεί να κρύβουν ενδεχόμενες ευθύνες κυβερνητικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν έδειξε ανάλογη ευαισθησία όταν δημοσιεύματα του Τύπου κατήγγειλαν και «γαλάζιες» ζημιογόνες συμβάσεις στο ΥΕΘΑ. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι γιος αστυνομικού. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, ωστόσο η «πρωτεύουσα» των φοιτητικών του χρόνων είναι η Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε και πήρε το πτυχίο του από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στα 30 του χρόνια εισήλθε στο εισαγγελικό Σώμα.

Το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό και έξω από τους δικαστικούς κύκλους όταν τοποθετήθηκε στο Προανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και κλήθηκε να διερευνήσει πολλές και σημαντικές υποθέσεις. Μία από αυτές αφορούσε τη δικογραφία σχετικά με εκβιασμούς εις βάρος επιχειρηματιών με κατηγορούμενο τον εκδότη Γρ. Μιχαλόπουλο , ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή. Αλλη σοβαρή υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε είναι η διαμάχη μεταξύ του πρώην υπουργού κ. Κ. Λαλιώτη και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις καταγγελίες του πρώτου σχετικά με τη λιβεριανή εταιρεία Μayo. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2003, οι εισαγγελείς που υπηρετούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον αναδεικνύουν καταλληλότερο για τη θέση του προϊσταμένου, ψηφίζοντάς τον με ποσοστό που υπερβαίνει το 65%. Το 2006, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης τον ορίζει εποπτεύοντα εισαγγελέα στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Εκτοτε γίνεται ο διώκτης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, καθήκον που θα συνεχίσει να υπηρετεί και από τη νέα του θέση.

Αραγε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, θα εξακολουθήσει να ασχολείται με τις αγαπημένες του δραστηριότητες, όπως το τζόκινγκ στις παρυφές της πόλης παρέα με τον σκύλο του ή τώρα φοβάται ότι ίσως παρεξηγηθεί;