ΜΟΝΑΧΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Χοντρό παιχνίδι με τις γερμανικές αρχές άρχισε στο Μόναχο ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Ο πρώην μάνατζερ της Siemens-Ηellas, o οποίος κρατείται από την Πέμπτη στις φυλακές Σταντελχάιμ, διεμήνυσε μέσω του συνηγόρου του Ντάνιελ Πέτερ ότι «κρατά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» με τα οποία θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Τα ντοκουμέντα αυτά, προσέθεσε, είναι διατεθειμένος να τα παραδώσει στις γερμανικές αρχές, εφόσον οι τελευταίες, σε αντάλλαγμα, του επιφυλάξουν ευνοϊκή μεταχείριση.

«Προέτρεψα τον πελάτη μου να πει τα ονόματα, τα ποσά και τις ημερομηνίες σε συνάρτηση με τις δωροδοκίες στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Πέτερ ύστερα από τη συνάντησή του με τον «έγκλειστο του Στατενλχάιμ». «Μου ζήτησε χρόνο να το σκεφθεί. Ως την άλλη εβδομάδα θα έχει καταλήξει σε αποφάσεις». Νομικοί κύκλοι στο Μόναχο τόνιζαν χθες ότι οι δηλώσεις αυτές ισοδυναμούν με την προαναγγελία μιας «εκ βαθέων εξομολόγησης». «Ο Χριστοφοράκος θα παίξει το γερμανικό χαρτί» προσέθεταν. «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγει την ελληνική Δικαιοσύνη».

Ο κ. Πέτερ επιβεβαίωσε αυτή την τακτική λέγοντας ότι ο στόχος τους είναι να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για το θέμα. «Το ενδιαφέρον αυξάνεται από μέρα σε μέρα» είπε. Και αυτό, προσέθεσε, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η εισαγγελέας Χίλντενγκαρτ Μπόιμλερ-Χεσλ, η οποία χειρίζεται κεντρικά την υπόθεση Siemens, ζήτησε να δει τον κ. Χριστοφοράκο την επόμενη εβδομάδα.

O ίδιος συνήγορος επανήλθε χθες στο θέμα της δήθεν απειλής της ζωής του κ. Χριστοφοράκου και μελών της οικογενείας του στην Ελλάδα. «Σχετικά μηνύματα λάβαμε από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ΒΝD» είπε. Επιπλέον υπήρξαν τηλεφωνικές απειλές από αυτόνομους στην Ελλάδα, καθώς και διάφορες φήμες για δήθεν αυτοκτονικές διαθέσεις του κ. Χριστοφοράκου. «Ολα αυτά συνθέτουν ένα σενάριο τρόμου εις βάρος του πελάτη μας» προσέθεσε. «Ιστορίες για αγρίους» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Γενικής Εισαγγελίας Αλφονς Ομπερμάγερ. «Τίποτα δεν επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες. Με τέτοιες επινοήσειςοι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου θέλουν προφανώς να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα για τον πελάτη τους».

Στο Μόναχο ο ανακριτής
Μέσα στο προσεχές διάστημα θα μεταβούν στο Μόναχο και δύο έλληνες δικαστικοί για να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα του κ. Μ. Χριστοφοράκου.

Συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας θα βρεθούν ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ευ. Παντιώρας και ο 4ος ειδικός ανακριτής που διερευνά την ελληνική πτυχή του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens κ. Ν. Ζαγοριανός.

Το αίτημα για τη μετάβαση με κρατική δαπάνη των δύο δικαστικών στο Μόναχο υποβλήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά και εγκρίθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια.