ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ της ΕΥΠ θέτει πλέον η κυβέρνηση όλες τις διωκτικές αρχές που περιλαμβάνει η κρατική μηχανή ελπίζοντας στις σύγχρονες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί και στη μυστικότητα που εγγυάται η δομή λειτουργίας της, για να έχει στο μέλλον πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η αιφνίδια αντικατάσταση του διοικητή
της ΕΥΠ κ. Ι. Κοραντή από τον μέχρι πρότινος εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Δ. Παπαγγελόπουλο σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει από την ΕΛ.ΑΣ. στην κρατική μυστική υπηρεσία το γενικό πρόσταγμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος. Η αποπομπή του κ. Κοραντή προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς κορυφαία
στελέχη της ΝΔ επιτίθενται στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλο που την αποφάσισε κατηγορώντας τον ότι την επέλεξε σε λάθος συγκυρία αλλά και με αδιευκρίνιστα κίνητρα. Λάδι στη φωτιά έριξαν τόσο οι δηλώσεις του ίδιου του κ. Κοραντή αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από τους χειρισμούς του προϊσταμένου του.

Διοικητικά η ΕΥΠ είναι μία από τις πιο ταλαιπωρημένες υπηρεσίες και για τον λόγο αυτόν στην Ελλάδα δεν έχει την αίγλη που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τη δεκαετία του 1990 η ΕΥΠ άλλαζε κάθε λίγο αφεντικό περνώντας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ με απόφαση του κ. Κ. Σημίτη και μετά το φιάσκο Οτσαλάν είχε περάσει για λίγο και απευθείας στην εποπτεία του πρωθυπουργού. Η ταλαιπωρία της ΕΥΠ συνεχίστηκε και τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ ως τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν ουσιαστικά η διοίκησή της ήταν αποτέλεσμα συνδιαχείρισης με τις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση διατήρησε τον τότε διοικητή της ΕΥΠ κ. Π.Αποστολίδη ως τον Νοέμβριο του 2004 και στη συνέχεια τον αντικατέστησε με τον κ. Ι.Κοραντή με υπόδειξη του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη, ο οποίος τον γνώριζε από τη θητεία του στο διπλωματικό σώμα.

Οπως κάθε αλλαγή στην ΕΥΠ, είχε προκαλέσει και εκείνη διαμαρτυρίες. Ειδικά όμως η τοποθέτηση του κ. Κοραντή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το ΠαΣοΚ λόγω των απαξιωτικών χαρακτηρισμών που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε δηλώσεις του κατά του κ. Γ. Παπανδρέου. Σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων του χρειάστηκε να χειριστεί μια απίστευτη υπόθεση, αυτή των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχαν διαπράξει άγνωστοι εναντίον του Πρωθυπουργού. Η ειρωνεία είναι ότι η υπόθεση ανατέθηκε στον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος τον διαδέχθηκε από την περασμένη εβδομάδα, και οι δυο τους συνεργάστηκαν μυστικά επί 11 μήνες, μέχρι που η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Τα Νέα».

Οι σχέσεις με την ηγεσία
Ακολούθησαν κι άλλες ταραχώδεις υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν κυβερνητικά στελέχη, όπως η υπόθεση της απαγωγής Πακιστανών, στις οποίες δοκιμάστηκε η αντοχή του κ. Κοραντή στις κρίσεις.

Τους τελευταίους 12 μήνες η σχέση του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης άρχισε να κλονίζεται. Μετά την απόδραση Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό και την απαγωγή του επιχειρηματία κ. Π. Παναγόπουλου η κυβέρνηση ζητούσε από την Αστυνομία και την ΕΥΠ πιεστικά μια επιτυχία.

