από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Στις Πολεοδομίες αρνούνται να μπουν στην ψηφιακή εποχή

Αντιδράσεις και νομικά κενά αποκαλύπτουν στοιχεία του έργου e-πολεοδομία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δεν θέλουν ή δεν μπορούν αρκετές πολεοδομίες της χώρας να περάσουν στην ηλεκτρονική εποχή με τη μηχανοργάνωση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών! Παράλληλα χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της μηχανοργάνωσης που δεν έχουν γίνει ακόμη.

Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από τα στοιχεία που παραθέτει ο ανάδοχος του έργου e-πολεοδομία, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών της χώρας με την εισαγωγή της σύγχρονης μηχανοργάνωσης ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται κυρίως μέσω Ιnternet και να εκλείψουν οι όποιες απευθείας συναλλαγές τους με τις πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας, ενώ παράλληλα θα περιοριστεί δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Το έργο άρχισε πριν από το 2005 και, σύμφωνα με τον ανάδοχό του, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αν και η πρώτη από τις τρεις δράσεις του, δηλαδή η «Ηλεκτρονική πολεοδομία Ι- Σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και αυτόματης διαχείρισης των πληροφοριών και των εργασιών των πολεοδομικών υπηρεσιών», εφαρμόζεται σε 135 από τις συνολικά 156 πολεοδομίες της χώρας, ο ανάδοχος επισημαίνει την ύπαρξη δύο σημαντικών προβλημάτων: της ανάγκης νομοθετικής παρέμβασης ώστε να ταυτιστούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις με τον νέο σχεδιασμό, αλλά και του διοικητικού εξαναγκασμού των αντιδρώντων χρηστών του συστήματος να το εφαρμόσουν! Δηλαδή, αρκετές πολεοδομίες δεν έχουν ενταχθεί στο έργο κυρίως λόγω άρνησης από μέρους των υπαλλήλων αλλά και λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές τους, όπως έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύνδεση με Σύζευξις κτλ.

Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών τόσο ο ανάδοχος όσο και ο κύριος του έργου, που είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας, ζητούν τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο προτίθεται να συμβάλει αφού πρώτα μελετήσει τα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι δεν μετείχε σε καμία διαδικασία, αν και είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:

Με ρυθμούς χελώνας προχωρεί η μηχανοργάνωση των Πολεοδομιών, καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από ποικιλώνυμα συμφέροντα.
Αρνηση λόγω συμφέροντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-