Κατηγορητήριο με παραλείψεις, κενά και αντιφάσεις συνέταξε ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός καλώντας τον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Θ. Τσουκάτο να απολογηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Ο κ. Ζαγοριανός παραβλέπει τον ισχυρισμό του κ. Τσουκάτου ότι ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα (511.278 ευρώ) που προέρχονταν από τη Siemens ΑΕ και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της Μ. Χριστοφοράκο κατέληξαν το 1999 στα ταμεία του ΠαΣοΚ, στο πλαίσιο οικονομικής εξόρμησης του κόμματος λόγω των τότε ευρωεκλογών. Και, αντιθέτως, εκτιμά ότι το επίμαχο ποσό δόθηκε με τη μεσολάβηση του κ. Τσουκάτου και 11 συγκατηγορουμένων του σε ανώτατα στελέχη του ΟΤΕ στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του Οργανισμού.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Ζαγοριανός δεν αναφέρει στο κατηγορητήριο:

▅ Ποια είναι τα στελέχη του ΟΤΕ που δωροδοκήθηκαν και αρκείται να σημειώσει ότι τα στοιχεία τους «δεν έχουν προκύψει για όλους από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα ανάκριση». Συνεπώς ο δικαστικός λειτουργός παραλείπει να κατονομάσει κάποια από τα φερόμενα ως δωροδοκηθέντα στελέχη του ΟΤΕ, που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι γνωστά στην ανάκριση.

▅ Ποια είναι και αν υπάρχει σχέση του κ. Τσουκάτου με γνωστά ή άγνωστα για την ανάκριση ανώτατα στελέχη του ΟΤΕ υπέρ των οποίων μεσολαβεί για να δωροδοκηθούν. Τα κενά του κατηγορητηρίου μάλιστα πληθαίνουν αν προστεθεί το γεγονός ότι τα μάρκα έφθασαν στην Ελλάδα δύο ολόκληρα χρόνια μετά τη σύναψη της επίμαχης σύμβασης και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο Απρίλιου 1999- Μαΐου 1999 και, όπως αναφέρει ο ανακριτής, «τελικά κατέληξαν κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα σε στελέχη-υπαλλήλους του ΟΤΕ ΑΕ».

▅ Το κίνητρο του κ. Τσουκάτου για αυτή τη φερόμενη μεσολάβηση. Μάλιστα το κατηγορητήριο στο θέμα αυτό είναι εντελώς αντιφατικό καθώς ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ φαίνεται να ενεργεί ανιδιοτελώς για όφελος άλλων και ταυτόχρονα όταν το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία ακολουθείται από την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ο κ. Τσουκάτος φέρεται να ενεργεί κατ΄ επάγγελμα «επειδή από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και από την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός για πορισμό εισοδήματος».

Ο κ. Ζαγοριανός, ωστόσο, αν και δείχνει να αγνοεί οτιδήποτε σχετικό με πολιτικό χρήμα, δεν παραλείπει να προσθέσει στοκατηγορητήριο και πολιτικό «χρώμα». Συγκεκριμένα επισημαίνει για τον κ. Τσουκάτο: «… Κατά το χρονικό διάστημα από 4.2.1999 ως 25.5.1999, ενώ ήσουν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του πολιτικού κόμματος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημααπό το 1991, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ως άνω πολιτικού κόμματος από τον Φεβρουάριο του 1996 και σύμβουλος του τότε προέδρου του παραπάνω πολιτικού κόμματος και Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κωνσταντίνου Σημίτη…».

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ
Η διαδρομή του 1 εκατομμυρίου μάρκων
Ο ανακριτής κατονομάζει 11 πρόσωπα-κατόχους τραπεζικών λογαριασμών, από τους οποίους πέρασε τμηματικά το ποσό του 1 εκατομμυρίου μάρκων. Και απευθυνόμενος στον κ. Τσουκάτο καταγράφει τις σχέσεις μεταξύ των κατηγορουμένων αναφέροντας: «…ενεργώντας από κοινού με τους συγκατηγορουμένους σου Στυλιανό Βίο, με τον οποίο διατηρούσες εσύ και η σύζυγός σου Πόπη Τσουκάτου στενές φιλικές σχέσεις, εκείνος μάλιστα είχε βοηθήσει και τη σύζυγό σου κατά τον προεκλογικό αγώνα της το 1996, όταν ήταν υποψήφια βουλευτής της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, Ηλία Πιταούλη, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον προηγούμενο συγκατηγορούμενό σου, Γεώργιο Γενναίο, ο οποίος απασχολείτο από το έτος 1997, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων, στο γραφείο σου που διατηρούσες ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του παραπάνω πολιτικού κόμματος στα κεντρικά γραφεία αυτού στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, Ευδοκία Μίχα, η οποία διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις με τον συγκατηγορούμενό σου Γεώργιο Γενναίο, Βενετία Τερζάκη, Παναγιώτη Χαραμή, ο οποίος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον συγκατηγορούμενό σου Γεώργιο Γενναίο, Θεόδωρο Βόσσο, ο οποίος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον συγκατηγορούμενό σου Γεώργιο Γενναίο, Γεώργιο Χριστογιάννη, ο οποίος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον συγκατηγορούμενό σου Γεώργιο Γενναίο, Σοφία Αραβοσιτά, η οποία είναι σύζυγος του Φωτίου Γενναίου, αδελφού του συγκατηγορουμένου σου Γεώργιου Γενναίου, Φώτιο Γενναίο και Παναγιώτη Παπούλια, ο οποίος διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις με τον συγκατηγορούμενό σου Γεώργιο Γενναίο».