Η τύχη χαμογέλασε στις διωκτικές αρχές όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα μέλη της ομάδας που συμμετείχε στην απαγωγή, αλλά οι αντιρρήσεις που εξέφραζε όλο και εντονότερα ο διοικητής της ΕΥΠ για ορισμένες πρωτοβουλίες των διωκτικών αρχών και ιδίως για τη νομιμότητά τους δρομολόγησαν οριστικά και την απόφαση του κ. Πρ. Παυλόπουλου να τον αντικαταστήσει. Μάλιστα είχε επιλέξει εδώ και καιρό τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του κ. Παπαγγελόπουλου, με τον οποίο η κυβέρνηση είχε συνεργαστεί αρμονικά από τότε που του ανέθεσε την εποπτεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αντικαθιστώντας τον κ. Δ.Ασπρογέρακα. Αλλά, όπως αποδείχθηκε και από τα γεγονότα, η αλλαγή φρουράς έγινε την πιο ακατάλληλη στιγμή. Την ώρα που η κυβέρνηση αναπαυόταν στις δάφνες της εξάρθρωσης της ομάδας Βλαστού και εισέπραττε για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες θετική δημοσιότητα, η αντικατάσταση του κ. Κοραντή σκόρπισε και πάλι έριδες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κ. Κ.Καραμανλής έγινε έξαλλος όταν πληροφορήθηκε πως ακόμη και ο κ. Χρ.Μαρκογιαννάκης εξέφρασε την απορία του, αλλά δικαίωσε τον κ. Παυλόπουλο για την επιλογή του όταν πληροφορήθηκε και τις δηλώσεις του πρώην διοικητή της ΕΥΠ. Η αποστροφή του κ. Κοραντή «δεν ειδικεύομαι στην κο πτοραπτική» αλλά και η δήλωσή του πως δεν παραιτείται ο ίδιος αλλά αποπέμπεται προκάλεσαν οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και εξαφάνισαν τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώνονταν ως τότε για την ορθότητα της πρωτοβουλίας Παυλόπουλου.

«Η ποιότητα του ανθρώπου φαίνεται την ώρα που αποχωρεί» τόνιζαν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι παραβιάζεται η κοινή λογική όταν κάποιοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν είχε το δικαίωμα να αντικαταστήσει έναν αξιωματούχο τον οποίο διατήρησε στη θέση του επί πέντε χρόνια.

Γιατί οδηγήθηκε στην έξοδο
Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να αλλάξει την ηγεσία της ΕΥΠ; Πρώτα από όλα, η αλλαγή της φυσιογνωμίας της μυστικής υπηρεσίας, η οποία δεν θα ασχολείται πλέον μόνο με υποθέσεις κατασκοπείας και συνεργασίας με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Οπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, η ΕΥΠ θα έπρεπε αργά η γρήγορα να αρχίσει να εμπλέκεται σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις που ερευνούν οι διωκτικές αρχές. Για τη νέα αποστολή της ΕΥΠ κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πως ένας πρέσβης δεν διαθέτει όλα τα απαιτούμενα προσόντα και κυρίως τη γνώση της σχετικής νομοθεσίας για να ξέρει από την αρχή τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Με τη λογική αυτή ο κ. Παπαγγελόπουλος έδειχνε περισσότερο εξοπλισμένος αλλά και περισσότερο έμπιστος για την κυβέρνηση έχοντας δώσει εξετάσεις στο παρελθόν κατά τη διαχείριση των υποθέσεων των υποκλοπών και της Μayo.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η αντικατάσταση του κ. Κοραντή οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να επιβεβαιωθούν από την κυβέρνηση.

Λέγεται ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση όταν αποκαλύφθηκε πως πράκτορας της Υπηρεσίας βρέθηκε να περιφέρεται ασκόπως, έχοντας μάλιστα μαζί του προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου. Το περιστατικό δεν έλαβε διαστάσεις αλλά υπήρξαν έντονες αψιμαχίες στο παρασκήνιο όταν εκλήθη η ΕΥΠ να το αιτιολογήσει.

Ταυτόχρονα λέγεται ότι ο κ. Κοραντής διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία που προετοιμάζεται να υπογράψει η χώρα μας με τις ΗΠΑ για την κατάργηση της visa στους Ελληνες που θα επισκέπτονται στο εξής την Αμερική καθώς προβλέπονται υποχρεώσεις της χώρας μας που ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο ατομικά δικαιώματα.

Φαίνεται επίσης ότι οι διωκτικές αρχές βρίσκονται κοντά σε μια νέα επιτυχία στον διαρκή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αν αληθεύει η πληροφορία αυτή, τότε είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να αντικαταστήσει τον κ. Κοραντή επειδή θα ήταν ακλόνητος αν μετά την εξάρθρωση της ομάδας Βλαστού εισέπραττε και εξάρθρωση των τρομοκρατών.